kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)
*♥*Jablkovo - orechová štrúdľa*♥*
[ recept č. 13526 zo dňa 26.4.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 balenie lístkového cesta, 5 veľkých jabĺk, 2 čL mleteje škorice, 5 PL kryštáľ. cukru, 1/2 balíčka podrvených piškótov, 2 hrste hrubo pomletých orechov, olej alebo maslo, trocha múky, papier na pečenie
POSTUP PRÍPRAVY
Lístkové cesto rozkrojíme na dve časti hneď po vybratí z chladničky a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme úplne natenko. Pokvapkáme ho roztopeným maslom, posypeme polovicou rozdrvených piškótov, naukladáme alebo skôr roztrúsime kôpky nastrúhaných jabĺk, z ktorých sme predtým vytlačili šťavu. Posypeme orechmi, poprášime lyžičkou škorice a ešte posypeme kryštáľovým cukrom ( množstvo podľa sladkosti jabĺk). Štrúdľu začneme rolovať zo vzdialenejšieho miesta smerom k sebe, pričom už na začiatku zahneme bočné strany cesta do vnútra, aby jablká nevypadli. Štrúdľu dorolujeme na okraj stola a necháme ju okväcnúť na plech s papierom na pečenie. (Plech nám niekto pridrží, alebo si musíme pomôcť podložením niečim...). S druhou polovicou cesta naložíme rovnako ako s prvou, na plechu obe štrúdle sformujeme a pomašlujeme olejom či maslom. Dáme piecť asi na 160° 25 minút, kým povrch získa zlatistú farbu. Štrúdle posypeme práškovým cukrom.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Pre mňa je najťažšie dať ich z dosky na plech. A potom ich treba ešte nejak sformovať, aby sa zmestili. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Nataša Búciová (nataly_1) ID 39877 (9.9.2010, 13:27) |
pri tom líst. ceste by som sa zastavila, pretože rôzna značka - rôzna gramáž....tak ak môžeš napíš z akej značky robíš...dík |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.9.2010, 13:48) |
ja kupujem buď v Lidli a to je tuším nejaký nemecký výrobok, váži 500 g alebo kupujem to kauflanďácke Lando a to má asi 400 g... ten rozdiel veľmi nezaváži. ale ak ti môžem poradiť, pozri u mňa v receptoch inú štrúdľu... v názve je čosi "so zápražkou" a skús urobiť... budeš mať oveľa viac štrúdieľ, oveľa lacnejšie a vy-ni-ka-jú-ce dopĺňam info... tu je tá zzápražková http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=19885&user=32120 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela O. (rrybka) ID 48117, mimibazar.sk/rrybka (25.11.2009, 19:36) |
dakujeme za super recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Milica K. (margoa) ID 23592 (12.7.2009, 18:26) |
este som sa chcela opytat, to vyjde tolko vela z jedneho listkoveho cesta???? ja to nikdy neviem tak vyvalkat..zeby zla znacka..?? kupujem bud coop alebo tesco.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (13.7.2009, 11:12) |
No z jedného lístkového cesta robievam 2 kusy štrúdly. Cesto rodeliť na 2 časti. Kým vaľkáte tú jednu, tú druhú si zatiaľ môžte nechať ešte v chladničke. Pri vaľkaní treba posypať dosku múkou a cesto tiež, aby sa nelepilo na valček. Čo sa týka značky, to neviem, som si to doteraz vôbec nevšimla. Len som chcela ešte, že to lístkové cesto je tukové, takže v teple rýchlo mäkne, a preto sa s ním netreba dlho párať. Rozválať natenko a posypať...zrolovať čím skôr. Držím palce, nech sa vám štrúdličky podaria, lebo sú senzačné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Milica K. (margoa) ID 23592 (20.5.2009, 8:16) |
tak tato vyzera priam bozsky, ako od mojej starkej, sa tu takto zranky oblizujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (20.6.2009, 17:32) |
ďakujem, u nás fičí štrúdľa asi najviac . Inak tiež by som si teraz dala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |