Natalia L. (Natinka22) ID 86833 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 15 návštěvníkov)
Výborný domáci džem od ex-svokry
[ recept č. 16414 zo dňa 24.7.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Ovocie podĺa chuti - ja robievam marhuľový, ríbezľový, broskyňový, malinový....cukor
POSTUP PRÍPRAVY
Ex-svokra ma naučila variť výborný domáci džem, za čo som jej veľmi vďačná :o) a varím ho tým "pôvodným" klasickým štýlom.
Ovocie umyjeme, nakrajame (prepasírujeme alebo zomelieme....podľa typu ovocia), dáme do hrnca a zasypeme cukrom. Na 1kg ovocia dávam cca 0,5kg cukru (máme radi kyselkavé džemíky). Premiešame a necháme cez noc odstáť. Na druhý deň postupne odoberáme z hrca do menších kastrólikov zhruba 2-3 naberačky presladeného ovocia a na strednom ohni miešame cca 10 minút (kým sa odparí voda a džem zhustne) a postupne plníme do poriadne umytých zaváraninových pohárov. Plníme doplna, poháre pevne zavireme, otočíme viečkom nadol a zabalíme do deky, kde ich necháme odpočívať do vychladnutia. Musíme si da veľký pozor aby sme omylom nezamenili naberačky a nenabrali hotový džem tou, ktorou naberáme presladené ovocie. Je to síce pracnejší spôsob varenia džemu, ale zase na druhej strane je absolútne bez chemikálii :o)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Presladené ovocie (marhule) potom ako pustilo vodu a odstálo si v hrci cez noc. |
![]() |
V menšom kastróliku varíme na strednom ohni, miešame a voda sa pomaly odparuje |
![]() |
Voda sa už odparila, džemík e hustý a ideme plniť do pohárov. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Jarmila P. (jatea) ID 106659 (4.8.2009, 9:06) |
Robím tak isto, len nedávam hneď do pohárov, ale do jedného hrnca, nakoniec to zohrejem, premiešam a až podom dávam do pohárov. A všetok je jednej hustoty.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Natalia L. (Natinka22) ID 86833 (21.8.2009, 12:59) |
Jarmilka, to je zaujímavý postreh nabudúce vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana K. (bubinka3004) ID 58978 (2.8.2009, 22:41) |
Mňam mňam aj my takto robíme, najmä marhuľový, ale dávame ešte menej cukru, na 1kg už čistého ovocia 30dkg a je úžasný, najlepší aký som jedla. Iný u nás ani nikto nechce ( teda ešte domáci slivkový) . Zajtra skúsim takto broskyňový . Toto je fakt super recept, mám dobrý pocit keď ho dávam dcérke, že tam nie je nič okrem ovocia a trošky cukru . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jarmila P. (jemina1) ID 29668 (27.7.2009, 16:32) |
Aj moja mama tak varila, ale ja varím s quittinom a som spokojná. Čo máte proti pektinu? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (26.7.2009, 15:59) |
presne tak sa to ma ...robit..aj ja tak robievam..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | IDA M. (idabela) ID 4173, mimibazar.sk/idabela (25.7.2009, 16:13) |
Taktiež varím tento klasický a nedám naň dopustiť. Raz som sa nechala nahovoriť na rýchly džem s práškom Dr.Oetker, ale nikdy viac, nikto to nechcel jesť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (24.7.2009, 21:09) |
nechápem, ani ostatní???? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea S. (judama) ID 32160 (24.7.2009, 19:20) |
, aj ja to takto robím a džem je super ale varím dlhšie ako cca 10 min  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (24.7.2009, 19:10) |
Aj moja mamina vari len takto a je fantastikus  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (24.7.2009, 18:19) |
Súhlasím, ja som sa to takto učila od mamky a veru iný nechcem, a tá vôňa, keď sa varí marhuľový, jahodový, je nenapodobiteľná!!!! Aspoň v zime viem, čo jeme.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |