. .. .. .. .. .. .
. .

...svedske Semlor... - RECEPT 23625

Eva H. (Evitchka) ID 26145
Oblasť: Nitra
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 31.10.2007
Naposledy: 5.8.2014 20:05
Aktualizácia: 24.1.2011 16:11
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 1
RODINNÉ FOTOGRAFIE 79
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 103
NÁVODY 0

MÚČNIKY, POHÁRE

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)


...svedske Semlor...


[ recept č. 23625 zo dňa  ]


...svedske Semlor...


POTREBNÉ PRÍSADY

7,5 dl hladkej muky * 75 g masla * 2,5 dl mlieka * stipka soli * 25 g kvasnic * 0,5 dl cukru * lyzicka mleteho kardamonu * na plnku: 300 g madlovej masy * cukor * mlieko alebo voda * slahackova smotana

POSTUP PRÍPRAVY

Semlor sa tu podavaju na tucny utorok, pred zahajenim postu. Je to najoblubenejsia sladkost Svedov, nieco medzi zakuskom a buchtou. Vyrazna chut kardamonu robi z inak obycajneho kysnuteho cesta pochutku, bezne sa pridava takmer do vsetkych kolacov z kysnuteho cesta. Mandlovu masu si jednoducho vyrobite aj doma, v pripade, ze ju nedostanete kupit. Je to inymi slovami vlacnejsi, redsi marcipan. Recept na madlovu masu vkladam ako "vsuvku" do tohto receptu...

OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


1. kysnute cesticko si pripravte podla osvedceneho postupu, mne sa najviac osvedcila priprava v pekarnicke..ak pekarnicku nemate, mozete postupovat aj takto: kvasnice rozmrvte alebo nasypte do misy, do mlieka vlozte maslo a cukor a zohrievajte kym sa maslo nerozpusti..ked ma maslo s mliekom teplotu 37 stupnov (skuska prstom :) vlejte trosku na kvasnice a poriadne vymiesajte. dolejte zvysok a pridajte muku zmiesanu so stipkou soli a kardamonom. poriadne vymieste a nechajte na teplom mieste kysnut takych 40 minut kym sa objem cesta nedzvojnasobi. malo by to fungovat, pokial som nemala pekarnicku, robila som kysnute cesto presne takymto sposobom.


2. z cesta vyformujte zemlicky priblizne rovnakej velkosti a tvaru, ako sa vam podari..pocet zavisi od toho, ake velke ich budete robit. mne vyslo tolkoto...:) poukladajte ich dalej od seba na plech vystlany papierom na pecenie, zakryte utierkou a nechajte este 30 minut kysnut. toto je obrazok uz po tej polhodinke kysnutia, pred cestou do rury.


3. ruru si vyhrejte na 225 stupnov, zemlicky potrite vodou alebo rozslahanym vajickom a pecte ich v strede rury 10 minut. upecene nechajte chladnut na mriezke zakryte utierkou..


4. z vychladnutych zemliciek vyrezeme vrch tak, ze spravime niekolko hlbsich zarezov. kusok vydlabeme, spravime si tak miesto na mandlovu plnku. vrchnacik odlozime a takisto aj striedku.


5. madlovu masu vlozime do misy a rozriedime ju vodou alebo mliekom. pridame cukor podla chuti, omrvinky striedky a dobre vymiesame. plnka nema byt prilis husta ani riedka, takze vodu ci mlieko pridavame opatrne. *recept na madlovu masu: 200 g madli (osupanych) * 1 dl praskoveho cukru * 1 dl jemneho krystaloveho cukru * trosku vody alebo smotany - osupane madle spolu s cukrom pomelieme v kuchynskom robote, na zjemnenie konzistencie pridame trosku vody alebo slahackovej smotany. hotovo! :)


6. madlovou plnkou naplnime zemlicky...


7. vyslahame slahacku alebo pouzijeme slahacku v spreji...ozdobime vrch zemlicky a prikryjeme vrchnacikom. posnezime cukrom a hotovo! *prijemne mlsanie*



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< ...rizotko s krabimi tycinkami... | ...svedske Semlor... | ...hriesne palacinky ,)... >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Maria S. (Majuska46) ID 151429 (14.2.2012, 17:02)
takto toto vyzera neskutocne... (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (8.10.2011, 11:45)
Evka, naďabila som náhodne na tento tvoj receptuš a skoro mi padla sánka ,-) a hneď som musela začať pregĺgať ,-) Vyzerá to perfiš, hneď by som sa zahryzla (zajic). S kysnutým cestom nemám problém, len vôbec neviem, čo je kardamon... korenie, isto, ale nepoznám to.. *-) Takže bez neho to asi nemá zmysel, však? Je to niečo výrazne aromatické alebo chuťovo výrazné? Všetky ingrediencie okrem tejto mám, tak rozmýšľam, či by sa to dalo nejako nahradiť? *-) 8o| (smich)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (13.10.2011, 14:24)
Ahoj Kristinka, prepac ze odpovedam asi uz dost neskoro, no skor som sa sem nepozrela :) kardamon mozes vynechat, nic sa nestane, len chut cesta bude taka, ako si zvyknuta, taka slovenska - buchtova :) ak niekedy na kardamon narazis, odporucam, ma velke vyuzitie, chuti exoticky, trosku sladko, korenisto..pridava sa napriklad aj do do vianocnych pernikov, do ovocnych omaciek, kludne aj do polievok a podobne..dufam ze semlicky chutili, ak si vyskusala, je to velka mnamka - papa (hello) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (14.2.2011, 22:24)
(comp) :-@slinky mi tečú ,-)úžasné (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (15.2.2011, 11:24)
:-) :-) aj mne tecu Sylvi ,-) ,-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
hana h. (hankazk) ID 90615 (17.2.2010, 19:03)
(zajic)mňam...evička to vyzerá super....a určite aj chutí..určite vyskušam... (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 19:16)
:-) :-) :-) jej Hani, si mila, verim, ze budes mat z ochutnavky pozitok ak vyskusas (Y) (Y) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Irena W. (irmuska) ID 105511 (17.2.2010, 18:50)
o tomto som počula, teším sa receptu (Y) (clamp) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 19:16)
:-) :-) tesim sa Iren, dufam ta tato severska specialitka nadchne ako mna :-) :-) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Gabriela T. (nogate) ID 22107 (17.2.2010, 0:13)
(zajic) (zajic) ďalšia švédska dobrota Evi (L) (L) (L) (L) no ten môj tatik - švedik doma bude celý bez seba (radost) (radost) určite vyskúúúšam , to bude radostiiii (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 11:06)
Gabi :-) :-) :-) to sa tesim, :-) :-) :-) verim ze si pochutite cela rodinka (L) (L) (L) (L) (L) (L) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Darina B. (danda3) ID 104195 (16.2.2010, 21:56)
Teda, Evička, tie musia byť (Y) (Y) (Y) !!! Kardamon som ešte neskúšala ani ho nemám doma, musím sa poobzerať po obchodoch a s tou plnkou mňam, mňam... (clamp) (clamp) (K) (K) (K) (clamp) (clamp) (K) (K) (K) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (17.2.2010, 11:01)
(F) (F) (F) dakujem Dari, stoja za vyskusanie (Y) (Y) (hello) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (16.2.2010, 20:01)
Evinka, no riadnu "ritilahosť" si tu zase pridala ;-) ;-) (zajic) (zajic) vyzerá to super, super (Y) (Y) (Y) to je také pošteklenie pred pôstom, všakže (pirko) :-D inak tieto buchtičky mi silno pripomínajú nejaký dezertík, len si neviem spomenúť aký *-) zavolala som aj drahého nech sa kukne a on zahlásil že šamrole :-D som ho vyhrešila, že nerozozná ani kysnuté od lístkového :-) každopádne semlorky s marcipánikom vyzerajú na (zajic) (zajic) (zajic) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 20:22)
:-D Evulik, som sa pobavila ;-) ;-) zlaty ten tvoj drahy, ze si spomenul na samrole :-) :-) veru, to su typicke svedske madlove chute, a v spojeni s kysnutym cestom a slahackou riadne syte :-p ;-) ;-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (16.2.2010, 19:58)
no,tak tu mame tie svedske specie (Y) (Y) (Y) (Y)Evulik,ani som nepochybovala,ze by sa ti nevydarili.... :-)a vysledok je uplne paradny |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)ohmm,s tym marcipanovym kremom to musi byt lahodka lahodkovitaaaaaa (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)a ja som este kardamon ani neskusala,jedine v cokoladke... ;-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 20:19)
:-$ :-$ juj Matka, az sa hanbim, od takej kucharocky ako ty dostat pochvalu :-$ :-$ (L) (L) (L) (L) tak rada by som vas ponukla :-) :-) snad raz :-) :-) no a kardamon v cokoladke som zase ja nejedla, musi to byt zaujimava chut (Y) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Slavka H. (Archaa) ID 84161 (16.2.2010, 18:51)
:-o :-o :-o :-omnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam 8o| 8o| 8o| (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 19:02)
;-) ;-) hned by som ta ponukla Slavka, mame ich este dost 8-| ;-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
andrea o. (hillary) ID 61659 (16.2.2010, 18:38)
Krásna šištička Evka (Y) tá chuť musí byť úžasná (Y) mám rada karamom a tiež ho dosť často používam :-)...a teším sa aj na tú vsuvku :-)
PS: tak ste riadne hodovali pred pôstom ja som ani šišky nestihla napiecť ;-)
(L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 19:01)
(F) (F) (F) (F) dakujem Andrejka, (F) (F) to sa tesim, ze aj ty oblubujes karadamon, ja ho az tak casto nevyuzivam, len do niektorych kysnutych kolacov a tie nerobim zase az tak casto...no je to prijemne osviezenie... :-) :-) no a dali sme si, to je pravda :) :) tento rok som si na semlor nasla cas, zvycajne ich kupujeme uz hotove, takze to bola fuska, spravit aspon take dobre ako z pekarne ;-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) a ty toho stihas neurekom Andrejka!!!!! (F) (F) (K) (K) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (16.2.2010, 18:33)
jeemine Evička... (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 18:58)
:-$ :-$ Matka, stalo to zato :-p (zajic) :-) :-) :-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.2.2010, 18:32)
:-o ake provokacie....vypinam MMB ;-)
uzasne, krasne (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 18:57)
:-) :-) :-) :-) no len tak tak som to stihla pred postom, uff ;-) :-D (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.2.2010, 18:57)
;-) my sme dnes mali sisky.ale priznam sa,bola to nahoda, ani ma nenapadlo,ze ide post ;-)
ODPOVEDAŤ
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 19:10)
to vazne?? :-) :-) :-) taka nahoda, (Y) (Y) (Y) (Y) ja som sa prave obavala, ze toto uz do postu nestihnem no ale tak premohla som sa :-D niezeby som sa chystala nemlsat odzajtra, no len tak s mierou, dietne ;-) ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu