Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Nadýchané zemiakové pampúchy- pečivo
[ recept č. 23211 zo dňa 7.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
recept som si vymyslel, pretoze recepturu som nikde na nete nenasiel, ale v obchode sa kúpiť dajú- 8 malých zemiačkov, ak mate velké- stačí aj 2-3, hladká múka- asi o tretinu viac ako zemiakov, 3 čl kyslej smotany, cca 1pl vegety, 2pl oleja, cca 1dl mlieka, KVÁSOK: kocka kvasníc, 1dl vlažného mlieka, 1čl cukru, špetka soli, NA VRCH: 1 vajko, 1pl mlieka, trocha vegety podla chuti, sezam a ľan na posypanie
POSTUP PRÍPRAVY
zemiaky uvarime večer v šupke, ráno si urobíme kvások a medzitým zemiaky postrúhame na jemno, zo surovín vymiesime cesto- múku dávame od oka, aby bolo cesto pekne vláčne, do kysnutého cesta dávam vždy trochu kyslej smotany, doporucila mi to babka cukrarka, tak to tak robím. Cesto a misku dobre pomúčime aby sa nam to nelepilo, necháme kysnúť 30min, cesto sa zdvojnásobí. Rozdelil som ho na 4 časti, každu štvrtinu si premiesime z boku aby sme ho nespuchli. Každu štvrtinu som si rozdelil na 3 časti, aby som dosiahol pampuchy velkosti ake chcem. Každy pampuch som z boku premiesil, trošku ponaťahoval (nie valkať aby sme cesto nepopučili). Na plechu necháme podkysnúť 20min. Potreme s rozkvedlaným vajkom s mliekom a vegetou.Pečieme pri 180 C približne 15-20min aby trošku stmavli.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
takto vyzerajú po podkysnutí, sú potreté, posypané, a pripravené do trúbi. |
![]() |
vyšlo mi 12 pampúchov, takže som ich upiekol na 2 plechoch. |
![]() |
bol som až sám prekvapený aké boli krásne nadýchané, a jemnučké. Vzhladom na to že recept som si vymyslel, nešiel som podla receptúry. |
![]() |
V poslednej dobe som sa dost dal na take domáce potraviny. Robím našej rodinke domáce bio jogurty, pečiem chlebík, a rožky. Tieto recepty na MMB sú. Sem tam keď som v Ba v škole cez týždeň, kúpujem si také zemiakové žemličky. Na tie som ale recept nenašiel, tak som si ho vymyslel a kto tento recept skusí, musí uznať, že som sa celkom trafil. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 25 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Monika M. (monci81) ID 46679 (14.2.2012, 17:43) |
paráda,deťom chutia,práve ich baštia a len tak sa za nimi prášim. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (3.3.2012, 10:50) |
Monika, som rad, ze pozdravujem decka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana L. (kikina) ID 231, mimibazar.sk/adriana (3.9.2010, 16:43) |
No chlapce, toto vyzera super! Urcite ich vyskusam, aj ked nie som moc majster na kysnute cesto, tak trocha sa ho bojim lebo mam s nim malo skusenosti . Ale si sikovny bez debaty!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (25.6.2010, 19:22) |
Ahoj Michaelko tak som vyskúšala tento tvoj recept. Dala som 300 g zemiakov, 400 g múky, z toho hladkej 270 a celozrnnej 130 g, 2 dl mlieka, tú smotanu a zvyšok ako píšeš... tuším áno.. ešte som dala 1,5 čl cukru a 1,5 čL soli... no vôňa na zbláznenie a tu sú žemle http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=711101 http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=711104 a z časti cesta som ušúľala 2bagety http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=711103 ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana S. (ovečka) ID 3628 (25.5.2010, 19:41) |
...teda klobuk dolu ... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (26.5.2010, 0:14) |
Dakujem Jani, aj vsetkym, ktory Bez servitky pozeraju za psychicku podporu. A len pre vysvetlenie, ucinkujuca Jarka je zostrihana tak aby vyzerala ako extremne negativna. Je to ale iba marketingovy tah. Z 5 jedal 2 ohodnotila negativne a oni tam dali iba to. Ale to ze vsetk ostatne jedla, chutilo jej a chvalila a kolko sme sa snou nasmiali, ved aj preto stratila hlas, to uz vystrihli. Tak len aby ste vedeli ze nech ju v dalsich dieloch zostrihaju ako chcu, ja ju mam rad, pretoze je uplne super, da sa snou pokecat, zasmiat, a absolutne neni taka negativistka ako ju zostrihavaju  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (26.5.2010, 0:31) |
tak to sa jej potom ospravedlnujem.. a je to hnusne svinstvo,co tam robia...ale zase...az tak moc ma to neprekvapuje dnesne odporne zmanipulovane media... chvalabohu,ze tu nie je grcajuci smajlik,lebo to by sa hodilo... hnus. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (24.5.2010, 19:07) |
No Misko, posluchnem ta.Rano si privstanem a prekvapim celu moju rodinku. Ale sikovny si urcite. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lívia B. (Livča) ID 52332 (24.5.2010, 18:50) |
Šikovný chalan,už varí aj v telke.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (18.4.2010, 11:47) |
No Michal... tie pampúchy vyzerajú skvelo! A prečo pampúchy? vyzerá to ako žemle , lebo mám dojem, že pampúchy sa vyprážajú Ale to je detail A zistila som, že sme krajania aj keď už dlhšie žijem v BA. No ty si mi ale zaujímavý týpek 17 ročný chalanisko a varí a pečie Alebo nebodaj to bude tvoja budúca profesia? Nechodíš na dáku hotelovú školu? Tieto pampúchy tvoje vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (upravené 19.4.2010, 0:23) |
Ahoj Kikus, pampuchy som to nazval preto, no, jednotucho ked ich ochutnas tak pochopis, ju neuveritelne jemne vdaka tym zemiakom este 4 dni po upeceni su nadychane ako oblacik. Kika ty si uz robila viacero peciv, tak som veeelmi zvedavy co povies na tento moj vymysel, ked ich vyskusas upiect No a ohladom tej tvojej teorie mojho studia Hotelovka? veru ee. Studujem biotechnologie, biochemiu. Ja sa ucim o potravinach z vnutra, no a potom svoje poznatky vyuzivam v kuchyni. Ked si pozres napriklad moj domaci syr, tak hlavne tam som sa snazil popisat aj co sa deje vo nutri pri premene mlieka na syr. Ked budu papmuchy hotove, daj vediet  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana P. (janie) ID 2934, mimibazar.sk/janie (14.4.2010, 18:02) |
Skvelý recept na zemiakové žemličky akurát tá vegeta mi tam akosi nezapasovala, takže nabudúce ju nahradím menším množstvom soli, inak sú dokonalé, mäkkučké, proste úžasné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (14.4.2010, 19:59) |
Jeeej, Jani, robila si ? Ono zalezi aj od druhu vegety, ja sa snazim vyberat vegetu v ktorej neni pridany skrob a glutaman sodny. Ale som moooc dar ze chutili. A vydrzia velmi dlho meke, to mam odskusane  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Jana P. (janie) ID 2934, mimibazar.sk/janie (14.4.2010, 21:18) |
Jasné, a doma mali šialený úspech, drobec zlisoval 4 za sebou a manžel ani neviem koľko A presne toto sa ma pýtal, že ako dlho to vydrží mäkké, tak super, tie 2 čo zostali budú na ráno . A na vegetu až taký odborník nie som, dala som tú, čo bola doma, nabudúce vyskúšam teda so soľou. Ale prvý raz mi vyšlo takéto pečivko- mäkké, vláčné, proste , takže nabetón robím aj nabudúce a ty pridávaj ďalšie svoje recepty, niečo dobré na pizzu nemáš?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (14.4.2010, 22:32) |
Jani, na pizzu, ani nie, robievam klasiku. Niekedy ked sa mi nechce robit cesto tak rozvalkam listkove naukladam ingrediencie, zatocim a upecem pizzove strudle. A ake pecivo si uz skusala robit okrem tychto pappuchov?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Jana P. (janie) ID 2934, mimibazar.sk/janie (15.4.2010, 16:37) |
neviem, nejaké briošky, ale boli divné, také nesladké a sem tam nejaký chlebík, ale väčšinou mi na druhý deň už dosť stvrdne. Čo sa týka kysnutého cesta v tom som ešte amatér, tiež hľadám recept na dobré pečené buchty, zatiaľ som na MMB odskúšala 2 recepty a neboli nič moc  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (2.3.2010, 7:43) |
No,MICHAL,robila som tie tvoje zemiakové pampúchy,len v mini verzii a boli výborné.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (6.3.2010, 14:47) |
Melanicka, tesim sa ze chutili.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina H. (guginko) ID 65763, mimibazar.sk/guginko (8.2.2010, 23:04) |
No teda.... taký mladý a taký šikovný... a ešte aj výmyselník , paráda , tlieskam , vyzerajú senzačne, mňam . A k nám neprídeš napiecť na sobotné ráno...?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (9.2.2010, 18:37) |
No Darinka, musim povedat ze lakava ponuka No ale ved nehovorim nie, ved cesty pecenia , su nevyspitatelne xixi |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marika S. (finka) ID 64179 (8.2.2010, 17:21) |
Miško, vyzerajú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Henrieta K. (hkalinka) ID 52602 (7.2.2010, 21:13) |
Michal super pampúšiky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.2.2010, 17:33) |
ono je lahsie upiect pampuchy nez napriklad rozky, tak co by jeden lenivy clovek neurobil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (7.2.2010, 18:26) |
teda Michal ty si ale šikovný a okrem toho sme z jedného mesta a tiež chodím aj do Blavy - každý deň tam cestujem za prácou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.2.2010, 17:32) |
a ako vidim tak mas maleho stvornoheho pomocnika, aj my mame, ale talianskeho chrtika, nevyhoda je ze ma dlhy krk a kradne zo stola, potvora  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.2.2010, 19:51) |
aj náš by rád kradol, ale nemôže, lebo potom nás to stojí 30€ u veterinára  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.2.2010, 21:10) |
30? a to na co je taky nachylny? Ono sice tomu nasmu sa stane ze ked neco pokradne tak to potom niekde najdeme, no, ved vies  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (9.2.2010, 8:09) |
títo psíci sú veľmi prešľachtení a náš okrem granulí (a kupujem mu tie najdrahšie) a konzerv, ktoré kupujem u veterinára, nemôže nič iné, ešte tak varené kuracie prsia, ale on si sem-tam niečo niekde nájde a potom to tak vyzerá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (7.2.2010, 16:50) |
Michal,si šikovný,len sa troška pohraj s písmenkami,určite ti pôjde aj to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.2.2010, 17:31) |
nooo, az ked som to dopisal, tak som si uvedomil ze diakritika mi tam akosi lieta. A vadi to moc?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (7.2.2010, 16:42) |
Parada, zemiakove pečivo je u nas najoblubenejšie Aj tieto tvoje pampuchy vyzeraju super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.2.2010, 17:29) |
Z kysnuteho cesta com experimentoval na vselijake sposobi, ale este nikdy sa mi nepodarilo urobit nieco tak jemne, nadychane a chutne. Ani sladke, ani chieb a rozky sa mi zatial take famozne nepodarili. Ak teda mas chut, tak za 2 hodky, s kysnutim aj upratanim sa daju taketo papuchy vykuzlit.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (7.2.2010, 16:28) |
No, isto sú chutné...kde idú zemiačiky, to vždy chutí..ja som si tiež zvykla kupovať presne takéto pagáčiky, teda trošku menšie boli  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.2.2010, 17:11) |
no, spravit mensie neni vobec tazke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (7.2.2010, 14:03) |
Michal - si naozaj šikovný chalan - naozaj rada vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.2.2010, 17:09) |
Martinka, to bude pre mna pocta  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (7.2.2010, 13:22) |
Šikovný chlapec!!! Super!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (8.2.2010, 17:08) |
A maju velku vyhodu, nejde do nich sneh  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 25 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |