Eleonóra K. (deniseee) ID 1443 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 24 návštěvníkov)
Bazovy sirup
[ recept č. 1477 zo dňa 24.5.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
4 litre vody, baza (za plnu tasku, ci kosik), 5 sackov kyseliny citronovej potravinarskej, 6 kg cukru, velky hrniec, velke odhodlanie, a trpezlivost
POSTUP PRÍPRAVY
Vid nizsie :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
Nazbierame bazu, dostatocne mnozstvo, my sme zbierali od oka, vy zbierajte, ako sa vam bude pacit :), a kolko sa vam bude chciet :). Tolkoto sme mali my. A pekne sme dali prec tu vrchnu cast stopiek...
![]()
Vodu dajte do hrnca, a prevarte, a nechajte vychladnut. Do vychladenej vody potom pripravenu bazu dame
![]()
Tu je baza, ktora sa stastne tvari a kupe vo vode. Kedze sme my mali tej bazy moc, tak aby sa naozaj kupal kazdy kusok...
![]()
... prikryli sme bazu tanierom, tanier zatazili, a milu bazu nechali pekne 24 hodin plavat :)
![]()
Po tejto dobe prislo na radu scedovanie, takze kvety prec ...
![]()
Teraz je uz baza precedena, a uuuuzasne krasne voni... citite?... a aby este fajne chutila, tak ju vylepsime...
![]()
Dame 4-5, alebo 4,5 (podla chuti, ja davam 5) sackov kyseliny citronovej...
![]()
... a 6 kg cukru...
![]()
... hladina stupla skoro po okraj...
![]()
... prichadza chvila na pevne nervy a bozsku trpezlivost, ten cukor totiz treba rozmiesat. Takze alebo deti uplatite nanukom, aby miesali oni, alebo si date tu robotu a par hodin vydrzite miesat, alebo to spravite ako ja... nechate na stole, ved v kuchyni som skoro stale, a ked som sla okolo, vzdy som zamiesala :D. A ked sa vsetok cukor rozpusti, alebo sa rozpustia vase nervy, nacapujete vzniknuty strasne dobry sirup do flias, a hotovo.
![]()
Chuti perfektne, so studenou vodou, ako rajske pohladenie, je ovela lepsi a urcite aj zdravsi, ako ten z obchodu. Tak ak u vas niekde kvitne baza, tak utekajte a urobte si. Dovypitia priatelia :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
 | Katka M. (kattika025) ID 115949 (29.5.2012, 21:16) |
Ahoj mozem poprosit aj ja tu znacku dobre rozpustneho cukru?Bazu zboznujem a chcela by som vyskusat urobit sirup  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (28.6.2012, 14:05) |
Na foto cislo 8 je vidiet cast obalu... myslim, ze ho pozna kazdy. Tento sa rozpustal zatial vzdy perfektne :D |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea F. (andrea1802) ID 234554 (20.5.2012, 20:49) |
5 sacikov kyseliny citronovej - kolko gramove su? Moze tam ist aj citron? A aky velky hrniec budem asi potrebovat? Dakujeeeeeem ![[A]](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/i/17.gif) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (28.6.2012, 14:00) |
Citron som priamo nikdy neskusala, saciky kyseliny citronovej su take male, ako v kazdom obchode, neviem presne gramaz, kupujem take zlte sacky... ale myslim, ze znacka je v podstate jedno, aka je. Hrniec pouzivam najvacsi aky mam, pretoze bazy davam strasne vela... kolko len dokazem natlacit dovnutra, a este aj to zatazim vzdy tanierom a obrovskym zavazim, ktore mam doma, aby mi baza neusla z hrnca. Ale je pravda, ze nasho sirupu staci vzdy davat do pohara trosicka, a dolejem vela vela vodou, nie je to teda sirup, ktory by som nalievala do polky pohara, prave naopak... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (30.5.2010, 15:19) |
Teraz práve robím. Aj sirup aj bazovú limonádu, tá je na rýchlu spotrebu. ... ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika T. (sanerika) ID 2761 (18.5.2009, 13:10) |
Tak práve som ho dovarila,my ho dávame do sklenených fliaš od minerálky Budiš 0,7l a dávame šrobovacie vrchnáky a pre istotu sterilizujeme pri 80° C -15 min.lebo predstava že by sa nám to veľké množstvo pokazilo ma desí.asi by ma šľak trafil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana S. (zuzuš) ID 22036 (17.5.2009, 12:06) |
Čaute babenky, idem sa po prvý krát pokúsiť urobiť bazový (akýkoľvek)sirup a zaujímalo by ma, či odporúčate dávať sirup aj so sklených fliaš so štupľom alebo radšej iba do šrobovacých? Ďakujem Zuzana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (17.5.2009, 21:49) |
Ahoj, co sa tyka stupla neviem, ale sklo sirupu voooobec nevadiiii , uz sme mali aj v normalnej sklenenej "srobovacej flaske", a nebol problem. V zasade si myslim, ze podstatne je naozaj flasku mat dobre povyplachovanu, a najlepsie poalkoholovu, alebo tym alkoholom aspon vyplachnutu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Krisztína C. (Kikka90) ID 33504 (10.5.2009, 19:27) |
aj ja ho robievam,je naozaj fantastický.Renata |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta H. (ivi75) ID 30435 (28.5.2008, 20:23) |
ešte sa chcem opítat na trvanlivost tohto sirupu,teraz deti ani nechcú iný,netreba ho nejak sterilizovať? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (29.5.2008, 14:12) |
Sterilizovat neviem, ja davam do flias vyplachnutych alkoholom, skladujeme ho v RD v pivnici, a tam mame zimu a tmu cely rok... no a vydrzal do dalsieho roku, a stihol sa vypit skor ako sa stihol pokazit, takze... asi netreba... ale pocula som uz ze sa volakomu aj pokazil, ale oni ho mali doma, nie v chlade, ale na slnku, a za dva ci tri mesiace mohli vyhadzovat... Tak neviem, nam sa nekazi... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela S. (arcobaleno) ID 152, mimibazar.sk/arcobaleno (26.5.2008, 21:40) |
Ak sa vám nechce cukor rozpustiť zastudena, tak ho normálne rozvarte v bazovej "vode ", samozrejme aj s kyselinou citrónovou a horúce môžete plniť do fliaš. A ešte som zabudla, ja dávam na liter vody kilo cukru. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra O. (Alexa11) ID 4164, mimibazar.sk/alexa11 (26.5.2008, 20:05) |
a nemôže tam ísť citrónová šťava namiesto kyseliny citrónovej ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (28.5.2008, 19:47) |
neviem, neskusala som... ale ani muzova mama to tak neskusala, a ani krstna mama nie... tak uz naozaj sa nemam koho opytat...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | EVA H. (EVULA75) ID 96571 (17.5.2009, 18:15) |
AHOJ CHCEM SA SPYTAT NA TEN BAZOVY SIRUP KED SA UZ PRECEDI BAZA A DA SA DO TOHO CUKOR TO SA UZ NEMUSI VARIT? TO STUDENE SA DAVA UZ DO FLIAS? JA HO AKURAT IDEM ROBIT BAZU UZ MAM NATRHANU  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (17.5.2009, 21:46) |
Ahoj, sirup skutocne nevarim, robim ho "nastudeno" , a studene davam do flias vyplachnutych alkoholom... Verim, ze sa vam sirup skvele podari  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta H. (ivi75) ID 30435 (25.5.2008, 15:15) |
sirup mám hotový,len sa mi nechce rozpustit ten cukor,od rána miešam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (28.5.2008, 19:47) |
Mne sa minuly rok tiez nechcel ani za svet rozpustit, tento rok som kupila inu znacku a ta sa rozpustila jedna radost... ked niekto teda chcete poznat dobre rozpustnu znacku na sirup, dajte vediet, napisem do odkazu... Takto verejne sa to vraj nesmie, aby to nebola reklama... ![[A]](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/i/17.gif) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Zuzana L. (zuzi180) ID 52933, mimibazar.sk/zuzi180 (28.5.2010, 13:15) |
Sirupik tiez chcem vyskusat, a chcem sa spytat na znacku cukru a uz mam len jeden problem nemam ani jednu sklenu flasu, ak vyplachnem umele alkoholom pokazi sa aj tak? Alebo ho prinajhorsom "zavickujem" do poharov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (1.6.2010, 14:20) |
znacku cukru som vam dala do odkazov, nech nerobime zbytocne reklamu a nech ma kvoli tomu admini neklepnu, ze sa to nesmie... co sa tyka flias, robim to tak ako pisete najcastejsie, ze alkoholom vyplachujem plastove a nekazi sa, ani rok stary nie je pokazany (min. rok sme robili 5 ci 6 davok, takze... a nepokazilo sa nic. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Andrea K. (kiara 83) ID 81045, mimibazar.sk/kiara83 (29.5.2009, 12:32) |
Ahoj.Idem skúsiť urobiť bazový sirup podla vážho receptu a mohla by si mi prosím poslať tú dobre rozpustnú značku?Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
zuzana č. (zuzaxa) ID 7355 (21.5.2008, 21:58) |
Som tu zase! Sirup sa mi podľa tvojho receptu podaril a už sa nám podľa toho aj míňa, takže zajtra idem nato opäť, kým ešte kvitne baza. A chcem sa ťa spýtať, že či by sa takýto sirup nedal spraviť z agátových kvetov, ja to asi skúsim a dám vedieť. Recept na tvoj bazový sirup odporúčam .pa Zuzana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Milada M. (markosko) ID 31422 (28.5.2008, 21:34) |
Ja som dávnejšie skúšala urobiť sirup aj z agátových kvetov a z lipy.Veľmi deťom chutil. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (28.5.2008, 19:45) |
Ahoj, agat neviem, u nas sa robi zatial len bazovy sirup... Ja sa musim priznat, ze minuly rok som spravila len to, co je na obrazku, ale teraz mam zarucene riadne cez 30 litrov sirupu, takze ... hor sa do pitia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martin N. (matonovak) ID 47514 (26.5.2008, 15:04) |
Agat je jedovaty ... okrem kvetov. takze by som odporucil dat do nalevu iba kvietky bez stoniek. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Milada M. (markosko) ID 31422 (28.5.2008, 21:48) |
Nezdá sa mi ,že je potrebné stonky odstraňovať,keďže sa z agátových kvetov robia rezníky a v tom prípade sa stonky neodstraňujú a vyprážajú sa aj s nimi a doteraz som nepočula,že by sa z toho niekto otrávil. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
zuzana č. (zuzaxa) ID 7355 (18.5.2008, 21:04) |
Ahoj. Takže dnes sme natrhali bazu, teda ja som ju ukázala môjmu manželovi, a on bol taký zlatý, že mi ju natrhal !!!!! A idem nato! Zajtra sa ozvem či sa mi to podarilo. Držte mi palce! Zatiaľ pa! Dobrú nocku!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina W. (Riša) ID 26736, mimibazar.sk/risa (14.5.2008, 9:11) |
Ahoj chcela by som sa opýtať ako to uzavrieť,uskladňovať a ako dlho vydrží.Chcela by som vyskúšať ,keď sme boli deti mama nám zvykla robiť tento úžasný sirup.Už sa mi zbiehajú slinky za tou super chuťou.ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (28.5.2008, 19:43) |
Ahoj, jedna mamina tu radila, a ja to tiez odporucam, skladovat vo flasiach z alkoholu, pripadne flase alkoholom aspon vyplachnut, aby tam nic nezostalo, co by sirup pokazilo... Vydrzal skoro rok... no vypil sa skor, ako sa pokazil, takze... dokedy by vydrzal, keby sa nevypil, neviem... Snad sa podaril urobit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (stanča) ID 20275, mimibazar.sk/stanca (16.3.2008, 15:54) |
vyskuusameee , len toho cukru je nejak veeelllaaa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (12.5.2008, 13:16) |
Veru je, preto je ten nas silnejsi ako ten obchodovy... do pohara staci malicko, doliat vodou a pijemeeeeee . Ja ho uz zase dnes zacinam robit, ale nie ako minuly rok, ze jednu davku... ale tento rok aspon 3 :D  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | hana d. (darius) ID 9529, mimibazar.sk/darius (28.5.2007, 8:43) |
Ahoj a nahodou recept na bazovu malinovku nemáš??? nie sirup.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eleonóra K. (deniseee) ID 1443, mimibazar.sk/deniseee (28.5.2007, 10:23) |
mam, dokonca niekolko. Jeden som uviedla u Marcelky, tak kuk vyssie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Andrea K. (kiara 83) ID 81045, mimibazar.sk/kiara83 (4.6.2009, 23:03) |
Ďakujem za super tip Cukor sa rýchlo rozpustil.Sirup je fantastický  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Andrea K. (kiara 83) ID 81045, mimibazar.sk/kiara83 (5.6.2009, 18:49) |
Ja som ešte do bazového sirupu pridala kyselinu sorbovú.pre istotu aby sa mi nepokazil lebo by ho bola škoda.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | jurko r. (jurkoxx) ID 47961 (30.5.2008, 23:08) |
Bazovy sirup je najlepsi na svete preto sa teraz luhuje v pivnici A chcel by som sa spytat ci by nebol aj nejaky iny recept z bazy?! Napr. som pocul ze aj alkohol sa z bazy roby Mozte aj na mail odpisat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |