Maria I. (mucilienka) ID 47050 |
 |
Oblasť: Trenčín |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 22.5.2008 |
Naposledy: 14.5.2019 7:49 |
Aktualizácia: 10.11.2014 15:29 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 27 návštěvníkov)
Slane/sladke pirohy
[ recept č. 18438 zo dňa 28.9.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1/2kg hladkej muky * 1/2 l mlieka * 30g drozdia * 1 PL krystaloveho cukru * 1 KL soli * 1 PL octu * 1 PL rumu * 1/2 dcl oleja * na sladku verziu 1 vanilka, cukor podla chuti * na slanu verziu vegeta podla chuti PLNKA NASLADKO: lekvar, mak, tvaroh... PLNKA NA SLANO: bryndza a tvaroh v pomere 1:1, kopor, ...
POSTUP PRÍPRAVY
v obrazkoch
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
Z mlieka a drozdia si pripravime kvasok, ktory zmiesame s mukou a ostatnymi surovinami podla toho, ci robime sladke, alebo slane pirohy. Nechame pokysnut cca 1 hodinu. Cesto doporucujem hustejsie, lepsie sa s nim potom pracuje.
![]()
Pripravime si zatial plnku - ja som robila tvarohove - tvaroh som si zmiesala s cukrom, vanilkou a zltkami. Vsetky suroviny podla mnozstva cesta - ja vzdy davku nasobim minimalne 2x.
![]()
Cesto si rozvalkame na cca 0,5 cm, nakrajame na primerane stvorceky a naukladame nan plnku.
![]()
Zabalime do pirozkov tak, aby nam plnka nevytekala, a nechame este cca 5-10 minut hotove pokysnut.
![]()
Pirohy opekame v rozpalenom oleji na primeranom ohni tak, aby neboli surove. Netreba davat vela oleja, lebo potom sa pirozky tocia a nedaju sa dobre vyprazat.
![]()
... z jednej aj druhej strany..
![]()
Uprazene pirohy povytahujeme na papierovu kuchynsku utierku, aby stiekli z prebytocneho tuku. Oni sa vela tuku nenapiju, pretoze v ceste je rum a ocot, ale predsa...
![]()
Uprazene pirohy povytahujeme na papierovu kuchynsku utierku, aby stiekli z prebytocneho tuku. Oni sa vela tuku nenapiju, pretoze v ceste je rum a ocot, ale predsa...
![]()
Uprazene pirohy povytahujeme na papierovu kuchynsku utierku, aby stiehli z prebytocneho tuku. Oni sa vela tuku nenapiju, pretoze v ceste je rum a ocot, ale predsa...
![]()
Uprazene pirohy povytahujeme na papierovu kuchynsku utierku, aby stiekli z prebytocneho tuku. Oni sa vela tuku nenapiju, pretoze v ceste je rum a ocot, ale predsa...
![]()
Uprazene pirohy povytahujeme na papierovu kuchynsku utierku, aby stiekli z prebytocneho tuku. Oni sa vela tuku nenapiju, pretoze v ceste je rum a ocot, ale predsa...
![]()
Sladke pirozky na zaver pocukrujeme praskovym cukrom.
Velmi chutne su ak bryndzove - ktore pripravime rovnakym sposobom, len cesto neocukrime, ale osolime. Bryndzovu plnku robim v pomere 1:1 bryndza:tvaroh, + pridam kopor, vegetu, zltka, sojovu omacku - vsetko podla mnozstva a chuti.. Vyskusajte - baaaaajecneee!!!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
 | Lucia K. (emilienka) ID 144485 (1.9.2010, 16:53) |
No pirôžky som práve dorobila a úspešne ! len nechutia tak ako tie, čo sme kupovávali v pirôžkárni, ale aj tak sú super Chutí mi to skôr ako šišky. Viac mi chutia makovo-džemové, nabudúce vyskúšam tie na slano, lebo v poslednej dobe len sladkým tlačím rodinku A tej múky som mala málo, dosypala som isto aspoň 150 g .... Inak ďakujem za receptík, isto zopakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria I. (mucilienka) ID 47050 (20.9.2010, 22:01) |
Tak to sa tesim velmi, ze Vam chutilo!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | anna s. (annylla) ID 84167 (7.10.2009, 11:05) |
dnes idem robit, velmi sa tesim asi aj dietu pre ne porusim tak drzte palceky nech sa podaria potom dam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria I. (mucilienka) ID 47050 (14.10.2009, 20:36) |
drzim palce! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (30.9.2009, 12:00) |
A nie je vela na pol kila muky pol litra mlieka? chcem ich cez vikend urobit, vyzeraju vyborne..... my sme si najradsej kupovali makove, mnam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria I. (mucilienka) ID 47050 (30.9.2009, 13:15) |
zuzka, mne nebolo.. vsak vyskusajte radsej menej, pridat sa vzdy da - aj muky aj mlieka... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna Š. (anka2106) ID 80936 (29.9.2009, 7:51) |
Dnes spravim, vyzeraju fantasticky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria I. (mucilienka) ID 47050 (30.9.2009, 3:53) |
dajte vediet, ci sa podarili.. verim, ze ano... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Anna Š. (anka2106) ID 80936 (30.9.2009, 11:12) |
podarili ale viac muky som dala ako je v recepte a su nabuduce skusim na slano |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna Š. (anka2106) ID 80936 (29.9.2009, 7:50) |
dnes urobim,vyzeraju fantasticky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna Š. (anka2106) ID 80936 (29.9.2009, 7:50) |
dnes urobim,vyzeraju fantasticky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna Š. (anka2106) ID 80936 (29.9.2009, 7:50) |
dnes urobim,vyzeraju fantasticky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína G. (KAG) ID 51273 (28.9.2009, 21:49) |
super to určite skúsim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zdenka A. (azdenka) ID 26949 (28.9.2009, 20:49) |
To budú asi také pirôžky,aké sme si niekedy kupovali v škole na desiatu.Mladšie ročníky to asi nepoznajú ale dievčatá nad 40 asi vedia o čom hovorím.Určite skúsim a pripomeniem si mladosť. :-  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina L. (tinka1510) ID 25983 (29.9.2009, 20:58) |
nemam este sice ani 30 ale pirozky veeelmi dobre poznam urcite ich vyskusam, lebo ich zboznujem vdaka za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Maria I. (mucilienka) ID 47050 (30.9.2009, 3:53) |
ano su to presne tie, aj tak chutia... alebo take tie, co kedysi davno predavali aj v mestach ako fast food - len tieto su este lepsie...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina D. (martina2311) ID 40204 (28.9.2009, 20:42) |
mnam toto urcite vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |