končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)***BUREK-PITE balkanska domaca pochutka***[ recept č. 24600 zo dňa 14.3.2010 ] POTREBNÉ PRÍSADY ***CESTO*** 500g hladkej muky special***300-320ml teplej vody***2 K.L. soli ***POROVA PLNKA***2-3 pory***2 pochutkove smotany***2 vjicka***sol ***SPENATOVA PLNKA***500g cerstveho spenatu***2vajicka***150g balkanskeho syra***sol ***NA POTIERANIE***125g masla***1dcl oleja POSTUP PRÍPRAVY Toto je balkanska domaca specialita,ktora sa robi na rozne sposoby. Ja robievam domace valkane cesto.Tieto plnky su u nas najoblubenejsie.Robievaju sa este z mleteho masa, kapustova a pod. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Z muky,soli a teplej vody si zamiesime cesticko.Ked sa nam suroviny pekne spoja,cesto este 5min na doske spracuvavame. Vznikne nam pekne pruzne leskle cesticko,ktore potrieme troskou oleja a zabalime do folie.Nechame odpocinut 2hodiny Zatial, kym cesticko odpociva ,pripravime si plnku.Ak si vyberete porovu, tak por si nakrajame na kusky Do hrnca dame trosku oleja a por podusime na miernom ohni asi 15minut. Nechame vychladnut. Do vychladnuteho poru pridame 2 pochutkove smotany a 2 vajicka .Osolime podla chuti a vsetko spolu premiesame Rozpustime si maslo.Ja rozpustam na miernom ohni a ked ma uz peknu zlato-hnedu farbu a nadherne vonia,pridam olej a otstavim z ohna. Ak si vyberete spenatovu plnku,tak spenatove listy umyjeme Nakrajame nadrobno,pridame syr,vajicka a sol. Vsetko spolu premiesame Hotova plnka Oddychnute cesticko je krasne elasticke,dobre sa snim pracuje Z cesta si urobime takehoto hadika,ktoreho rozdelime na 16 casti. Burek sa sklada z 3 casti. Spodna cast je zo 6 guliek. Druha cast je z 5 guliek a vrchna tiez z 5 guliek Z kazdej casti si vyformujeme gulky taketo gulky A takto si ich poukladame na pomucenu dosku Prikryjeme foliou,aby nam pocas pripravy nevyschli A zaciname s valkanim spodnej casti na ktoru potrebujeme 6 guliek.Gulku ponorime do muky, takto ju obalime v muke polozime na pomucenu dosku a rozvalkame na velkost asi priemer 20cm Vyvalkame si 6 placiek Zacneme potierat placky s pripravenym maslom.Potrieme placku,ktora bude naspodu. Na nu polozime druhu placku,prstami jemne popritlacame,potrieme maslom a prikryjeme tretou plackou a takto vrstvime ukladame naseba-vrchna sa uz NEPOTIERA takto kladieme naseba a prstami jemne popritlacame takto natierame tu je 6 placiek nachystanych na valkanie spodneho platu.Takymto istym sposobom si pripravime aj placky na druhy a vrchny plat,ale tie len s 5 gulkami na pomucenej doske si vyvalkame spodny plat ,ktory bude trochu vacssi ako je plech.Plech si vymazeme maslom Plat dame na vymazany plech Pofrkame maslom Na to dame druhy plat vo velkosti plechu,ktory je z 5 guliek na to plnku,podla toho ktoru sme si vybrali.Toto je porova,ktoru pofrkame maslom Treti plat ja najvacssi.Je tak asi o 30cm vacssi ako plech Plat polozime na plnku tak,aby kraje boli zaroven plechu a stred je vlnity.Stred jemne prstami podla potreby formujeme-nadvyhujeme. Vrchny a spodny plat takto jemne stacame-spajame kraje Cele to pofrkame maslom.Kraje maslovackou natreme a vlozime to vyhriatej rury. pecieme na 200st priblizne 45min dozlatava upecene do zlatava Prikryjeme FOLIOU a utierkou a nechame postat aspon 20min Tu su hotove aj s porovou aj spenatovou plnkou. Ja robievam naraz aspon na dva plechy. Je to narocnejsia pochutka na pripravu,ale kto sa rad pohra s cestom ako ja :) moze si potom pochutit. Je to vyborne OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
gerekova n. (gerekova22) ID 219870 (6.12.2012, 21:38) |
mnam vyzera to vyborne |
ODPOVEDAŤ |
tina P. (sarahtinna) ID 34063, mimibazar.sk/sarahtinna (20.5.2010, 10:15) | |
same mnamky mate v receptoch | |
ODPOVEDAŤ |
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (18.4.2010, 15:00) | |
Svaka cast za kore ja kupujem,este som nekusala robit,ale tu pitu zeljnicu zboznujem so spenatom mnamota a mate vela dobrych receptov take-gravce na tavce Prebranac nepridas??? ja ho mam ale nie s foto postupom a nemas nahodou recept bol v relacii debeli a srecni,ale nemam ani casopis ani som nenasla na nete,vola svekrino oko,nepeceni orechy,kokos smokve mozno sa niekde najde hmmm je suprovy,bola by som vdacna paaaaaaaaaa | |
ODPOVEDAŤ |
alije k. (alka36) ID 79302 (18.4.2010, 16:08) | ||
Kym som sa nenaucila robit Pite z takehoto cesta ,tak som robila z kysnuteho ,tahaneho aj z kupovaneho -kore, ale taketo je najlepsie Gravce tavce robievam manzel zboznuje ked budem robit nafotim postup a na ostatne dobrotky nemam recepty, tie nepoznam , ale popytam sa Ja robievam skor take balkansko-turecke jedla ,kedze sme tureckej narodnosti Najviac zboznujeme pecene papriky a z nich vselijake dobrotky ked bude sezona paprik ,urcite pridam receptiky Paaaa | ||
ODPOVEDAŤ |
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (18.4.2010, 20:59) | |||
hmm pecene papriky a plnene syrom mnami ved balkanska kuchyna je plna dobrot a sarma a pita a lepinje a tulumbe a urmasice a sto inych super kolacov | |||
ODPOVEDAŤ |
Zdenek M. (gabka tereza) ID 119065 (26.3.2010, 14:04) |
Dlho hľadany recept, ďakujem, mimochodom všetky Vaše recepty vyzerajú veľmi chutne a určite také aj sú, iste vyskúšam každý. |
ODPOVEDAŤ |
alije k. (alka36) ID 79302 (26.3.2010, 19:01) | ||
Jeeej dakujem velmi ma tesi, ze sa Vam pacia moje recepty a budem rada ,ak niektory vyskusate | ||
ODPOVEDAŤ |
Estera Š. (esti7) ID 16522 (15.3.2010, 22:34) | |
Mňamky Alka, tak nenormálne slintám, a vidíš tú dobu? To cestíčko poznám, robievam z neho tortilly a je úžasnééé na prácu aj mňamkovo. Zajtra receptík určite vyskúšam , vyzerá to krásne a chuťou sa nechám milo prekvapiť . | |
ODPOVEDAŤ |
alije k. (alka36) ID 79302 (16.3.2010, 11:07) | ||
Esti som rada , ze si sa odhodlala vyskusat burek a , ze Ta neodradilo to valkanie Ano to cesticko je ako na tvoje tortily,takze ho dobre poznas Budem rada , ak das vediet ,ako sa Ti burek vydaril a hlavne ci Ti chutil, ked Ti takeeeeeee slinky narobil | ||
ODPOVEDAŤ |
Estera Š. (esti7) ID 16522 (23.3.2010, 8:23) | |||
Ahoj Alka, ja sa rada hrám v kuchyni . A keď je cestíčko správne, nevadí, že mi to zoberie kopec času.Teda kopček...Nepoznáš náhodou ešte nejakú napr. paradajky+mozzarela plnku? . Len ma tak napadlo. Mäskovú ani nie, radšej niečo zeleninkovské. A krásne sviatky celej rodinke. | |||
ODPOVEDAŤ |
alije k. (alka36) ID 79302 (23.3.2010, 11:29) | ||||
Ahoj Esti Ja sa tiez rada hram v kuchyni stravim v nej vela casu , ale nevdi mi to Do bureku robievam este kapustovu plnku- kapustu nakrajaj na rezance, alebo nastruhaj -ako na salat a podus v hrnci na troche oleja. Mozes podliat vodou, aby pekne zmakla. Daj trosku soli, vegety-ak pouzivas a trosku cierneho korenia. Podus ,kym sa voda nevypari ,nechaj vychladnut a mozes naplnit do bureku. Moja mamina robi este tekvicovu plnku- opytam sa jej, ako ju robi. Tu v macedonsku robia aj z uvarenej bielej fazule, ale to moje deti nemusia No a paradajky a mozzarela ved vyskusaj a daj vediet. Podla mna sa moze urobit hocijaka plnka Skoro som zabudla robim este cisto tvarohovu plnku- 500g tvarohu-najlepsi je z Lidlu v krabicke jemne hrudkovany 2,5 tuku Pilos, 1 pochutkova smotana ,2 vajicka a sol podla chuti. Ak ma este nejaka napadne, napisem Ti Dakujem, za zelanie k sviatkom, ale ja som moslimka, takze Velku noc nemame Ale Vam Zelam krasne sviatky | ||||
ODPOVEDAŤ |
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (18.4.2010, 21:15) | |||||
ja robim tekvicovu(bundava) nastruham na hrubsie ako jablka ked sa struhaju ocistenu tekvicu. Pridam sol,vegetu,vajce a plnim,ale ja robim rolky ne ako kolac-vid moje recepty a taktiez je dobra tekvicova na sladko,tam pridam cukor a vanilku je vynikajuca a aj jablkova plnka je super,len to potom este zalievam sirupom ako na baklavu. Dam nastruhane jabka,cukor,skoricu je vela dobrych plniek len treba skusit anajnovsie u nas fici pizza baurek-do tych kor-tak sa vola cesto dam nakrajanu na drobno sunku ,nastruhany syr,kecup,korenie pizza a zviniem je to basta:! | |||||
ODPOVEDAŤ |
melania l. (lararuby) ID 130989 (14.3.2010, 17:13) | |
Ahoj,Alije,zas máš perfektný receptík,normálne sa mi slinky zbiehajú. a musím ťa pochváliť,máš čistý pravopis,aj ked väčšinu roka si mimo Slovenska,čo sa o mnohých tu žijúcich nedá povedať. ,pozdravujem pekné dcérky. |
|
ODPOVEDAŤ |
alije k. (alka36) ID 79302 (14.3.2010, 18:12) | ||
Jeeej Melania dakujem pekne za pochvalu za pravopis no a burek je mnami mnam dcerkam odovzdam pozdrav si zlata dakujem | ||
ODPOVEDAŤ |
Gabriela T. (nogate) ID 22107 (14.3.2010, 17:04) | |
To je určite poriadna dobrota, samé fajn ingrediencie | |
ODPOVEDAŤ |
alije k. (alka36) ID 79302 (14.3.2010, 18:08) | ||
Gabika je to veru dobrotka | ||
ODPOVEDAŤ |
Andrea K. (anca66) ID 16418 (14.3.2010, 16:12) | |
to musí byť dobrota A postup je tak geniálne, polopatisticky popísaný - len žiaľ, z toho neochutnám Tak už sa len odhodlať a vaľkať | |
ODPOVEDAŤ |
alije k. (alka36) ID 79302 (14.3.2010, 20:55) | ||
Andrejka som rada ,ze sa Ti paci postup snazila som sa dost podrobne ho popisat a dufam,ze sa jedneho dna odhodlas na to valkanie a pochutis si | ||
ODPOVEDAŤ |
Eva N. (leskot) ID 98318 (14.3.2010, 15:36) | |
pánečku, toto je fakt zaujímavé ..... Alka, predokladám, že po upečení sa cesto pekne lístkuje ..... mňam .... rada by som to ochutnala .................. | |
ODPOVEDAŤ |
alije k. (alka36) ID 79302 (14.3.2010, 16:08) | ||
Ano Evka cesto sa pekne listkuje,lebo kazda vrstva je potreta masielkom. Plnku si mozes dat lubovolnu.Dufam,ze ta neodradi trochu zdlhavejsia priprava , ale stoji to za to je to vyborne pa | ||
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (Mata406) ID 48300 (14.3.2010, 14:31) | |
teda Alka - to musí byť super skvelý postup, na toto som nikdy nemala odvahu vyskúšať, - ale s týmto obrázkovým postupom určite hej | |
ODPOVEDAŤ |
alije k. (alka36) ID 79302 (14.3.2010, 16:00) | ||
Matka ,ked budes mat cas a chut sa pohrat s cestickom,tak vyskusaj snazila som sa pofotit kazdy krok,dufam,ze je to pochopitelne. Manzel zboznuje burek aj moj syn,tak ho robievam aspon 2krat do mesiaca | ||
ODPOVEDAŤ |