
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
RYŽA A CESTOVINY |
kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov) *♥*Uhliarske špagety (Spaghetti carbonara)*♥*[ recept č. 21889 zo dňa 2.1.2010 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY špagety, olivový olej, mčk, soľ, cesnak, celé vajíčka (na osobu rátame 1 ks), syr pecorino alebo parmezán a prerastená slaninka, najlepšie neúdená, ale ak inak nejde, tak u nás aj oravská (veď tá je vlastne neúdená...však vieme, že mäsopriemysel sa nekašle s nejakým údením) POSTUP PRÍPRAVY Talianske jedlo -spaghetti carbonara- pochádza zo stredného Talianska, z provincie Umbria, Lazio. Bolo to časté, temer každodenné jedlo chudobných uhliarov, ktorí na smotanu nemali peniaze a pre kopec roboty sa nemohli babrať s nejakou siahlodlhou prípravou. Slaninu mali takú domácu, niečo ako u nás lalok alebo podbradok, (čo sa asi nedá tuná kúpiť)... volajú to guanciale. Keď nie je to, tak sa dá nahradiť pancettou, čo je tiež slanina, taká prerastenejšia ale neúdená. No...takže my dáme hoc tú našu oravskú :-)\r\n\r\n*1) Do vriacej osolenej vody dáme variť potrebné množstvo špagiet. Uvaríme ich al dente. \r\n Kým sa varia špagety, urobíme tieto prípravné úkony:*\r\n*2) Do misy, v ktorej budeme špagety miešať, rozklepneme surové celé vajcia,(alebo len žĺtky) a metličkou ich krátko ale dobre vyšľaháme s pridaným mčk*\r\n*3) Na olivovom oleji ľahko smažíme slaninku pokrájanú na kúsky (ani veľké ani malé) . Načasovať si tak, aby bola opečená tak akurát práve, keď precedíme špagety.*\r\n*4) Ošúpať a prelisovať cesnak, postrúhať syr*\r\n*5) Zlejeme a precedíme vodu zo špagiet, robíme to čím rýchlejšie, aby nám špagety nechladli.*\r\n*6) Precedené špagety horúce vsypeme do misy s rozšľahanými vajíčkami, osolíme, pridáme k nim opečenú slaninku, cesnak a syr. Poriadne zamiešame, premiešame, potom znova proti smeru hodinových ručičiek :-D a znova po ich smere :-D (robím si srandu :-D) Miešame to preto, aby sa vajíčkom a syrom obalili všetulinky špagety. Vajíčko sa vlastne uvarí od tepla chladnúcich špagiet. Vajíčko a syr sa v tom teple krásne spoja a vytvoria ten chutný obal cestovinky. \r\nNa tanieri zvrchu posypať čerstvou bazalkou. Tú už nemám, takže spolu s cesnakom prihodím kúsok rozmrazenej bazaličky. A už len papáme.\r\n-\r\n*Fotky nemám. Ale iste Vám je zrejmé z postupu, že prečo. Jedlo treba urobiť veľmi rýchlo, aby sme využili to teplo, takže aj pomocník na krájanie je vhodný a ešte to musí fičať :-) Tak na fotenie teda času nezostáva. A keď sú hotové, tak zase treba ich zjesť ešte teplé, lebo studené carbonara sú na ... (doplňte podľa úvahy v negatívnom význame) :-)*\r\n\r\n*P.S. Predpokladám, že za výmysel "omáčka na carbonara" sú zodpovední Amíci. Asi im tie normal carbonara boli málo kalorické, tak povymýšľali kreácie so smotanou :-DDD *\r\n-\r\nP.S. Viete, nemám rada recepty bez fotky. Preto mi príde aj také nepríjemné, že teraz sem dávam takto recept. Ale ešte nepríjemnejšie je mi, keď viem, ako sa Talian(i) rehoc/e(ú) , že ako na SVK bastardíme ich kuchyňu a menovite pizzu a carbonara. Pozrela som si tu na MMB všetky prípravy a fakt je to tak :-( Ale my sme laici. Lenže v reštikách sú odborníci. Tí by to veru mali vedieť správne. Lenže zrejme nie sú odborníci ako odborníci :-D OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() Do vriacej osolenej vody dáme variť potrebné množstvo špagiet. Uvaríme ich al dente. ![]() Do misy, v ktorej budeme špagety miešať, rozklepneme surové celé vajcia, alebo len žĺtky (ako chcete... ja som teraz dávala len tie, lebo som na niečo potrebovala veééľa snehu :-)) pridáme troška oleja a metličkou ich krátko ale dobre vyšľaháme s pridaným mčk. Ja som tam dala aj kúsok zmrazenej bazalky (pri tom šľahaní sa akosi rýchlo rozmrazila). ![]() Na olivovom oleji ľahko smažíme slaninku pokrájanú na kúsky (ani veľké ani malé) . Načasovať si tak, aby bola opečená tak akurát práve, keď precedíme špagety. Ja som k slaninke pridala ešte 2 pokrájané strúčiky cesnaku a polku chilli papričky... ale až tak ku koncu opekania slaniny. ![]() Ošúpať a prelisovať cesnak, postrúhať syr. To strúhal manžel a prešvihol množstvo asi o polovicu :-D Ten zvyšok som zmrazila, čo už? :-) ![]() Zlejeme a precedíme vodu zo špagiet (trocha tej vody si odložíme a použijeme neskôr), robíme to čím rýchlejšie, aby nám špagety nechladli, lebo vajíčka sa uvaria od tepla unikajúceho zo špagiet :-) Precedené špagety horúce (bez oplachovania) vsypeme do misy s rozšľahanými vajíčkami, pridáme k nim opečenú slaninku, cesnak a syr. Okrem toho šplechneme do celej zmesi trocha horúcej zachytenej vody zo špagiet (ale opatrne, malé množstvo a po častiach... ) ![]() No a tu už som fakt nestíhala fotiť a to mi ešte "starký" ofrfľal, že vôbec fotím... :-P\r\nPoriadne zamiešame, premiešame, potom znova proti smeru hodinových ručičiek :-D a znova po ich smere :-D (robím si srandu :-D) Miešame to preto, aby sa vajíčkom a syrom obalili všetulinky špagety. Vajíčko sa vlastne uvarí od tepla chladnúcich špagiet. Vajíčko a syr sa v tom teple krásne spoja a vytvoria ten chutný obal cestovinky. *\r\n*Na tanieri zvrchu posypať čerstvou bazalkou. Tú už nemám, takže som dala tú mrazenú, spomínala som vyššie. A už len papáme. Ja ich milujem. ![]() tieto som varila inokedy... pridala som asi viac vody... ale smotana v nich fakt nie je :-) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
![]() | Mária S. (atsi) ID 264015 (8.12.2014, 22:12) |
My sme si doma veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelmi pochutili . Odkedy som ich prvy krát urobila a opýtam sa čo mám varit, tak sa prekrikuju ale všéétci len biele špagety ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Petra J. (Pejka) ID 22719, mimibazar.sk/pejka (2.6.2010, 11:06) |
na celý balík špagiet koľko by som mala použiť vajíčok prosím ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (upravené 2.6.2010, 17:28) |
Na osobu sa ráta 1 vajco. Tak ja fakt neviem, koľko to bude porcíí celé to balenie. Vždy to robievam len pre 3 osoby. Tie špagety rýchlo preleješ cez sitko, časť horúcej vody si môžeš aj odložiť - necháš na dne hrnca trocha vody. No a horúce, skoro žeravé špagety v styku s vajcami urobia svoje... mne to minule došlo, že špagety som nemusela ani dôkladne cediť, tak som tam prcla trocha tej vody zo špagiet, čo ostala v hrnci. Lebo mi to pri miešaní dosť zhustlo od toho roztopeného parmezánu a vajec. Ano, tie vajcia sa tam uvaria pomocou horúcich špagiet. Ja tieto špagety milujem najviac na svete ![]() ![]() ![]() Peťka, pred chvíľkou som našla toto... http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/carbonara/ tam tvrdí že 6 žltkov na 400 g cestoviny |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lubomira M. (Majmirka) ID 272504 (22.2.2017, 16:26) | |
Robila som ich dnes. Je to fantastické jedlo ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Petra J. (Pejka) ID 22719, mimibazar.sk/pejka (28.7.2010, 9:13) | |
Dnes ich idem robiť znova, minule boli úžasné chalani sa nevedeli s prepáčením dožrať! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (28.7.2010, 15:56) | ||
Mňam, dala by som si ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jarmila P. (jemina1) ID 29668 (24.1.2010, 10:31) |
Dobré! Dobré! Včera som robila tieto špagety a som veľmi rada, že som získala nový fantastický recept, veľmi nám chutili. ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (24.1.2010, 13:54) |
Teším sa i ja ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (21.1.2010, 21:08) |
špagety sme mali včera na obed.Boli fantastické a aj dosť sýte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (24.1.2010, 13:55) |
Rado sa stalo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Lenka S. (1Leni) ID 67070 (upravené 3.1.2010, 15:48) |
![]() ![]() Ale je zaujimave vediet odkial pochadza a ako vyzera-chuti original ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (2.1.2010, 22:21) |
![]() ![]() ![]() Ahojky ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (4.1.2010, 13:51) | |
![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lenka S. (1Leni) ID 67070 (3.1.2010, 9:34) | |
![]() ![]() Tak s tym spravnym pomenovanim jedal mas pravdu, na to si potrpim hlavne ked jem v restauracii, tam ocakavam ,ze dostanem original, aj ked v talianskej restauracii tieto povodne carbonara uz vacsinou nerobia (aspon ja som sa s tym este nestretla, ale zas nejem vzdy a vsade len carbonara ![]() ![]() Takze original v restauracii a pri pustani do plena, ak nechuti, tak si ho doma zbastardim na nase chutove kanaliky ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (3.1.2010, 15:01) | ||
![]() ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (2.1.2010, 20:34) |
Super Kristínka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Martina F. (mata3636) ID 133276 (upravené 19.6.2010, 20:02) |
ten p.Pospíšil má 1000% pravdu! a keby prišiel do Košíc, tak by už asi rovno umrel od hrôzy, keby videl tie naše reštiky na Hlavnej. presne ako hovorí: špina, bordel, 150 jedál na lístku a pritom samé kraviny. keď som bola na skúšku v jednej takej reštike / ako kuchárka/ a videla som, ako ohrievajú mrazenú štrúdľu v mikroténovom sáčku, bola z toho otrasná mazľavá kaša, k tomu kopček zmrzliny, trocha šľahačky a čokoládovej polevy - no fuj, keby to mne doniesli, tak to osobne kydnem kuchárovi na hlavu. a kvôli takýmto veciam si neviem už pol roka zohnať normálnu prácu - ale to už patrí do inej debaty ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (2.1.2010, 22:05) |
Ahoj Evi ![]() Skôr ja som prekvapená, že si článok čítala Ty ![]() Čo sa týka tiramisu alebo pozmeňovania surovín - niekedy sa inak nedá. A keď sa nedá, tak to chápem. Ale ak navyše zmeníme i postupy...? Divnô! Tak to nenazývajme tým názvom, ak sme to zmenili. Minule som niekde tu na MMB čítala, že "urobím si nálev na čínu ![]() ![]() Tak sa smejem, že akí sme my kreatívci" ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Martina P. (Mata406) ID 48300 (2.1.2010, 19:19) |
presne ako napísala Ľubka - tiež som mrkla na receptík - lebo je tam Kristínka napísaná ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (2.1.2010, 19:02) |
Ahoj Kristinka. Ano,mas pravdu co sa tyka obrazkov.Ked je tam obrazok,recept ma hned zaujme aj ked je od cloveka,co ho nepoznam.Tento som si citala skor preto,ze mi bolo cudne ,ze je od Teba a obrazok nema ![]() ![]() Inac ta slaninka tam asi musi byt,ze?Ja nie som velmi slaninova,okrem skvariek na haluskach ju nejem.Ale tento recept sa mi inac paci,isto skusim.Vdaka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (2.1.2010, 19:14) |
Lubka ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (2.1.2010, 19:20) | |
aha,tak to zase nie je moc,to prezijem ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (7.4.2010, 15:46) | ||
Tak som si Lubka tvoje slova vzala k srdcu a už som fotky doplnila ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (8.4.2010, 10:31) | |||
si-ku-la ![]() ![]() |
|||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |