končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
POLIEVKY |
Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) Ribollita - krémová toskánska polievka[ recept č. 22961 zo dňa 1.2.2010 ] POTREBNÉ PRÍSADY Rôzne druhy zeleniny, podmienkou je že súčasťou musí byť fazuľa, tá k Toskánsku patrí... Ja som mala fazuľu, hrášok, pór, brokolicu (použila som aj stonky), hrášok, mrkvu, kaleráb, petržlen, cibuľu, cesnak, kúsok kapusty a dala som aj jeden väčší zemiak. Na dochutenie - sušený tymián, bazalka, zeleninový bujón, paradajkový pretlak. Olivový olej + cesnak - na chrumkavce chlebikové Na záver možno pridať smotanu na varenie, prípradne lyžičku kyslej smotany - dľa chuti. POSTUP PRÍPRAVY Túto polievku vraj varievajú Toskánci už celé roky...pôvodne zrejme vznikla ako "z núdze cnosť"... vznikla z potreby chudobných, ktorí potrebovali zdravé, výživné a zároveň cenovo dostupné jedlo zo surovín, čo dom dal...tak nejak som sa k nej dopracovala dnes aj ja... tuho som dumala, akú polievku dnes uvarím, pozhŕňala som čo chladnička mala a dala a vznikla táto varianta toskánskej Ribollity...originál polievka má byť posypaná Parmezánom. Ten chladnička nemala, tak ani nedala ;o) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Pripravíme si zeleninu - čo chladnička mala a dala ;o) Zeleninu si nakrájame na kúsky - je jedno aké veľké, ak v závere polievku rozmixujeme do krémova. Všetku zeleninu dáme do hrnca - ja som použila tlakový kvôli fazuli (bola namočená len tri hodiny). Ak použijete fazuľu z konzervy, netreba variť v tlakovom hrnci. Pridáme dve kocky zeleninového bujónu, medzi prsty sušeného tymiánu, kávovú lyžičku sušenej bazalky (prípadne ak máme čerstvú, tak pred odstavením z ohňa pridáme za hrsť nakrájanej), zalejeme paradajkovým pretlakom (cca 4 dl), doplníme vodou. Dáme variť. Kým sa nám uvarí polievka spravíme si chlebíkové chrumkavce do polievky. Odrežeme kôrky (tie pôjdu do búdky sýkorkám) Chlebík - tento je slnečnicový - nakrájame na kocky. V dvoch PL olivového oleja rozmiešame 3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Kocky polejeme cesnakovo-olejovou zmesou a poriadne ich poprehadzujeme, aby sa chuť dostala ku každému kúsku chlebíka. Potom dáme chlieb piecť na 10 min do vyhriatej rúry na cca 150° - sledujeme a premiešame, aby neprihorel. Po cca 45-60 minútach, keď je už všetka zelenina do mäkka uvarená, rozmixujeme polievku do krémova ponorným mixérom a môžeme servírovať. Do taniera podľa chuti môžeme pridať za lyžicu smotany na varenie alebo kyslej smotany. Kto má rád v polievke plávajúce kúsky - tak ako hovorí originálny recept - tak rozmixujte len polovičku celej zmesi. My ale uprednostňujeme túto krémovú verziu. Dobrú chuť. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Katarína P. (katarinnka) ID 69116 (9.3.2012, 7:54) |
vyborna upratovacia polievka ( v zasuvke so zeleninou je zrazu prazdno a polievka je skvela). mne sa ju podarilo uvarit prilis hustu, ale inak je chutovo vyborna. a mne sa teda osvedcilo ze po odstati (napr. zo dna na den) je este chutnejsia. a krutonky uz tiez nebudem robievat inak. |
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (10.3.2012, 18:09) | ||
Presne si to vystihla Katarínka... upratovacia polievka Som rada, že chutila aj krutónky, že zachutili | ||
ODPOVEDAŤ |
Mária M. (likavka) ID 53375 (1.2.2010, 16:51) | |
no to musim skusit uvarit | |
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:57) | ||
Niet sa čoho báť...nie je čo pokaziť, fantázii a použitým surovinám sa medze nekladú držím palce, daj vedieť, či chutila. | ||
ODPOVEDAŤ |
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.2.2010, 16:50) |
mňam táto polievočka je geniálna niekedy ju musím skúsiť spraviť doma A tiež milujem Toskánsko úžasná krajina... |
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:56) | ||
Geniálne na nej je to, že ju možno obmieňať podľa surovín, ktoré máš k dispozícii...a vieš si predstaviť ako úžasne musí chutiť niekde na slnkom zaliatom Toskánskom vidieku... | ||
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.2.2010, 16:31) | |
jeej takúto polievočku som videla ako varili v telke - a fakt - táto Tvoja sa jej desne podobá | |
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:34) | ||
Ja milujem Toskánsko...krajinu,architektúru, prírodu, ľudí, vína, recepty...takže ju mám tiež odsledovanú z nejakého dokumentu...priznávam, originál od toskánskej kuchárky som ešte nejedla...to musí byť iné kafe | ||
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.2.2010, 16:39) | |||
ja som ju tiež ešte nejedla originál - iba vždy slintám, keď varia | |||
ODPOVEDAŤ |