. .. .. .. .. .. .
. .

Bábovka - RECEPT 13652

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 16522 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)


Bábovka


[ recept č. 13652 zo dňa  ]


Bábovka


POTREBNÉ PRÍSADY

4 vajíčka, 200 gr. polohrubej múky, 200 gr. práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 kypriaci prášok, 1 pohár (1,5dcl) oleja, 1 pohár (1,5dcl) vody, 1 PL kakaa (alebo 2 PL granka -ak práve nemáte kakao). Do cesta možete dať hrozienka alebo posekané vlašské alebo lieskové oriešky. Na ozdobenie može byť čokoláda na varenie, rozne ozdobky, práškový cukor.

POSTUP PRÍPRAVY

Obrázky:)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Predtým, než začneme, zapneme si rúru. Čiže si pripravíme potrebné prísady, najlepšie bude, ak vajíčka, voda a olej budú izbovej teploty.
Žĺtka si oddelíme od bielkov a s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do peny. Potom pridávame striedavo olej, vodu, múku zmiešanú s kypriacim práškom. Čiže: k vyšľahaným žĺtkom (s cukrom) pridáme asi tretinku oleja, šľaháme cca 5 minút, potom tretinku vody, zase šľaháme cca 5 minút, a nakoniec múku a opať šľaháme 5 minút. Takto postup 3x opakujeme.
Vznikne nám jemné nariasené cesto. Vyšľaháme tuhý sneh zo 4 bielkov a pomaly - najlepšie už ručne pridáme k cestu.
Tretinku cesta si oddelíme a zmiešame s kakaom (prípadne s grankom).
Formu na bábovku vymastíme bravčovou masťou alebo olejom a vysypeme krupicou resp. hrubou múkou. Forma by mala byť hlboká, ak máte tú plytšiu, odporúčam dať 1/2 cesta, budete mať 2 bábovky:))), pretože cesta je dosť, a ešte hodne narastie.
Do formy vylejeme kakaové cesto a naň svetlé. Može byť aj opačný postup.
Svetlé cesto je na vrchu.
Špajdlou som "popísala" v bábovke špirálky...aby bola pekná aj po nakrájaní.
Teplotu dobre vyhriatej rúry znížime na minimum a vložíme cesto, ktoré pri takejto minimálnej teplote pečieme 45 až 60 minút. Odporúčam rúru s okienkom:))), a sledovať, ale určite neotvárať rúru po dobu 45 minút. Nebojte sa, nepripáli sa... Po spomínaných 45 minútach možete vyskúšať, či je už bábovečka hotová. Záleží od rúry, ja mám plynovú staršiu a po 45-50 minútach dvierka otvorím a ešte potrebujem nejakých 5 minút na dopečenie. Dnes to bolo presne 53 minút:))). A výsledok je takýto:
Bábovkou opatrne potrasieme, nožom okraje oddelíme od formy, ak nie je prilepená a javí známky odliepania:), počkáme, kým vychladne a možeme ju vyklopiť. Kuk:)))
Vo vodnom kúpeli som roztopila čoku a zmiešala s troškou oleja, aby bola redšia a lepšie sa nanášala.
Moje anjeliky si vybrali motýliky na ozdobenie. Však sú šikovné?:)
Chcela som odfotiť aj rozkrojenú bábovku, ale nestihla som.......... Prajem Vám, nech sa Vám bábovečka vydarí a dobrú chuť:)))
Za vynikajúci receptík ĎAKUJEM mojej milovanej sestričke Mimke (blska). MTVR sestrička:).
Na reze - mramorová bábovka (tento efekt dosiahnete tak, že do formy budete nalievať cesto po lyžiciach striedavo-raz svetlé cesto, naň pomaly tmavé cesto).


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< letný šalát ala Igi | Bábovka | SLANÁ ČARODĚJNICE >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Želka G. (dzaja26) ID 80145 (1.1.2010, 17:38)
Poznám, výborná nadýchaná bábovečka, synovia ju milujú (Y) a ešte, keď sa na tanieri potrie domácim marhuľovým džemíkom , nastrieka šľahačkou a posype grankom alebo strúhanou čokoládou, mňamka :-p :-p :-p
ODPOVEDAŤ
Estera Š. (esti7) ID 16522 (6.1.2010, 22:07)
(L) Áno Želka, je super, no nerob teraz po sviatkoch chúťky ;-), musíme kúsok diétnejšie :-D. Ale keď pri týchto receptíkoch sa to nedáááááááá 8o| 8o| 8o|. |:o) (F)
ODPOVEDAŤ
marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (1.5.2009, 20:23)
JEJjjjjjjjjjjjjjjjj (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) ja som raz piekla neboal taka peknaaaaaaaaaaa :-S :-S :-S ale zato chutna (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Estera Š. (esti7) ID 16522 (2.5.2009, 8:40)
Ano Marika, hlavne, že chutí (zajic), hlavné je totálne ju vyšľahať (cinky) aby bola nadýchaná a poooooomalinky piecť (dance). Ďakujem za komentár (hello) (H). Krásny máj celej rodinke (L) |:o) :-).
ODPOVEDAŤ
marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (2.5.2009, 10:22)
(L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) aj vam pekny maj (child1) (balicek)
ODPOVEDAŤ
Erika P. (babulina21) ID 59418 (1.5.2009, 20:17)
(Y) (Y) (Y)krasne, asi pojdem na to v nedelu.....
ODPOVEDAŤ
Estera Š. (esti7) ID 16522 (2.5.2009, 8:43)
Tak držíme všetky palce, ktoré máme (Y) a máme ich teda dosť ;-), lebo sme velká rodinka (child6) (child6) (child6) (child5), ale zase nie až taká velikááá (H). Nech sa teda podarí aj bábovka (zajic) aj nedeľa [A] a prajem Vám taktiež krásny máj (L) |:o) :-$. Pa (hello).E.
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu