Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Papriková soľ
[ recept č. 2024 zo dňa 22.8.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg kápie * 250 g soli
POSTUP PRÍPRAVY
Je to vynikajúca prísada do jedál namiesto obyčajnej soli. Používam ju na osolenie polievok, omáčok, mäsa, pečene, húb, nátierok ... (Samozrejme, len kde sa to hodí.) Pridávam ju do jedla až po dovarení, nech si paprika zachová čo najviac vitamínu C. Môj tip: namiesto obyčajnej soli dajte soľ "Maruška", ktorá má nižší obsah sodíka a vyšší obsah draslíka, chuťovo je slaná rovnako, ale je zdravšia.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Tu sú naši hlavní hrdinovia: kápia a soľ. |
![]() |
2. Kápiu poriadne umyjeme, osušíme najlepšie papierovými kuchynskými utierkami, nech na nej nezostane žiadna voda (to je dôležité!), odstránime stopky a všetky zrniečka, pokrájame ju a odvážime. Pomer soli a kápie je 1:4, v mojom prípade na 1 kg očistenej papriky 1/4 kg soli. |
![]() |
3. Papriku dáme do dôkladne vyumývaného, priam "sterilného" mixéra ... |
![]() |
4. ... a pustíme ho na plné obrátky. |
![]() |
5. Ku zmixovanej kápii prisypeme soľ ... |
![]() |
6. ... a premiešame opätovným spustením mixéra. |
![]() |
7. Naplníme vyumývané poháriky, vyjde 5 s objemom 250 ml, ... |
![]() |
8. ... zaviečkujeme, označíme a hotovo. Nesterilizujeme, soľ konzervuje. Uložíme v špajzi, kde vydrží určite rok, aj dva. Teda, mne určite nevydrží, jedine, že by sa nejaký pohárik zapatrošil. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Jana S. (Popka) ID 40159 (17.9.2009, 13:19) |
Eli, z akého množstva papriky to ty pripravuješ, aby si mala po celú zimu dostatok? Ja sa to chystám cez víkend na chalupe urobiť, aby som vedela, koľko papriky si mám kúpiť na trhu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (18.9.2009, 23:26) |
Jani, záleží na tom ako často a do čoho všetkého ju budeš pridávať. Mne vystačí na rok z 1-2 kg papriky, ale moja mamina robí aspoň zo 4 kg. Ak aj zostane nejaký ten pohárik dlhšie ako rok, nemusíš mať obavu, že sa pokazí. Určite vydrží, soľ konzervuje.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Jana S. (Popka) ID 40159 (22.9.2009, 14:03) |
OK, díky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Denisa S. (Samkasarinka) ID 21317 (1.9.2007, 22:02) |
Chutí určite vynikajúco. Moja babka to zvykla robiť , len umrela skor ako ma to stihla naucit . Tymto receptom si mi ju pripomenula a velka vdaka za to. Zajtra uz aj volam nasim, nech mi donesu papriky a pondelok to po robote aj urobim(po nocnej) velmi pekne dik este raz.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (2.9.2007, 10:06) |
Nie je zač. Babičkine recepty bývajú jedny z najlepších.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela C. (barila) ID 3809, mimibazar.sk/barila (25.8.2007, 12:25) |
Tak som to prave dokoncila. Uvidime aku chut to spravi v jedle....dakujeme za napad.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (2.9.2007, 10:08) |
Rado sa stalo.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika B. (BrDo) ID 3728 (23.8.2007, 11:27) |
toto vyzerá super nápad a aj mňam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (23.8.2007, 14:52) |
Na ochutenie a osolenie je ozaj mňam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |