. .. .. .. .. .. .
. .

Americký chlebík priateľstva - RECEPT 21391

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 104195 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)


Americký chlebík priateľstva


[ recept č. 21391 zo dňa  ]


Americký chlebík priateľstva


POTREBNÉ PRÍSADY

kryštálový cukor, polohrubá múka, mlieko, olej, 3 vajíčka, PDP, sóda bicarbóna, soľ, prísady - orechy, hrozienka, posekaná čokoláda, škorica, sušené ovocie, ja som dávala aj roztlačený banán a gaštanové pyré alebo postrúhané jabĺčka...a hlavne je potrebný kvások, ktorý dostanete a aj vy potom darujete...

POSTUP PRÍPRAVY

Podobný recept sa tu na MMB objavil ako Vatikánsky chlebík priateľstva, ale keďže mám iný postup, dávam sem ten môj, ktorý mám od 94 roku. K tomuto receptu potrebujete kvások, ktorý Vám niekto daruje, nedá sa posielať poštou, dá sa dodať len osobne, preto maminy, ktoré bývajú v PN a majú záujem, rada sa oň podelím. Ja mám v utorok desiaty deň, vtedy sa kvások delí. Keď ho nemám komu dať, tak normálne zarobím chlebík z celého množstva, momentálne som ho dvakrát piekla ako mufiny. Tu je postup:


1.deň - nerobiť nič (myslí sa s kváskom, nie v domácnosti),
2.deň - premiešať, ja používam drevenú varešku,
3.deň - premiešať,
4.deň - premiešať,
5.deň - preliať kvások do väčšej nádoby a pridať - 1 šálku teplého mlieka, 1 šálka kryš. cukru, 1 šálka polohrubej múky ,
6.deň - pomiešať vareškou,
7.deň - pomiešať,
8.deň - pomiešať,
9.deň - pomiešať,
10.deň - pridať 1 šálku kryš. cukru, 1 šálka polohrubej múky, 1 šálka teplého mlieka.

Po vypracovaní odoberieme 1 šálku a tú rozdelíme na 3 časti, 1 si ponecháme a 2 darujeme priateľom.
K zvyšnému cestu pridáme - 1dl oleja, 2 šálky polohrubej múky, 3 vajcia, 11/4 PDP, 1/2 KL sódy bikarbóny, 1/4 KL soli. Dobre vypracujeme mixérom. A podľa chuti pridáme sekané orechy, hrozienka, posekanú čokoláda, sušené ovocie a ako som písala, skúšala som aj roztlačený banán, gaštanové pyré, alebo postrúhané jabĺčka. Necháme 1 hodinu odstáť, pečieme pomaly 40-45 minút vo vymastenej a múkou vysypanej forme ( na plechu alebo 2x v bábovkovej forme). Kvások nedávame do chladničky, ani neprikrývame. V lete, keď je teplo, musím mu niekedy doliať trošku mlieka, aby nevyschol. Keď nemáme čas ho upiecť v ten deň, nič sa nestane, len treba pridať mlieko, lebo kvások vysychá, niekedy sa mi stane, že zabudnem, ktorý je deň, ale v pohode, nič mu nebolo, len mlieko nesmie byť studené.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

10. deň - do kvásku pridáme cukor, múku, mlieko, z každého po šálke. Vymiešame. Odoberieme kvások na ďalšie pečenie.
K zvyšnému cestu pridáme múku, olej, vajcia, PDP, sódu bicarbónu a soľ - množstvo je v hore uvedenom postupe. Vypracujeme s mixérom.
Pridáme podľa chuti rôzne suroviny - ja som dala sušené marhule, hrozienka, posekanú čokoládu, posekané orechy, 2 roztlačené banány. Premiešame a necháme stáť 1 hodinu.
Po hodine dáme buď na plech, alebo urobíme mufiny a biskupský chlebíček. Formu a plech vymastíme a vysypeme múkou alebo kokosom. Môžeme ho tiež piecť ako bábovku. Piekla som na 160 st., treba vyskúšať špajdlou, mufiny cca 20 minút, chlebíček o niečo dlhšie.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Cabernetový vianočný veniec | Americký chlebík priateľstva | rafaelo -rafaelky-kokosové gulky ! >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Eva J. (EvkaGJ) ID 336381 (9.7.2023, 2:07)
Prosím vás akú váhu má počiatočné cesto/kvasok?
Mám totiž Vatikánsky chlieb ale nemám ho komu poďarovať, tak by som ho chcela upiect a nechať si len časť a dalej postupovať podľa vašeho receptu.
Ďakujem!!!
ODPOVEDAŤ
Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (20.1.2010, 10:48)
Dnes som robila mufiny, sú úplne fajn. Pridala som hrozienka a mandľové lupienky a na jeden plech ešte s jablkami. Pripomína mi to brumíkov. Malá bude mať super desiatu do školy.
Dík za recept aj za kvások (Y)
ODPOVEDAŤ
Darina B. (danda3) ID 104195 (20.1.2010, 20:21)
Tak to som rada, aj ja ďakujem ešte raz za zásielku, tak nech sa darí. Ja odpíšem, len som teraz taká unavená z (dance), nechám to na víkend. Ahoj! (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
alena h. (ajka.ch) ID 110271 (22.12.2009, 17:27)
Tento chlebík som kedysi dávno / možno je to aj 10 rokov/ dostala od kamarátky a urobila ako ty Dari , a bol výborný! Lenže aj by som ho urobila - len neviem ako - chcela by som začať ako prvá a potom tie diely rozdať- nie je to problém následne podeliť - ale neviem začať! Mám urobiť len ten základný kvások? *-) Vie mi prosím niekto poradiť? Ďakujem.
ODPOVEDAŤ
Darina B. (danda3) ID 104195 (22.12.2009, 22:40)
Ten kvások sa nedá urobiť, musíš ho od niekoho dostať, teda aspoň ja som ho vždy od niekoho dostala a najväčšia záhada je, že keď som naň myslela, že už som ho dávno nepiekla, tak zrazu mi ho niekto z blízkeho okolia dal... :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (21.12.2009, 11:34)
S Darinkou sme si dohodli v PN stretko, kde si prídem osobne vyzdvihnúť cesto. Už sa teším. Ak by mal niekto v okolí ZM ďalší záujem, nech sa páči, budem piecť každých 10 dní. Stačí sa ozvať.
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu