Eva K. (evekei) ID 31604 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
Turecký chlieb (Fladenbrot ; Pide)
[ recept č. 18602 zo dňa 4.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
na 2 bochníky chleba: 500g naozaj kvalitnej hladkej múky * 1 kocku čerstvých kvasníc * 1 ČL cukru * 80 ml panenského olivového oleja * 375 ml vlažnej vody * 1 a pol ČL soli * 1 vajíčko + 2 PL vody * sezam * olej na vymazanie plechu a trochu múky na podsypávanie
POSTUP PRÍPRAVY
Chlebík, ktorý najlepšie chutí naplnený kuracím mäskom a čerstvou zeleninkou...(viď moje recepty) V zahraničí a možno aj na Slovensku sa dá kúpiť hotový, ale domáci je domáci, veď to poznáte...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
Najskôr si pripravíme kvások: droždie rozdrobíme v rukách, pridáme cukor a 125ml vlažnej vody, dobre rozmiešame. Potom do toho pridáme 2 PL múky a opäť dobre vymiešame. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť ca. 15-20min.
![]()
Múku preosejeme a zmiešame so soľou. Pomaly do nej nalejeme olivový olej.
![]()
Do múky tiež vlejeme zvyšných 250ml vlažnej vody a všetko spolu krátko premiešame.
![]()
Napokon pridáme vykysnutý kvások a vareškou vymiešame cesto.
![]()
Cesto miešame vareškou poctivo minimálne 5 min., aby sme do neho dostali potrebný vzduch, vďaka ktorému potom dobre vykysne. Hotové cesto je skôr redšej a lepkavejšej konzistencie, ale tak to má byť, pretože tuhšie cesto by bolo po upečení tvrdé a zle by sa plnilo. Misu s cestom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hod.
![]()
Cesto pri kysnutí dva až trikrát zväčší svoj objem. Vykysnuté cesto premiešame vareškou, preložíme ho na pomúčenú dosku na vaľkanie (prípadne kto si chce ušetriť patálie s čistením dosky, tak vaľká cesto na papieri na pečenie, ktorý sa posype múkou). Z cesta vypracujem dva okrúhle bochníky - veľkosť podľa okrúhlej tortovej formy, v ktorej sa budú piecť.
![]()
Okrúhlu tortovú formu vymažeme olejom a rovnomerne do nej uložíme bochník cesta. Necháme vo forme ešte asi 15 min. podkysnúť.
![]()
Do cesta spravíme nožom namočeným do oleja mriežku a do vzniknutej mriežky prstom spravíme niekoľko jamôk. Cesto potrieme vajíčkom rozhabarkovaným s 2 PL vody a na záver posypeme sezamom. Vložíme do vyhriatej rúry na 220 C na ca. 15 min. (treba sledovať, každá rúra inak pečie!).
![]()
Upečený chlebík necháme vychladnúť a potom ho rozkrájame na 4 rovnaké diely. Každý diel chleba roztvoríme rukou alebo nožom na polovice a do vzniknutej kapsy vkladáme kuracie mäsko, čerstvú zeleninku, prípadne polejeme dressingom podľa vlastnej chuti.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Zuzana F. (zfilip) ID 96956 (8.3.2010, 9:44) |
Ahoj, cez vikendik si môj drahy objednal tento parádny chlebík - trosku som sa bála či sa mi podarí (lebo ja som este len taká nie velmi skúsená kuchárka), ale teda musím sa pochváliť - bol fantastický. 1 chlebík nám zostal, tak sme si ho dali na druhý deň a bol super, vôbec mu to neuškodilo. Fantastický receptík, fantastický obrázkový postup - DAKUJEM!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (9.3.2010, 16:17) |
Ahoj Zuzanka, juj, ale sa teším, že ste s chlebíkom boli spokojní a ďakujem za pochvalu Tento chlebík - teda plnený patrí k mojim najobľúbenejším jedlám, som moc rada, že si si aj ty s priateľom na ňom pochutnali  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (2.2.2010, 14:21) |
Ahoj Evka , chlebík som piekla už skôr, a hneď dvakrát po sebe Chutil báječne , najprv som ho plnila kuracím soté a dresingom, naposledy so šunkou a zeleninovou oblohou, len som ho už nepotierala vajíčkom, ale len vodou, preto sa Ti bude zdať svetlejší http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=658464  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (4.2.2010, 16:30) |
Ahoj Adrianka, ďakujem za komentárik a veľmi ma teší, že si chlebík skúsila upiecť a že ste si na ňom dobre pochutili A sranda, tvoj chlebík vyzerá viac originálnejšie ako môj na tvojom dobre vidieť tú štruktúru zárezov môj je preto taký žltý, lebo som použila domáce vajko a aj domáci olivový olej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (6.10.2009, 11:45) |
superr,,,, dakujem , receptik už je odpisany a na piatok to isto spravim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (6.10.2009, 17:15) |
Ahoj Marika to som rada, že sa ti receptík páči. budem rada, keď vyskúšaš a aj napíšeš ako vám domka chutilo...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (5.10.2009, 15:40) |
Evka a ktoru muku konkretne pouzivas?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (5.10.2009, 16:52) |
Lucka tu som použila nemeckú múku Rosenmehl, ale môžeš použiť aj nejakú kvalitnú slovenskú, len aby to nebola nejaká lacná poľská múka a pod.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (5.10.2009, 10:25) |
Evka, vyskúšame, chlebík vyzerá báječne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (5.10.2009, 11:57) |
ďakujem Adrianka, verím, že ak vyskúšaš, doma si na ňom pochutnáte...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (4.10.2009, 21:11) |
Fiiha..no same dobrotky nam tu dnes pribudli..Evka ty teda davas zabrat mojej dietke ..chlebik vyzera na  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (4.10.2009, 22:35) |
ďakujem, len vyskúšaj Maťka, určite si pochutnáš... a ešte mi povedz, čo je na tomto chlebíku také kalorické??? mne skôr príde ako "planota"  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (4.10.2009, 23:11) |
Evka,uz len ta biela muka pocas mojej dietky nepapam nic mucne..ved vies ,ze tie pecivka,a hlavne domace,makunke,cerstvucke,vonave,su tak dobre,ze clovek sa tazko brzdi ale po dietke urcite vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Eva K. (evekei) ID 31604 (5.10.2009, 12:01) |
Maťka máš pravdu - čerstvým chlebíkom je ťažko odolať a rovnako ťažké je ich jesť v malom množstve inak ja som tiež kedysi dávno držala takú diétku, že nič múčne a potom po diétke som bola na múčne jedlá ako utrhnutá z reťaze ale verím, že máš pevnejšiu vôľu ako ja držím palčeky v diétke...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (4.10.2009, 20:15) |
Evicek, ty si robila aj domaci chlebik? no bomba! mas pravdu, domacemu sa len tak hocico nevyrovna! vyzera ohromne dobre! sikulka nasa!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (4.10.2009, 20:18) |
ďakujem Evička za opäť pekný komentárik áno, robila som domáci, lebo keď som si prečítala zloženie toho kupovaného - samé Éčka a spol. tak som sa radšej pekne podujala robiť domáci...a bol výborný niekedy skús...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (4.10.2009, 19:51) |
Evik,pri obrazku cislo 5 mas,ze "cesto miesame poctivo........"miesas vareskou,alebo mixerom s hnetacimi metlickami? Ked az 5 minut |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (evekei) ID 31604 (4.10.2009, 19:56) |
Ľubka miešala som ručne - vareškou, lebo zatial nemám pekárničku. A poctivo 5 min. preto, aby sa dobre prekyprilo Možno by sa dalo aj v tej pekárničke, len tam neviem ako, lebo do toho sa vôbec nevyznám...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (4.10.2009, 19:58) |
nemyslela som pekrnicku,tu ani ja nemam....................ale klasicky mixer do ruky.Mas tam hnetacie a slahacie metlicky.Hnetacie su take spiralky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Eva K. (evekei) ID 31604 (4.10.2009, 20:01) |
ahaa tak ten mám aj ja, no kysnuté cesto som s tým miešať zatial neskúšala...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |