Monika K. (julina) ID 9133 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Moje lievance
[ recept č. 1879 zo dňa 29.7.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Hladká múka podľa potreby asi 200g, 20 g droždia (polovička kocky), 1/2 l mlieka, 1 kocka cukru do kvásku, za hrsť cukru práškového - asi 1-1,5 polievkovej lyžice, 1 vajce, štipka soli.
POSTUP PRÍPRAVY
Najprv si spravíme kvások, do hrnčeka dáme mlieko, kocku cukru a zohrejeme na ohni, do teplého mlieka rozmrvíme droždie a vymiešame vidličkou, necháme trochu nakysnúť. Do misy alebo stredného kastróla dame múku asi 4 hrste ( ja dám vždy za hrsť aj polohrubej )-spolu 5 hrstí to je asi 200g, za hrsť práškového cukru, celé vajce, štipku soli a vylejeme kvások, vymiešame elektrickým šľahačom a necháme aspoň 1/2 hodiny kysnúť na teplom mieste. Cesto musí byť hustejšie ako na palacinky, takže zistíme, či pridáme múku alebo mlieko, po nakysnutí cesto zväčší objem a oddeľuje sa od nádoby. Pripravíme si panvicu na lievance, potrieme olejom, zohrejeme a malou naberačkou lejeme cesto na panvicu, pečieme na miernom ohni. Asi po minúte otočíme pomocou drevených plochých varešiek, ďalšiu minútu opečieme z druhej strany a vyklopíme do misy vystlanej servítkami. Postup opakujeme, vždy potrieme panvicu olejom, až do posledného lievanca. Podávame potreté lekvárom a postriekané šľahačkou.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Potrebné suroviny. |
![]() |
Nakysnuté cesto. |
![]() |
Panvicu natierame olejom, zohreme na ohni. |
![]() |
Malou naberačkou lejeme cesto do otvorov na panvici. |
![]() |
Pečieme z každej strany 1-2 minúty na miernom ohni, čas si po prvej skúšobnej "várke" odhadneme. |
![]() |
Otočíme pomocou plochých drevených varečiek a opečieme. |
![]() |
Vyklopíme do misy vystlanej servítkami a podávame teplé s lekvárom a šľahačkou. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |