kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
*♥*Langoše s acidkom*♥*
[ recept č. 14112 zo dňa 13.5.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
600 g hladkej múky, 1 dl mlieka, 2,5 dl acidka, 1 kocka čerstvých kvasníc, 1 čL soli, 1 čL drvenej rasce, 1 vajco, olej alebo masť na smaženie, zopár strúčikov cesnak (aspoň 12 ks, lebo vyjde presne 12 langošov), soľ
POSTUP PRÍPRAVY
xxx
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Pripravíme si suroviny |
![]() |
Acidko si necháme pri izbovej zohriať (alebo poslúži MW) a zatiaľ si pripravíme kvások z vlažného mlieka, kvasníc a trošky múky. Hrnček s kváskom prikryjeme a čakáme, kým kvasnice vzídu. |
![]() |
Zatiaľ do misy preosejeme múku, pridáme vajko, rascu, soľ |
![]() |
a vykysnutý kvások prilejeme nakoniec |
![]() |
Hnetacími metlami poriadne vypracujeme. Ale fakt poriadne. (skúšala som aj v DP, ale to cesto sa mi nepáčilo :( a ani langoše neboli najlepšie. Neviem fakt, že prečo, ale odvtedy som to už v DP neskúšala) |
![]() |
Cesto dáme vykysnúť ( na teplom mieste asi 40 min ) |
![]() |
Cesto vykydneme na pomúčenú dosku, posypeme zvrchu trochou múky |
![]() |
a sformujeme do podlhovastého tvaru, z ktorého si budeme odkrajovať |
![]() |
porcie cesta sformujeme do bochníčkov, ktoré necháme na doske ďalej rásť |
![]() |
Bochníček na doske najprv utľapkáme (alebo rozvaľkáme) do tvaru kolieska a potom ho ďalej rukami formujeme tak, že ho rovnomerne naťahujeme do všetkých strán. |
![]() |
vložíme ho do panvice s rozpáleným olejom (masťou). Pečieme po obidvoch stranách, cesto môžeme v strede natrhnúť vidličkou, ak by sa príliš vydúvalo |
![]() |
Cesnak prelisujeme do misky, prilejeme trochu oleja a trochu vody, tak aby sa dalo dobre rozotrieť po langošoch. Podľa chuti osolíme, alebo môžeme posypať strúhaným syrom, pokvackať kečupom.
U nás fičia len cesnakové :)) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (29.8.2010, 13:17) |
Kristínka, boli výborné skúšam zaradom všetky recepty na langoše a tieto mi najviac pripomínali tie "kupovanské" ... kedysi dááávno v Trenčíne robili také fajné chrumkavé a vôbec nie mastné (kedysi sa poctivejšie robilo) .... všimla som si pri niektorých receptoch aj negatívne ohlasy, ale pri týchto múčnych receptoch je vždy otázne, ako sa nám bude múka správať ja niekedy robím aj päťkrát za sebou podľa jedného receptu a nikdy to nie je rovnaké .......... tieto nám veľmi chutili, určite ich budem ešte robiť .... a my tiež len cesnakové ...............  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (31.8.2010, 16:26) |
Evi, tak to si ma fakt potešila Ako by ale človek mohol prísť na kĺb tej múke? To sa asi nedá, však? Inak by som z takej radšej narobila rezance ako robiť kysnuté... asi to je lotéria?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |