Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Bazová malinovka
[ recept č. 1487 zo dňa 27.5.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
40 kvetov bazy * 2 litre vody * 2 kg kryštálového cukru * 0,5 g kyseliny citrónovej * 3 olúpané a pokrájané citróny
POSTUP PRÍPRAVY
Bazová malinovka chutí najlepšie ľadovo vychladená..... ale nie je nad výborné pivo!!!!!!!!! :-)))))))))))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Na výbornú bazovicu treba ísť najskôr nalopkovať bazu. Na 2,5 litra bazového sirupu nalopkujte okolo 40 kvetov bazy, z kvetov straste mušky a všetku pliagu, ktorá sa na kvetoch udomácnila. 40 kvetov bazy sa Vám ľahko zmestí do maličkej igelitky. |
![]() |
2. Laurinku lopkovanie veľmi bavilo :-)) Bazu nezbierajte pri ceste a najlepšie je zbierať ju ráno. |
![]() |
3. Bazu doma dobre opláchnite studenou vodou, |
![]() |
4. a namočte do 2 litrov studenej vody na 24 hodín. |
![]() |
5. Na druhý deň ju cez hustú gázu alebo čistú utierku poriadne preceďte. |
![]() |
6. Do precedenej voňavej bazovej vody nasypte 2 kg kryštálového cukru (kľudne dajte aj menej, mne sa to zdalo veľmi veľmi presladené, zariaďte sa podľa seba) |
![]() |
7. ..... pridajte jednu kávovú lyžičku kyseliny citrónovej, |
![]() |
8. a 2-3 nakrájané a olúpané citróny. Nechajte prejsť varom a potom varte ešte asi 20 minút. To je všetko. |
![]() |
9. Sirup opäť preceďte cez sitko a nechajte vychladnúť. |
![]() |
10. Bazový sirup rieďte vodou v pomere 1:3, výborne chutí ľadovo vychladený, namiesto ľadu pridávajte do pohára radšej zmrznuté gulôčky na ochladenie nápoja - ľad by sirup moc rozriedil. Nech Vám šmakuje a ja si dám jedno nealko pivko. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Andrea B. (Beneovka) ID 10804, mimibazar.sk/beneovka (31.5.2008, 20:38) |
Marcelka,prosím ťa.Je to ten šumivý sirup,alebo nie? Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena N. (alena38) ID 2451, mimibazar.sk/alena38 (28.5.2007, 10:12) |
macka u nas vydržali 3 l sirupu 2 dni a smola je, že baza už odkvitla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | hana d. (darius) ID 9529, mimibazar.sk/darius (28.5.2007, 8:01) |
Ahoj Emka ja len u nás by to moc ako sirup neuspel nemal by ho kto vypit. Ale viem, že sa robí aj bazova malinovka ktorá sa tak za 2-3 dni može piť. Takýýýýý recept nahodou nemááš ?????? To by mi stačilo..... Inak ja to osobne mam rada. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (28.5.2007, 8:54) |
Ahoj Hanka, neviem aký je rozdiel medzi malinovkou a sirupom pokiaľ viem, malinovka sa rozriedi so sirupom a vodou, takže neviem, čo máš na mysli. A pokiaľ sa jedná o chuť - má bazová malinovka inú chuť ako bazový sirup rozriedený vodou? Fakt netuším, poraď. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | hana d. (darius) ID 9529, mimibazar.sk/darius (28.5.2007, 12:34) |
Ahoj vidím , že sme si moc nerozumeli.. Ta malinovka sa spravíí a po 2-3 dnoch sa pije .....nie je to sirup nemože tam prisť ku zle spracovaniu sirupu. Ja som vlani sirup robila a veru chytil mi pliesen. Po určitej dobe . A tato malinovka sa neuskladnuje ani nekonzervuje.... je to hned k pitiu......preto by som to chcela . Aby som to nepokazila a nemusela vyliať. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Eva S. (kao) ID 1893, mimibazar.sk/kao (28.5.2007, 10:44) |
Marcelka, moja mamka robí sirup podobne ako Ty a druhá mamka - teda svokrička robieva rovno malinovku - tá sa už neriedi a má aj pár bubliniek. Pravdupovediac, je sviežejšia ako voda so sirupom.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (28.5.2007, 10:03) |
Ahoj, co sa tyka malinovky a sirupu, sirup sa robieva hustejsi a sladsi, ale napriklad malinovka je taka, ze sa to nerozraba nicim, proste sa to pije, take ake to je. Poniektore roky to robil aj niekto z rodiny, odvtedy sme si odvykli, a robi sa u nas iba sirup. Ja sama som v poslednom case citala viac receptov na malinovky, tu je jeden: 7 litrov vody, 18-20 kvetov bazy, 3/4 kg cukru, 1/2 sacku kyseliny citronovej potravinarskej. Postup je rovnaky, ako pri sirupe. Pa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Viera F. (veqa) ID 13798, mimibazar.sk/veqa (27.5.2007, 12:56) |
no jéééémine, akú chuť som na to dostala, nemám šancu sa dostať k baze, tak len sníííívam. pôjdem pozrieť do obchodu či nejaký bazový sirupček nenájdem. inak tento sirup je moja spomienka na detstvo....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | iveta u. (qixi3) ID 6881 (28.5.2007, 1:57) |
Ja sirup zaváram do 0,7l fliaš.Už je sezóna na nový a my máme ešte ten z vlanajška a to je nás šesť-mala som asi 40 litrov. iva+ +  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (27.5.2007, 11:31) |
Aj ja mam dotaz - tych 24 hodin nechavame sirup pri izbovej teplote, alebo v chladnicke? dakujeeeem...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kaka k. (kaka) ID 1569 (27.5.2007, 12:16) |
ja nechavam luhovat pri normalnej izbovej teplote a co sa tyka uskladnenia, tak ked ho nalejem horuci do flias a dobre uzavriem, sirup by mi bez problemov vydrzal, ovsem keby sa nevypil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (27.5.2007, 13:05) |
Kati, dúfam, že si Katka? Koľko Ti taký sirupček vydrží? A ešte jeden dotaz, skladuješ ho pri izbovej teplote alebo musí byť v chlade?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | kaka k. (kaka) ID 1569 (27.5.2007, 13:31) |
ja ho nechavam vonku, ale zvycajne sa nestihol pokazit, niekto pridava i stipku konzervacnej latky, aby nekysol aa este nieco, ja bazu neoplachujem, ked ju zbieram v cistom prostredi tak naco aj... a zalievam ju vriacou vodou a potom nechavam luhovat 24 hodin a este taky drift bazovy sirup dat zmrazit na sackov na ladove kocky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (27.5.2007, 11:00) |
Ahoj Marcelka , keby som sa rozhodla spraviť sirupu viac, poraď ako ho uskladniť, aby sa nepokazil? Sirup som nerobila ešte nikdy a bola by som nerada, aby moja snaha vyšla nazmar. Treba fľaše sterilizovať alebo ako na to? Za všetky rady vrelé dík.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | hana d. (darius) ID 9529, mimibazar.sk/darius (28.5.2007, 8:07) |
Ahoj ak sa možem prihovoriť tak ja som sirup robila vlani a možem povedať , že som postupovala podlal receptu ktorýý mám od švagrinej a veru sirup chytil hore pliesen. Samozrejme po určitej dobe po 2-3 mesiacoch. Neviem kde bola chyba. Ale chcem iba varovať ,lebo tam išlo asi zo 4 kg cukru a bolo to na zmar.... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Daniela C. (Dancúľ) ID 8958, mimibazar.sk/dancul (27.5.2007, 21:47) |
Ak sa mozem pridat... ja tento sirup lejem do flias z vypiteho allkoholu u nas alebo aj inde... prepac, ale nepoviem kde ... teda tie flase po alkohole neoplacnem vodou( ved alkohol dezinfikuje ) a priebezne si ich odkladam do pivnice a v den D som rada, ze som tak robila... a nikdy sa mi neskazil dokonca som vcera nasla jednu z 2005 roku ... bola zabudnuta v pivnici a sirupcek bol ok... najlepsia pomoc je, ak ti niekto robi v bare, krcme a pod... este jeden grif... po umyti flias( v ktorych som predtym mala nieco ine ako alkohol) som flase vyplachla alkoholom(troskou viac flias- neboj , vobec to nie je poznat)... neviem uz kde, ale som to niekde citala a mne sa to zatial osvedcilo... drzim palce ... boze... vyzeram ako stary alkac a to liatie do flias... ja to lejem vriace a hned uzatvaram, takze sa to same "akoze" sterilizuje... ako dzem ale ja robim sirup... nie limonadu, teda na konci necakam na vychladenie... pozri trosku dalej na denisee-n sirup... ale aj ta limonada vyzera byt super, skusim ... mozno aj zajtra |
ODPOVEDAŤnahlásiť |