Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 20 návštěvníkov)
Mušelínová omeleta s tvarohovo-jablkovou náplňou
[ recept č. 1356 zo dňa 30.4.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2 OMELETY: 4 vajíčka * 2 PL šľahačkovej smotany * 1 PL vanilkového cukru * TVAROHOVO-JABLČNÁ NÁPLŇ: 3 väčšie jablká * polievková lyžica medu * šťava z citróna * kúsok masla * mäkký nízkotučný tvaroh * mletá škorica na posypanie
POSTUP PRÍPRAVY
Dievčence, za tento múčnik by som si nechala odrezať obe ruky :-))) Jedná sa o ľahučký vynikajúci dezert z knihy francúzskej kuchyne.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Jablká budeme potrebovať rozdelené na osminky. |
![]() |
2. Jednotlivé osminky ošúpte zo šupiek. |
![]() |
3. Jablká pofŕkajte citrónovou šťavou a hneď poputujú na plameň. |
![]() |
4. Do kastróla dajte väčšiu lyžicu medu - kľudne aj kopcom, ak máte kyslejšie jablká. |
![]() |
5. Pridajte kúsok masla... |
![]() |
6. ... a nasypte jablká. Nechajte dusiť. Miešajte opatrne, aby ste jablká nerozlámali, mali by ostať v osminkách. |
![]() |
7. POkiaľ sa dusia jablká, urobíme si dve omelety. Vajíčka rozdeľte na žĺtky a bielka, |
![]() |
8. pridajte lyžicu vanilkového cukru, |
![]() |
9. ... a dve lyžice šľahačkovej smotany. Dobre vymiešajte. |
![]() |
10. Do vymiešaných žĺtkov pridajte tuhý sneh z bielkov a zľahka premiešajte. |
![]() |
11. Na väčšej kvalitnej panvici urobte dve omelety. Ak nemáte žiadne skúsenosti s mušelínovými omeletami :-))), tak to bude trocha zložitejšie. Pravá francúzska omeleta sa robí takto: do panvice dáte roztopiť asi 30-40 g masla, keď bude maslo horúce, vlejete polovičku cesta a zo začiatku, kým omeleta nezačne tuhnúť, ju miešajte ako praženicu. Keď začne tuhnúť, tak ju iba odliepate vareškou od stien panvice a necháte dopražiť. Neotáčajte ju, omeleta sa praží iba z jednej strany, z druhej ostáva polosurová, na ktorú sa navrství krém. |
![]() |
12. Jablká by už mali byť udusené a mäkkkkučké, odstavte ich z ohňa |
![]() |
13. ... a jemne vmiešajte mäkký nízkotučný tvaroh. MIešajte opatrne, aby ste jablká nepolámali. |
![]() |
14. Omeletu opatrne vyberte z panvice, presuňte na tanier, polejte jablkovo-tvarohovou náplňou. Ak ste robili omeletu na veľkej panvici, tak náplň navrstvite iba na jednu polovicu omelety a prehnite ju. Určite Vám bude veľmi chutiť, je to dezert ľahučký ako mušelín a budete vládať potom ešte aj čo-to urobiť :-))) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | tereza M. (Terujaja) ID 52420 (9.11.2008, 11:48) |
Je radost pohledět na Vaše recepty!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna M. (Anika 2) ID 5424 (4.5.2007, 16:55) |
Marcelka, tak toto je niečo skutočne skvelé a jedinečné. Ja som dala plnku len dovnútra a preložila napoly a zvrchu posypala škoricovým cukrom. Chcela by som sa opýtať že čím je poliata tá tvoja omeletka, lebo to som v recepte nenašla.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (4.5.2007, 23:25) |
Ahoj Anička, ďakujem. Na vrch som dala mletú škoricu - uviedla som ju aj v surovinách v recepte. Papa, M.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina V. (Martina1305) ID 11582, mimibazar.sk/martina1305 (1.5.2007, 19:36) |
Marcelka, vyzera to fantasticky. Chcem sa spytat, ze kde sa da zohnat ta masinka na jablka (krajanie na osminky). |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (2.5.2007, 10:21) |
Ahoj Martinka, podarený výraz "mašinka" Už tomu tak budem hovoriť Maťka, mašinku som kúpila v Ikei asi pred sto rokmi, ale vídavam to už úplne bežne v domácich potrebách, akurát táto je veľmi pevná a stabilná, nemám pocit, že by sa niekedy chcela rozpadnúť, a to ju používam už niekoľko rokov, a je dosť ostrá, takže s tým niekedy aj sekám ovocie či mäkkú zeleninu. Zatiaľ papa, M.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |