Natalia L. (Natinka22) ID 86833 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
Milánske rizoto
[ recept č. 22705 zo dňa 27.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
50g masla, 1 cibuľa, 200ml bieleho vínka, soľ, mleté čierne korenie, 300g ryže (ideálne arborio alebo carnaroli), 1 liter vývaru, štipka šafránu, 100g nastrúhaného parmezánu, hoblinky parmezánu na posypanie.
POSTUP PRÍPRAVY
Jednoduché talianke rizoto, ktoré by sa ešte dalo vylepšiť ak by som doma mala parmskú šunku tak, že hrudky rizota sa do nej pekne za horúca zabalia....ale parmská šunka nebola, no aj tak sme si pochutili :o)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Nadrobno nakrájanú cibuľu spemíme na polovici rozpusteného masla. |
![]() |
Prilejeme vínko, posolíme, pokoreníme a necháme do polovice vyvariť. |
![]() |
Pridáme prepláchnutú ryžu a za stáleho miešania varíme, kým víno nevsiahne do ryže. |
![]() |
Potom ryžu zalejeme vývarom - ALE pridáme ho vždy iba toľko, aby ryža bola prikrytá. Za stáleho miešania varíme, kým vývar nevsiakne do ryže a opäť pridáme vývar ... takto pokračujeme kým ryža nie je uvarená a rizoto nemá krémovú konzistenciu. Poznámka k vývaru - úplne postačí ak v 1l vriacej vody rozpustíte bujón a pridáte šafrán, ak vývar akurát nemáte doma. |
![]() |
Keď máme hotovo, pridáme do rizota zvyšnú polovicu masla a parmezán, dobre premiešame a ihned podávame. |
![]() |
A je to :o) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (7.5.2012, 19:15) |
Famózne rizotko, ten šafrán tomu dodal úžasnú chuť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (27.1.2010, 11:37) |
Hmm..dobrotecka Natalka a vies ,ze som si pred par rokmi v Milane pochutila prave na takomto rizotku urcite vyskusam,nech si zaspominam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Natalia L. (Natinka22) ID 86833 (27.1.2010, 16:57) |
Mati, ja som veru take ozajstne talianskeho povodu nejedla zatial ale nevadi, som v pripravke Vyskusaj urcite, je to fakt pochutka, aj ked je to taky jednoduchy receptik s malo ingredienciami  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (27.1.2010, 17:02) |
v jednoduchosti je krasa si spominam na toto rizotko,lebo to som bola s otcom v Milane na sluzobnej ceste,a jeden taky znamy nas pozval na veceru priamo v centre Milana na tom namesti,drahe to tam bolo ako slak,a ja som si samozrejme (ako vzdy) objednala najvacsiu "hovadinu" co tam mali taku grilovanu zeleninu,ktora bola uuuplne bez chuti,takze som sa toho ani nedotkla..tak som si musela objeednat na hanbu druhe jedlo,a to bolo prave taketo rizotko so safranom..a to mi uz nastastie chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Natalia L. (Natinka22) ID 86833 (1.2.2010, 17:12) |
Jeej Mati, az teraz som nasla tvoj komentar Toto ja velmi dobre poznam s objednavanim najvacsich "specialit" z jedalnych listkov. Nastastie moj muzo zje cokolvek a kludne aj po mne, tak si to mozem dovolit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |