Miinka K. (miinka) ID 45774 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 270 návštěvníkov)
Maďarské lángoše - NAOZAJ mäkké!
[ recept č. 18715 zo dňa 8.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
dlho dlho hľadaný recept................ mam ich zo stránky Malomestský gurmán, autorka je Katarína B. (Kaboo) ID 39742 - Dakujeme! * 3 asi ako hrsť veľké v šupke uvarené zemiaky * 80 dk PH múky * 1 - 1,5 KL soli * Na kvások: 1 kocka droždia * 1 dl mlieka * 1 KL cukru * asi 3 dl vlažnej vody * olej na pečenie
POSTUP PRÍPRAVY
1. Uvar v šupke dobre umyté zemiaky, keď vychladnú, ošúp ich, vidličkou rozpuč a daj do misy. 2. Urob kvások – do 1 dl vlažného mlieka zamiešaj lyžičku cukru a rozmrv kocku droždia. Počkaj, kým pekne vzíde. 3. Ku zemiakom prisyp asi 80 dkg múky ( zvyšok sa ti zíde na podsypávanie ), lyžičku soli, mlieko s vykysnutým droždím a postupne pri hnietení prilievaj toľko vlažnej vody, aby si dostala mäkké cesto. Asi tak mäkké, aké ináč býva až po vykysnutí. Teda hnetieš cesto dovtedy, kým sa neoddeľuje od bokov misy a tvojich rúk.. Potom ho prikry a nechaj vykysnúť na dvojnásobok ( asi 30 minút). 4. Po vykysnutí dostaneš cesto tak mäkké, že sa už nedá vaľkať, a preto postupuj nasledovne: cesto v mise dobre pomúč a pomúč si aj dosku. Rukou vyber kúsok cesta, odrež ho nožom a na pomúčenej doske ho rukami ponaťahuj na obdĺžnik. Autorka potom robí do cesta zárezy. 5. V panvici zohrej väčšie množstvo oleja ( lángoše by v ňom mali plávať) a keď je dobre teplý, vlož 1 -2 lángoše ( ja ich robím tak veľké, že sa mi do panvice na vyprážanie zmestia dve). Peč na trochu stíšenom ohni, prvú stranu pod pokrievkou, potom ich obráť a druhú stranu opekaj nezakrytú. 6. Vyber na tanier so servítkou, aby odsal prebytočný tuk a až potom prelož na misu. 7. Podávaj s cesnakovou smotanou ( 1 pochúťková smotana zmiešaná s 2 – 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku a soľou),s kečupom alebo nastrúhaným tvrdým syrom – každý si ochutí podľa svojej chuti.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Uvarené zemiaky postrúhame, dáme do nádoby, pridáme múku a vyskysnutý kvások. môj už aj prekysol... |
|
Začneme miešať |
|
Vymiesime |
|
Necháme v teplej rúre nakysnúť aspon pol hodinu. |
|
Robíme na pomúčenej doske útvary... |
|
a už máme hotový prvý lángoš |
|
Dalšie lángošíky - stále mäkké aj na druhý deň (ak zvýšia) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 61 (zobrazuje sa 41-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |
Daniela P. (leicester) ID 34529 (11.12.2009, 15:06) |
dnes som robila tieto super langoše a to prvý krat v živote a sú skveleeeeee vďaka za super receptík |
ODPOVEDAŤ |
| Zlatica H. (obezitka) ID 62929 (8.12.2009, 22:10) |
Ja tieto lángoše robím už tiež najmenej 25 -30rokov,ale po vymiesení,nalejem do cistej igelitky trochu oleja,,vyšuchám " ju aby sa skoro celá pekne natrela a švacnem tam to vymiesené cesto, tašku na vrchu uzatvorím, ale len slabo gumičkou a dám ich do CHLADNIČKY kysnúť.Zvyčajne ich zamiesim večer a ráno sú nakysnuté aspoň do pol tašky,nakysnú aj na 3-násobok.Potom si dám na nejakú malú mištičku olej,naolejovanou lyžicou,odtrhnem kus cesta rovno z igelitky,prsty si tiež trochu naolejujem a rýchlo ponaťahujem cesto -snažím sa-do okrúhla ale žalúdku je jedno aký má tvar, a potom rovno do horúceho oleja.Aj sa niekedy v ceste urobia diery,ale to mne vôbec nevadí,lebo keď sa pri vyprážaní dvíha stred,tak ho dvomi vydličkami pretrhnem aby neostal surový. Urobím koľko osúchov chcem a ostatné cesto ide späť do chladničky.Vydrží aj týždeň,ale u nás je za 3-4dni zjedené.Trochu babračka s tým olejom ale tesco servítky mám vždy poruke. Skúšala som to aj so studenou vodou ale mi prskal olej.chce to cvik a ide to.Neprikrývam ich,ale keď obrátim osúch,už aj naťahujem ďalší.Nerobím ich veľké. |
ODPOVEDAŤ |
| Katka_v V. (Kessi) ID 136927 (7.2.2010, 16:09) |
dnes ich vyskusam na veceru Preco sa vlastne davaju vykysnut do chladnicky ? vzdy som myslela ze cesto sa dava len do tepla kysnut ... |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (2.1.2010, 14:04) |
Dakujem za rady |
ODPOVEDAŤ |
silvia o. (Natanela) ID 104529 (26.11.2009, 14:47) |
Tak tento recept je naozaj najlepší aký som robila a to som receptov na langoše vyskúšala neurekom a manžel ich komentoval prečo nie su také makké ako tie kupované. Tento sa im naozaj vyrovná a je super vynikoš, odporúčam vyskúšať. |
ODPOVEDAŤ |
Iveta K. (ivustek) ID 43509, mimibazar.sk/ivustek (20.11.2009, 10:39) |
Tak ja som robila langoše 1x v živote pred týždňom a som rada, že som si vybrala práve tieto.. Sú fantastické a iné už ani nebudem skúšať. Dnes na požiadanie celej rodinky robím opäť. Ďakujem za vynikajúci receptík. |
ODPOVEDAŤ |
| Lubica L. (lubica007) ID 19881 (7.11.2009, 14:52) |
Prave sme ich zjedli na obed a su vynikossssssssssss Lepsie langose som este nejedla.Aj ked sa mi zdaju dost mastne,aj na servitke boli.Ale fajnove su,fajnove |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (8.11.2009, 9:36) |
Ahoj Lubka , aj ja ked som vyskúšala tento recept od Kataríny B. (Kaboo) ID 39742 .... som si povedala, že iný recept ani nejdem skúšať. sú presne také, aké mám rada .... no nemala som pocit, že by boli mastné teplotu oleja si mala ok? ak je nízka, vtedy sa zvykne cesto viac napiť?? ahoooj! |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (12.11.2009, 13:01) |
prave teplota bola ok,pomer surovin dodrzany.Ked postali do vecera,bolo to snad este mastnejsie.Ale chutovo dobre. |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína M. (molnarovak) ID 21467 (6.11.2009, 11:15) |
Cesto mi práve kysne, tak som zvedavá na výsledok. Neviete, či môžem dať zvyšné cesto, ktoré nevysmažím, do chladničky príp. do mrazničky? Zdá sa mi ho príliš veľa a nebudúce by som si ušetrila robotu. |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (7.11.2009, 9:28) |
Katka, spravili ste langose z celeho cesta alebo ste odlozili z neho do chladnicky? zatiaľ som neodkladala, preto Vam neviem povedat, ake bude cesto po vybratí. ... a som rada, ze Ste sa rozhodli vyskúšať tento recept. verím, že sa lángoše vydarili |
ODPOVEDAŤ |
| Miruška B. (miruška) ID 1104, mimibazar.sk/minik (3.11.2009, 15:41) |
mäkulinkéééé, úžasnéééé, naozaj ďakujemeeee, ododnes už len tieto langoše |
ODPOVEDAŤ |
Alena K. (ajuliatko) ID 113780 (2.11.2009, 19:24) |
kolko tam ide asi tej vody? |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (2.11.2009, 20:43) |
Ahoj Alenka, pridaj 6-7 dl, uvidíš podľa hustoty cesta. želám Vám, nech sa lángoše tiež vydaria |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína K. (kulfina) ID 76840 (31.10.2009, 10:57) |
tak toto boli najlepšie langoše, ktoré som jedla a nie len ja. Robila som langoše prvý krát a hned sa mi aj vydarili...najprv som mala obavu či to zvládnem, ale je to jednoduchý a rýchly recept Dakujem veľmi pekne Priateľ je z južného Slovenska a nevedel si ich vynachvaliť, tak mu chutili |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (2.11.2009, 20:44) |
veľmi sa teším, že ste si obaja tak pochutnali |
ODPOVEDAŤ |
jitka h. (jitulka78) ID 70330 (28.10.2009, 19:15) |
vypadaji skvele, urcite vyzkousim |
ODPOVEDAŤ |
| Katarína C. (katkazm) ID 116402 (27.10.2009, 14:15) |
roky robim osuchy s tou smotanou, co sa davaju do chladnicky, ale dnes som urobila tieto a musim uznat ze su ovela lepsie. odteraz budemrobit len tieto. nemaju chybu |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (2.11.2009, 20:45) |
ahoj Katka, nech sa darí aj nadalej! |
ODPOVEDAŤ |
| Viera S. (vierkashe) ID 102230 (25.10.2009, 17:10) |
miinka, vyskúšala som ich piecť pod pokrievkou. Súúúúper rada, nemali chybu, boli na 1* |
ODPOVEDAŤ |
| Eva N. (leskot) ID 98318 (upravené 17.10.2009, 1:09) |
Tak som ich dnes robila - sú vynikajúce !!! Mäkkučké, chutné ... ja ich robím na silikónovej podložke a tú si ešte trošku potriem olejom - potom neprihára múka pri vysmážení. Tak som ich rýchlo povysmážala, že som aj zabudla, že chcem niektoré aj narezať Niekedy to vyskúšam, pri tých zárezoch budú asi také chrumkavé. Tak zatiaľ toto boli najlepšie langoše, aké som robila. Miinka, vďaka za receptík P.s. Použila som presne 7 dl vody |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (17.10.2009, 8:17) |
dakujem za milý odkaz! a som rada, že sa vašej rodinke tiež páčili! ja som dala asi 6 dl vody, neviem už presne. a to máte pravdu, že priveľa múky potom len zbytočne prihára v oleji. nemám silikon. podložku, ale skúsim len tak na pracovnej doske ... alebo ked langoše ponaťahujem, preložím na poolejovaný papier na pečenie inak davam do oleja aj nakrajanu surovu mrkvu aj kusky drevených špajdlí, aby tak nepriháral, snád to trochu pomáha. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Eva N. (leskot) ID 98318 (18.10.2009, 11:32) |
Keď som nemala silikónovú podložku, tak som dobre namočila pracovnú dosku a položila som na to väčší igelit alebo mikrotén, ten sa dobre prilepil a potom som už potrela olejom a tvarovala langoše. Igelit sa potom zahodí, doska sa očistí od vody a je pokoj .... netreba čistiť veľkú dosku, keď sa múka sype všade inde, len nie do koša ..... A ešte som zabudla napísať, že aj keď som dala dve lyžičky soli, stále to cesto nebolo nejak presolené, lebo dcéra si dala na langoš sladký mak a pochvaľovala si, že dobrunké - ako lokše ..... pá-pá |
ODPOVEDAŤ |
| Erika P. (Erika(Tamarka)) ID 58545, mimibazar.sk/erikatamarka (15.10.2009, 14:57) |
včera som robila lángoše a boli neskutočne dobréééé len tak sa po nich zaprášilo skúsila som už vela receptov s lángošmi ale tento je 1***** odteraz len tieto lángoše robím |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (16.10.2009, 17:41) |
áno, aj ja som si povedala, že robím už len podľa tohto receptu! tak aj vám prajem veľa maškrtenia |
ODPOVEDAŤ |
| Janka P. (Joanne) ID 6922 (12.10.2009, 13:30) |
Urcite vyskusam |
ODPOVEDAŤ |
Katarína B. (Kaboo) ID 39742 (12.10.2009, 11:12) |
Som autorkou tohoto receptu z Malomestského gurmána a mám radosť z dvoch vecí: 1: že niekto zablúdil aj na našu, takpovediac domácu stránku Malomestského gurmána a 2. že Vám lángoše chutili. Pozdravujem a želám pekný deň KT |
ODPOVEDAŤ |
| | Zlatica H. (obezitka) ID 62929 (8.12.2009, 21:21) |
Katuška ja tieto lángoše robím už najmenej 25-30rokov .mám 59r. |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (12.10.2009, 12:51) |
Dobrý den, Katka, tak vy Ste majiteľka tohto super receptu! skúšala som už aj smotanové lángoše, ale moje sa nejak nevydarili, a boli tvrdé, potom aj so zemiakmi, ale šlo tam aj vajíčko, a tiež sa mi nepáčili. zo srdca Vas pozdravujem, majte sa krásne! p.s. je tu nižšie otázka, koľko vody dať. aj ja som dala len odhadom, a potom som si zabudla poznačiť, koľko som dala. zdá sa mi, že 6 dl? vobec sa nepamatám. poradíte nám, ako to robíte vy? |
ODPOVEDAŤ |
| Patrícia L. (Mina989) ID 114363 (11.10.2009, 21:16) |
Tieto lángošíky sú naozaj vynikajúúúce. Manžel si ich nevedel vynachváliť. |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (12.10.2009, 12:47) |
Tak Ste ich už aj vyskúšali? super! a som rada, že aj Vám sa páčia!! |
ODPOVEDAŤ |
| Eva N. (leskot) ID 98318 (9.10.2009, 20:17) |
Ja robievam tie s pochúťkovou smotanou, čo sa dávajú do chladničky - nie sú zlé, aj rodina ich chváli, ale ja mám stále pocit, že to nie je ono - je to skôr také posúchovité. Takže idem skúsiť tieto .... a nevieš mi prosím ťa aspoň približne povedať, koľko tej vodičky si priliala ? Vďaka ... |
ODPOVEDAŤ |
| Alexandra O. (Alexa11) ID 4164, mimibazar.sk/alexa11 (9.10.2009, 19:50) |
taaaak sa teším, až bude spravená kuchyňa, tak to vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
| Viera S. (vierkashe) ID 102230 (9.10.2009, 19:47) |
podľa tejto receptúry pečiem už dlho, su výborne. piecť pod pokrievkou vyskúšam, aký je rozdiel. |
ODPOVEDAŤ |
| | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (12.10.2009, 12:54) |
ahoj! aj šišky alebo buchty (ktoré varím vo vode, nie na pare ) robievam tak, že najrpv pečiem / varím pod pokrievkou, po otočení bez nej. moja starká to vždy tak robila, tak aj ja snáď lepšie vyskočia? |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 61 (zobrazuje sa 41-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |