
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
POLIEVKY |
Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) Ribollita - krémová toskánska polievka[ recept č. 22961 zo dňa 1.2.2010 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY Rôzne druhy zeleniny, podmienkou je že súčasťou musí byť fazuľa, tá k Toskánsku patrí... Ja som mala fazuľu, hrášok, pór, brokolicu (použila som aj stonky), hrášok, mrkvu, kaleráb, petržlen, cibuľu, cesnak, kúsok kapusty a dala som aj jeden väčší zemiak. Na dochutenie - sušený tymián, bazalka, zeleninový bujón, paradajkový pretlak. Olivový olej + cesnak - na chrumkavce chlebikové Na záver možno pridať smotanu na varenie, prípradne lyžičku kyslej smotany - dľa chuti. POSTUP PRÍPRAVY Túto polievku vraj varievajú Toskánci už celé roky...pôvodne zrejme vznikla ako "z núdze cnosť"... vznikla z potreby chudobných, ktorí potrebovali zdravé, výživné a zároveň cenovo dostupné jedlo zo surovín, čo dom dal...tak nejak som sa k nej dopracovala dnes aj ja... tuho som dumala, akú polievku dnes uvarím, pozhŕňala som čo chladnička mala a dala a vznikla táto varianta toskánskej Ribollity...originál polievka má byť posypaná Parmezánom. Ten chladnička nemala, tak ani nedala ;o) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() Pripravíme si zeleninu - čo chladnička mala a dala ;o) ![]() Zeleninu si nakrájame na kúsky - je jedno aké veľké, ak v závere polievku rozmixujeme do krémova. ![]() Všetku zeleninu dáme do hrnca - ja som použila tlakový kvôli fazuli (bola namočená len tri hodiny). Ak použijete fazuľu z konzervy, netreba variť v tlakovom hrnci. Pridáme dve kocky zeleninového bujónu, medzi prsty sušeného tymiánu, kávovú lyžičku sušenej bazalky (prípadne ak máme čerstvú, tak pred odstavením z ohňa pridáme za hrsť nakrájanej), zalejeme paradajkovým pretlakom (cca 4 dl), doplníme vodou. Dáme variť. ![]() Kým sa nám uvarí polievka spravíme si chlebíkové chrumkavce do polievky. Odrežeme kôrky (tie pôjdu do búdky sýkorkám) ![]() Chlebík - tento je slnečnicový - nakrájame na kocky. ![]() V dvoch PL olivového oleja rozmiešame 3 strúčiky pretlačeného cesnaku. ![]() Kocky polejeme cesnakovo-olejovou zmesou a poriadne ich poprehadzujeme, aby sa chuť dostala ku každému kúsku chlebíka. ![]() Potom dáme chlieb piecť na 10 min do vyhriatej rúry na cca 150° - sledujeme a premiešame, aby neprihorel. ![]() Po cca 45-60 minútach, keď je už všetka zelenina do mäkka uvarená, rozmixujeme polievku do krémova ponorným mixérom a môžeme servírovať. Do taniera podľa chuti môžeme pridať za lyžicu smotany na varenie alebo kyslej smotany. Kto má rád v polievke plávajúce kúsky - tak ako hovorí originálny recept - tak rozmixujte len polovičku celej zmesi. My ale uprednostňujeme túto krémovú verziu. Dobrú chuť. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Katarína P. (katarinnka) ID 69116 (9.3.2012, 7:54) |
vyborna upratovacia polievka ( v zasuvke so zeleninou je zrazu prazdno a polievka je skvela). mne sa ju podarilo uvarit prilis hustu, ale inak je chutovo vyborna. a mne sa teda osvedcilo ze po odstati (napr. zo dna na den) je este chutnejsia. a krutonky uz tiez nebudem robievat inak. ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Eva A. (Eviana) ID 114156 (10.3.2012, 18:09) |
Presne si to vystihla Katarínka... ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Mária M. (likavka) ID 53375 (1.2.2010, 16:51) |
![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:57) |
Niet sa čoho báť...nie je čo pokaziť, fantázii a použitým surovinám sa medze nekladú ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.2.2010, 16:50) |
mňam táto polievočka je geniálna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:56) |
Geniálne na nej je to, že ju možno obmieňať podľa surovín, ktoré máš k dispozícii...a vieš si predstaviť ako úžasne musí chutiť niekde na slnkom zaliatom Toskánskom vidieku... ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.2.2010, 16:31) |
jeej takúto polievočku som videla ako varili v telke ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:34) |
Ja milujem Toskánsko...krajinu,architektúru, prírodu, ľudí, vína, recepty...takže ju mám tiež odsledovanú z nejakého dokumentu...priznávam, originál od toskánskej kuchárky som ešte nejedla...to musí byť iné kafe ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.2.2010, 16:39) | |
ja som ju tiež ešte nejedla originál - iba vždy slintám, keď varia ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |