kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)
*♥*Jablčník z lineckého cesta*♥*
[ recept č. 24475 zo dňa 10.3.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
*Cesto - 500 g múky ( zmes 250g hladká : 250g polohrubá ), 250 g Hery (maslo, Palmarin ap.), 200 g práškového cukru (v orig. recepte je 250 g, ale mne to bolo príliš sladké), 2 vajíčka, kypriaci prášok do pečiva ( PDP)* - *Plnka - 10 - 12 väčších jabĺk, citrónová šťava (1/2 citróna), 3 - 4 PL kryštálového cukru, 1 - 1,5 čL mletej škorice* *Na potretie - vajíčko*, práškový cukor na posypanie
POSTUP PRÍPRAVY
xxx
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Všetky prísady na cesto dáme do misy (maslo rozkrájame) a rukou čiastočne zhnetieme. |
![]() |
Túto čiastočne zhnetenú masu potom vložíme do misky robota, mixéra, alebo dákej tej mašinky, ktorú asi každá z nás má. Veď mašinky nám majú uľahčiť prácu, tak nebudeme cesto gniabať ručne, nie? :)) Alebo ponúknite svojmu partnerovi - užitočný tréning rúk - nech si zamaká :-)) |
![]() |
Hotové vymakané cestíčko na doske už len troška prehnetieme, sformujeme ho a odložíme na hodinu do chladničky. |
![]() |
Stuhnuté cesto rozkrojíme na 2 časti a vyvaľkáme ich na veľkosť plechu, na ktorom budeme piecť. Ja som si cesto podložila papierom na pečenie a na ňom som ho vyvaľkala. Rovno s papierom som to švacla na plech. Postrúhané jablká ukladáme na cesto (jablká môžeme predtým trocha vyžmýkať- závisí od toho, aký máme druh). |
![]() |
Jabĺčka navrstvíme v hrubšej vrstve, aby koláč bol šťavnatý. |
![]() |
Na jablká vyžmýkame šťavu z polky citróna (môžeme aj z celého), aby nebola plnka fádna alebo mdlá. |
![]() |
Posypeme mletou škoricou a kryštálovým cukrom. |
![]() |
Na jablká položíme druhú polovicu vyvaľkaného cesta (aj toto som vyvaľkala na PNP , zrolovala som ho a tak som ho preniesla na plnku ) Pozor, cesto je krehké, ľahko sa trhá. Ale aj tak to nevadí. Ak sa to stane, môžeme v pohode trhliny či diery "zaplátať" - po upečení to nebude takmer vidieť...netreba sa preto báť :-)) |
![]() |
Potrieme celý jeho povrch rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme cca 25 minút. Ale radšej pre istotu urobíme klasickú skúšku špajdľou, veď každá rúra pečie inak. |
![]() |
Povrch koláča má byť zlatohnedý. Pocukrujeme ho práškovým cukrom. Ja som sa troška hrajkala :-) s vystrihovaním z papiera, tak som to takto použila :-)) |
![]() |
Fakt chutné! :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (13.3.2010, 18:42) |
Ahoj Kristínka. Vyzerá na a tie srdiečka sú tam peknučké... ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.5.2010, 11:14) |
Ahoj Zlatka ďakujem, aká si zlatá s týmto osamoteným komentárikom tuná Aby som nebola smutná, že nik tu nekomentuje Ďakujem ešte raz A jablčník bol aj tak výborný Ahoj Zlati, prajem ti pekný nový týždeň a pekný zvyšok nedele  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |