Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Zázvorové pivo
[ recept č. 24267 zo dňa 6.3.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
ja som robil dvojitu davku, tak sa nezlaknite ze na fotke je toho viac. NA 1l piva: 1l vody, 100g čerstvého očisteného koreňa zázvoru, 1 citrón, 1čl kyseliny vínnej, 140g cukru, 1/4 kocky droždia DOBROVOLN0 PRÍSADY : ďalšie koreniny ako chilli, muškátový orech, sladké drievko, vanilka, kardamón, klinčeky, borievka, fenykel, koriander, badyán
POSTUP PRÍPRAVY
Tento recept som robil ako experiment. Zázvorové pivo pochádza z Veľkej Británie, kde sa vyrába komerčne, ale v minulosti si ho robil každý sám doma. Zázvorový čaj je ako dobre vieme veľmi prospešný na veľa neduhov. Zázvor obsahuje štipľavú látku gingerol, ktorá je podobná štruktúre kapsaicínu v chilli . Zahrievaním sa gingerol mení na menej štipľavý zingorón, sušením na sholagol, ktorý má asi dvakrát tak silnú chuť. Podobne ako ďalšie štiplavé zdravé veci ako: cesnak alebo cibula nám baktérie a zápali v krku vypáli, pomáha na trávenie a kopu iného. Dočítal som sa na nete že pre jeho obsah alkoholu okolo 1% ho v británii oblubujú hlavne deti.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
očistíme si zázvor
![]()
kys. vínna sa dá kúpiť v domácich potrebách alebo drogérii, používa sa tiež ako prírodná organická kyselina ako stabilizátor pri domácich dzemoch a zaváraninách, aj ked ja som ju predtým nikdy nepoužil no zavárania.
![]()
do misky nastrúhame zázvor, kôru z citróna a štavu z citróna, cukor a 1čl kys. vínnej
![]()
zalejeme vriacou vodou, zakrijeme plátenkom, plienkou alebo uterkou a necháme na stole luhovať až takmer do vychladnutia ( asi 2-3 hodinky)
![]()
ked ma kvapalina tak okolo 25-30 stupnou rozmiesame 1/4 kvasnic v troske vody a primiesame do kvapaliny, zakrijeme platenkom a umiestnime na teplejšie miesto. V mojom pripade je to okraj radiatora. Tu nastáva prvotné kvasenie, trvá 24 hodín.
![]()
po 24 hodinach z povrchu odstranime kvasnicovu penu, no ono je to vlastne taka kora.
![]()
zlejeme cez sitko a platenko do dalsej misky, usadeninu na dne sa nesnazime rozvirit
![]()
naflašujeme do dobre umytych fliaš, kto ma rad poriadok v kuchyni tak ako ja, moze si vyrobit vignetky a ponalepovat na flase. Flase dame na teple miesto a nastava druhotne kvasenie, trva 48 hodin.
![]()
pivo dalej skladujeme v ladnicke, malo by sa spotrebovat do 6 dni. Ja som rozposlal flasticky po rodine nech sa liecia. Chut je dost stiplava, ale velmi zaujimava. 2glgi vas uplne prehreju, aj ked alkohol tam moc neni.
Ale kto je mičurin, ako ja nech si to vyskusa sam xixi
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Andrea L. (Aja1) ID 47601 (14.9.2011, 12:00) |
Waw,vyskúšam. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evik evik) ID 62536 (8.7.2011, 8:32) |
u nás zúri nejaký bacil, vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna T. (babuš) ID 7831, mimibazar.sk/caldera (7.7.2011, 10:43) |
zázvor milujem, robím si zázvorový čaj so škoricou a medom, ale pivo ...tak to určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (7.7.2011, 23:04) |
Ahoj Ani, ak mas rada zazvor, vyskusaj to, je to zaujimava chut. Ale asi odporucam pouzit polovicne mnozstvo zazvoru, cize nie 100g /1l, ale 50g/l, pretoze na moj vkus to bolo az moc stiplave  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (4.5.2010, 8:00) |
podla mna vazne dobra medecinka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (7.3.2010, 18:09) |
Michael,ty si prípad,čo ty nevymyslíš.A že máš doma zverinec,to sa mi páči  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.3.2010, 14:27) |
Aj vy mate doma tiez zvieratka okrem havina? ? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (8.3.2010, 17:14) |
No,mali sme rybičky,skrečky,zajaca,tarantulu ,írskeho setra,anglického springer španiela.Máme angl.sp.španiela,dcéra má rybičky,hady a mali tiež leguánov.Na chalupe zas krmím susedovie mačky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.3.2010, 18:45) |
pekny zverinec , Aj my sme mali hada, aj skrecky. Teraz mame uz iba talianskeho chrtika, papagaja senegalskeho, morca, gekona, 4 tarantule, skorpiona a 2 mastomysi, ktore maju kazdu chvylu male takze ten pocet sa stale meni . A byvate v panelaku alebo v rodinnom? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (6.3.2010, 19:27) |
fííha, zaujímavý receptuš skvelý nápad a super inšpirácia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (10.3.2010, 22:44) |
postup som zobral z Národného centra pre výučbu biotechnológií na Univerzite v Readingu vo Veľkej Británii zistil som ze to neni napoj na normalne denne pitie, podla mna, skorej mi to pripadalo ako taka dost silna medicina a vraj v Britanii to piju deti.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (6.3.2010, 18:06) |
Teba Misko by som veru chcela mat domaaaa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (6.3.2010, 18:16) |
Lenze somnou by museli ist aj vsetky nase zvieratka : pes, morca, papagaj senegalsky, gekon, 2 mastomysi, skorpion, 4 tarantule a samozrejme segra ako najvacsie zvieratko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (6.3.2010, 18:28) |
psa si mozes vziat a pod mi daco uvarit,lebo som hladnaaaaaaaaa a segru berieme tiez do partie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (6.3.2010, 14:15) |
Ahoj Michal. Super... .... ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (9.3.2010, 21:34) |
Vies Zlatka, som biochemik a ked najdem nejaky neodskusany pokus, neda mi to ho neskusit a nepodelit sa s mojimi oblubenymi zienkami  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (6.3.2010, 10:26) |
všeličo zázvorové robievam, ale toto som ešte neskúsila. aké to tam idú kvasinky nejaké špeciálne? kde ich môžem kúpiť, chcem to určite skúsiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (6.3.2010, 18:02) |
Ahoj Irmuska, aj ja som uz robil viacero receptov, robil som aj kandizovany zazvor podla andrejky http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=18469diskuse a sranda bola ze ako vedlajsi produkt pri kandizovani mi vznikol tvoj zazvorovy sirup. Ked som daval zazvor prvy krat susit do truby po tyzdennom macani, mal sa dobre osusit a zacukrit, ja som ho asi malo osusil. Ked som otvoril trubu, Zazvor mi plaval v sirupe, zlial som si ho do flase, asi 2,5dl, ved by som ten zazvor neususil ale uvaril. Je dost sladky, a tak akurat zazvorovi, nie extra moc stiplavi. Na osladenie caju fantastycky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Irena W. (irmuska) ID 105511 (7.3.2010, 12:41) |
Michal, tak budúci víkend robím tvoje pivo, dám vedieť ako to dopadlo. Už som zvedavá ako bude chutiť. Ten Andrejkin zázvor som aj ja robila, je super, väčšinu sme už zjedli.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | andrea o. (hillary) ID 61659 (6.3.2010, 10:19) |
Ahoj Michal, akurát včera som hľadala zázvorove recepty a zaujalo ma aj toto pivo a hľa dnes je tu aj s postupom už len zohnať kvasinky Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (6.3.2010, 14:45) |
No Andrejka, som rad ze som prisiel vhod. Kvasnice idu normalne. V minulosti ked bola moja babicka este dieta, sa nedali kupit kvasnice v obchode. Ale kysnuty chlieb robili. Kvasinky ziskali pri vyrobe piva alebo vina. Zotreli okraje nadob, v ktorej tieto napoje kvasili a supli ich do cesta na chlieb. Na uchovanie kvasiniek jednoducho nechali od cesta zababranu misu a nechali to ususit. Ked robili cesto dalsi krat, zaschnute okraje zoskrabali, zamiesili do cesta, kvasinky napucali a cesto zase vykyslo. Stale to totizto su tie iste kvasinky Sacharomices cerevisae  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (6.3.2010, 8:51) |
jej,tak no toto sa chystam uz asi mesiac ...ale takto mam aspon istotu,ze sa zadari ja som mala sice receptik trosicku iny,ale myslim,ze vysledok by bol podobny  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.3.2010, 14:52) |
Matka a v com bol ten tvoj recept iny? Mozno to nejak vylepsime  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (8.3.2010, 15:01) |
v podstate ako tak teraz pozeram,tak skoro rovnaky:1,25 L vody,155 g cukru,50 ml cerstvej citron.stavy,1 PL struhaneho zazvoru,1 PL susenych kvasnic...a to je vsetko takze vlastne som zistila,ze to iste,len asi v inom pomere  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |