Zuzana C. (Zuzanka1985) ID 132815 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)
Knedle z chleba...
[ recept č. 22450 zo dňa 20.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Recept je velmi jednoduchy, i ked krajanie rozkov zaberie trochu casu. ...........Na 8-10 gul potrebujeme......2dcl tepleho mlieka...... 2rozmiesane vajicka....... lyzicka soli......mozme pridat petrzlen.vnat........trochu majoranu..........15-20 rozkov,moze byt aj starsi chleba......... asi tri lyzice oleja....... 1 lyzica hlad.muky....... slepaci bujon/pri priprave/...... nozik, doska na krajanie a mrazak kde nasledne knedle vlozime:-)
POSTUP PRÍPRAVY
- rozky, prip. chleba nakrajame na malicke kococky, velkosti aj 1x1 cm. Takto pokrajame vsetky rozky.
- zoberieme za dve hrsti najkrajanych rozkov a oprazime dozlatista na oleji, az kym nie su chrumkave
- takto oprazene kocky z rozkov pridame do ostastnych nakrajanych rozkov. Dalej pridame muku, mlieko a v nom rozmiesane vajicka, sol, petrzlen vnat alebo majoran, ale len trochu. To potom dobre zmiesame rukami /davame pozor, lebo oprazene kocky su este horuce/. Nakrajane rozky by mali zmensit objem minimalne o polovicu. Stlacame a hnietime asi 5-10min.
- umyjeme si ruky a tvarujeme knedle/gule. Dobre stlacame, gula by mala mat velkost aby sa zmesila medzi dve dlane, nie prilis velke, aby pri vareni neboli vnutri surove. S umytymi rukami sa lepsie pracuje s tymto cestom. Takto tvarujeme vsetky gule a dame do mraznicky zamrazit. Tie moje su uz zamrezene/na obrazku/. Malo by vyjst cca 10 gul.
- Taketo knedliky pouzijeme ako nahradu za normalne knedle. Naucila som sa ich robit v Rakusku a su naozaj chutne.
-ked ich chceme podavat, musime ich nechat prevarit asi 15-20 min, vo vode s bujonom a trochou soli. Netreba ich rozmrazovat, mozme ich hned z mrazaku supnut do vriacej vody.
Vyborne su s cervenou kapustou a kacicou. Alebo k paradajkovej omacke s fasirkami. Mozte z nich spravit aj obycajnu knedlikovu polievku, ale na to treba mensie gulicky. Preto ja vzdy robim velke aj mensie do polievky. Ak nahodou nemate poruke knedlu, mozte spravit taketo. Su velmi chutne. |
 | Lenka S. (1Leni) ID 67070 (21.1.2010, 11:48) |
aj my lubime tieto knedle,aj spenatove a s udenim maskom su skvele  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | veronika r. (venora) ID 67574 (21.1.2010, 12:01) |
jéj Leni a tie špenátové Semmelknodel ako robíš? , s údeninkou a petržlenovou vňaťkou sme kedysi robievali, ale vyskúšala by som aj špenátové  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lenka S. (1Leni) ID 67070 (21.1.2010, 14:20) |
my ich sice lubime , ale este som ich sama nerobila ,ale mam v jednej tirolskej kucharke recept, ak chces napisem ti ho  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | veronika r. (venora) ID 67574 (22.1.2010, 12:09) |
Nó keď nemáš tou kuchárkou podloženú posteľ, tak napíš . Vyskúšam rada a ďakujem krásne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Lenka S. (1Leni) ID 67070 (22.1.2010, 15:56) |
nahodou, okrem knedliciek som z nej uz kooopu veci vyskusala SPINATKNÖDEL= 60dg stareho bieleho chleba /zemle/,cca 1/4 tepleho mlieka, 80dg spenatu, 2 strucky cesnaku,6dg masla, 1cibula, sol,cmk,muskatovy oriesok,4 vajicka, 2PL muky, 5dg slaniny, 2PL stuhanky, 5dg nastruhaneho syru. Chlieb namocime do mlieka, cibulku-cesnak-spenat podusit, pridame k chlebu, pridame zvysne suroviny, a dobre premiesame, nechame odpocinut, vytvarujeme knedlicky, ktore hadzeme do osolenej vody na 20-30 min. /voda by uz nemala vriet/ Finito  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | veronika r. (venora) ID 67574 (23.1.2010, 20:13) |
Leni si poklad, niekedy cez týždeň urobím . . .aj keď by som si už mala robiť jídelníček ...tóóóľko toho mám v pláne a vždy tu šupnete niečo nové, šikovnice. Už asi nebudem pozerať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta Š. (miminnka) ID 130186 (20.1.2010, 15:49) |
tieto knedlíky robieva aj moja mamina, tiež k tomu robí kyslú dusenú kapustu, ja som ich tiež kedysi robila ale deti boli ešte malé a - nechceli to jesť. Ďakujem za pripomenutie, určite urobím zase  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (20.1.2010, 13:58) |
Toto robievala moja babička. Pátrala som po recepte, ale márne. Vyskúšam a dám vedieť, či sú také isté. ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana C. (Zuzanka1985) ID 132815 (upravené 20.1.2010, 12:10) |
veru, rakuska babka u ktorej som tie knedle robila, nechcela tie nase ani vidiet. Tak som sa musela naucit robit taketo. Su naozaj chutne. Dakujem vsetkym za reakcie...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (20.1.2010, 9:08) |
taketo knedliky robia aj Češi,dávaju dovnutra slaninku....špekové knedlíky a podava sa to s kyslou udusenou kapustou a je to velmi dobre.Stacie 2 knedle na poricu,je to dost syte.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | veronika r. (venora) ID 67574 (20.1.2010, 9:14) |
No presne, veď česká a rakúska kuchyňa sú si veľmi podobné, bodaj by aj nie keď im po stáročia chodievali variť šikovné české gazdinky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (20.1.2010, 9:05) |
Nápadík je to dobrý  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (20.1.2010, 9:02) |
Ja si ruky umývam vždy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana C. (Zuzanka1985) ID 132815 (20.1.2010, 12:10) |
to je jasne, ze sa s tym nebudes babrat spinavymi rukami ...ide o to, ze s umytymi rukami sa tvaruju tie gule lepsie, nelepi sa na ne cesto .... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (upravené 26.1.2010, 6:20) |
myslela si mokré ruky,ja viem,ja zas čisté ako vtip,neber to tak tragicky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | veronika r. (venora) ID 67574 (20.1.2010, 8:56) |
Áno presne tak, bez nich si Rakúsko ani neviem predstaviť . Na tom sú snáď odchované všetky rakúske deti, dokonca sme to malým deťom podávali opečené s vajíčkom, no teraz nemyslím polročné deti . A keď si do nich pridáte na kocočky pokrájané údené, tak máte tirolské knedle. A k nim už tiež len kapustička, ako odporúča Zuzka a olizujete sa . Ďakujem Zuzka, pripomenula si mi staré zlaté rakúske časy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana C. (Zuzanka1985) ID 132815 (20.1.2010, 12:14) |
nemas za co, a ty si zila, pracovala v Rakusku? Je tolko receptov, ktore by som sa chcela naucit, napriklad Grussnudel, alebo Sterz.... neviem presne nazvy, toto ma babka o ktoru sa staram velmi rada, ale nikde nemozem zohnat tieto recepty..... Ale som rada, ze som ta tieto knedle u nej naucila robit, ked nebudem mat po ruke nase, pouzijem toto ako nahradu, ved v mraznicke sa miesto vzdy najde......  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | veronika r. (venora) ID 67574 (20.1.2010, 13:11) |
No áno, viac krát som tam pracovala a žila . Sterze sú rôzne, jeden je taký ako u nás lokša, len viac zemiakov a menej múky a vyprážajú to na masti, a potom je ešte nejaký s polentou( kukuričnou kašou), možno miesto múky tá polenta. A grusnudel sú skor asi griessnudel, to sú väčšinou také široké rezance s opraženou krupicou. Keby si niečo ešte potrebovala, alebo presnejšie, mrknem do môjho rakúskeho archívu . Tak zatím a veľa trpezlivosti pri tých Senioren von Osterreich ti želám |
ODPOVEDAŤnahlásiť |