MILADA R. (miladka7) ID 22901 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
FRGÁL (+++valašský koláč+++)
[ recept č. 23936 zo dňa 25.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500g hladkej múky, 3 žltky ,75g práškového cukru, 35 g droždia ,130g masla ,260ml vlažného mlieka, štipka soli, citronová kôra z jedného citrona ++++ Plnky:Tvarohová......2 tvarohy jemné kremové(kto má rád môže byť aj hrudkovitý ale potom nepoužívajte solamil) 1vanilkový cukor,3 plolievkové lyžice krištálového cukru ,trochu citronovej kôry ajedna čajová lyžička solamylu Maková:jeden 200 g ochuteného mletého maku(urobiť podla návodu ja zalievam teplým mlieko) 1vanilkový cukor,polievková lyžica lekváru,a pár kvapiek citonovej šťavy ja cávam cca 10)1 polievková lyžica práškového cukru Lekvárová :iba slivkový lekvár ++++ Drobenka:120 g masla,100 g hladkej múky,70 g práškového cukru(drobenka mám byť taká mokrejšia)
POSTUP PRÍPRAVY
Cesto:Urobím si kvások z droždia ,vlažného mlieka,trochy cukru a na povrch jemne zasypem múkou. Medzi tým pokial kysne kvások si vymiešam maslo s cukrom a pridám ostatné suroviny + kvások.Cesto treba dobre vymiešať do hladka,nezlaknite sa trošku sa bude lepiť ale to je v poriadku(ja si viem prisypať ešte jednu lyžicu múky)....necháme hodinku kysnúť.....potom lahko premiesime kôli bublinkám....a ešte necháme hodinu kysnúť. Ked cesto vykysne dáme si ho na múkou posypanú dosku rozdelíme na tri rovnaké diely rozvalkáme do kruhu asi tak na 0,5 cm až 1 cm hrúbku, preložíme na plech alebo pizza plech(bude mať krásny rovnomený tvar) a od stredu ukladáme plnky....lekvár ,dookola tvarohovú a potom makovú(alebo ako máte zrovna chuť) posypeme bohato drobenkou a dáme do vyhriatej rúry na 170 stupnov ,po desiatich minútach pečenia polejeme maslom(jedna polievková lyžica roztopeného masla kôli šťavnatosti koláčika)a rozšlahaným žltkom s troškou mlieka potrieme okraje a zvýšime teplotu na 180 stupnov a dopekáme do zlatova....a potom už len vydržať a nezjesť horuci.....prajem dobú chuť!!!!! |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (19.6.2015, 13:18) |
|
ODPOVEDAŤ |
| veronika h. (algea) ID 3296, mimibazar.sk/algea (18.6.2015, 22:28) |
Skvelý receptík..už viackrát som podla neho piekla a koláče bývajú fantastické |
ODPOVEDAŤ |
Monika K. (monulik86) ID 105623, mimibazar.sk/monulik86 (4.10.2014, 12:45) |
frgál sa pečie, iba som zabudla dať žĺtka, tak dúfam, že to nebude poznať |
ODPOVEDAŤ |
Anna J. (andula098) ID 73898 (25.3.2013, 20:56) |
|
ODPOVEDAŤ |
Alena B. (jajulik) ID 64323 (26.2.2010, 10:35) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Želka G. (dzaja26) ID 80145 (25.2.2010, 21:22) |
krásne sa ti vydaril, v niektorých oblastiach takto robia aj Štedrák plus orechy a takto do kruhu uložené plnky, raz som ho aj ja tak robila výborný koláčik |
ODPOVEDAŤ |
| katka s. (mischa) ID 7257 (25.2.2010, 20:55) |
jemine domine...ja som dnes blond toto vobec nepoznam, ale vyzera to preco pri tom nemas obrazkovy postup som unavena na citanie |
ODPOVEDAŤ |
| | MILADA R. (miladka7) ID 22901, mimibazar.sk/miladka7 (25.2.2010, 21:00) |
ked ich budem robiť znova tak nafotím a doplním ja mám tiež najradšej recepty s obrázkovým postupom |
ODPOVEDAŤ |
| | | katka s. (mischa) ID 7257 (25.2.2010, 21:02) |
a potom do mna stuchni, aby som si to pozrela lebo fakt to vyzera ale uz nemam miesto v oblubenych a som dost unavena, aby som teraz nieco podnikala |
ODPOVEDAŤ |
| | | | MILADA R. (miladka7) ID 22901, mimibazar.sk/miladka7 (25.2.2010, 21:10) |
ok potom ti oznámim,inak niejeto ťažké najviac času zaberá kysnutie cesta ostatné je pohodička |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | katka s. (mischa) ID 7257 (25.2.2010, 21:16) |
predpokladam, ze si na tanier skombinovala dva rozne |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | | MILADA R. (miladka7) ID 22901, mimibazar.sk/miladka7 (25.2.2010, 21:26) |
presne tak a sú len prehodené plnky ale makový je naj naj |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | | | katka s. (mischa) ID 7257 (25.2.2010, 21:34) |
aj ja zboznujem makove a v Nemcurovciach je toho tak malo |
ODPOVEDAŤ |
| Klaudia R. (kladika) ID 65067 (25.2.2010, 20:04) |
tieto kolace milujem, vzdy sme si ich davali v Novom Jicine, tak si ho urcite pripravim aj doma, diky za recept |
ODPOVEDAŤ |
| | MILADA R. (miladka7) ID 22901, mimibazar.sk/miladka7 (25.2.2010, 21:01) |
a najdôležitejšie je na to použiť len maslo a ostane hebučký a šťavnatý aj na druhý den |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (25.2.2010, 19:57) |
nádherný frgálik , ja som tiež už skúšala frgrál s hruškovou náplňou, ale druhý krát vyskúšam radšej takéto striedanie plniek. |
ODPOVEDAŤ |
| | MILADA R. (miladka7) ID 22901, mimibazar.sk/miladka7 (25.2.2010, 20:30) |
u nás sa zbaštil ešte v ten den ako som ho robila a to z dvojitej dávky ale dva som niesla na detský karneval |
ODPOVEDAŤ |
| andrea o. (hillary) ID 61659 (25.2.2010, 19:14) |
Krásny koláčik ako z rozprávky |
ODPOVEDAŤ |
| Martina P. (Mata406) ID 48300 (25.2.2010, 18:48) |
ten vyzerá absolúúútne úžasne |
ODPOVEDAŤ |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (25.2.2010, 18:24) |
frgále sú fantastické koláče, konečne si spravím doma podľa tohto receptu |
ODPOVEDAŤ |
| Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (25.2.2010, 11:59) |
Miladka, ako som Ti už nedávno k fotke písala: krásny koláčik |
ODPOVEDAŤ |
| | MILADA R. (miladka7) ID 22901, mimibazar.sk/miladka7 (25.2.2010, 12:34) |
Monika dakujem krásne a vieš aký je stráášne dobrý ...takto nikdy neschudnem |
ODPOVEDAŤ |
| Veronika G. (veronika45) ID 20591 (25.2.2010, 11:50) |
ten je teda paradny,,,,,, |
ODPOVEDAŤ |