. .. .. .. .. .. .
. .

*♥*Moravské koláče*♥* - RECEPT 13335

kristína s. (nigina) ID 32120
.
Oblasť: Bratislava
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 12.1.2008
Naposledy: 22.10.2019 0:07
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 2
RODINNÉ FOTOGRAFIE 0
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 201
NÁVODY 0

MÚČNIKY, POHÁRE

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)


*♥*Moravské koláče*♥*


[ recept č. 13335 zo dňa  ]


*♥*Moravské  koláče*♥*


POTREBNÉ PRÍSADY

Cesto - 1/2 kg polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, trocha soli (cca 1 čL), 3 žĺtka, 1,25 dl oleja (alebo 1 dl oleja a 6 dg rozpusteného masla) , 1 kocka kvasníc, 2,5 dl mlieka, Plnka - 1 kocka tvarohu, 1 žĺtko, práškový cukor podľa chuti, trocha citrónovej kôry, hrozienka + hustý džem alebo lekvár a drobenka

POSTUP PRÍPRAVY

Z uvedených surovín vymiesime hladké cesto a necháme ho vykysnúť.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a rozkrájame ho na štvorce.
Tieto naplníme tvarohovou plnkou s hrozienkami, bochníčky dobre uzavrieme a kladieme na plech vymastený a vysypaný múkou (alebo na plech s papierom na pečenie). Necháme stáť cca 15 min.

Potom do každého urobíme priehlbinku (vtlačíme tam čajovú lyžku) a do nej vkladáme hustý džem (najlepšie pasujú jahodový alebo malinový) . Koláče pomastíme na povrchu olejom a môžeme posypať tzv. drobenkou.
Dáme piecť do vyhriatej rúry (asi 200°C , 20 min)

(Drobenka - do misky vložíme kopcovitú lyžičku zmäknutého masla, pridáme polohrubú múku a práškový cukor - množstvá tak odoka. Mrvíme prstami a podľa konzistencie pridávame prísady. Má sa to drobiť, veď preto drobenka)

P.S. Niekedy si pomáham prepichovaním koláčov špajdlou, aby džem z nich nestekal.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Z uvedených surovín vymiesime hladké cesto
a necháme ho prikryté kysnúť (40 - 60 min) na teplom mieste
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a rozkrájame ho na štvorce.
Pripravíme tvarohovú plnku z uvedených ingrediencií - jednoducho ich pomiešame.
Hrozienka nemusíme do tvarohu zamiešať, stačí ich pridať až pri plnení cesta
bochníčky dobre uzavrieme
tak, aby z nich plnka nemohla uniknúť...snažíme sa :))
pretočíme ich spojom na pomúčenú dosku a dáme im ten správny tvar
kladieme na plech vymastený a vysypaný múkou (alebo na plech s papierom na pečenie). Necháme stáť cca 15 min. Potom lyžičkou urobíme v strede každého priehlbinu, do ktorej vložíme džem (lekvár).
Každý koláč dôkladne pomastíme olejom a posypeme drobenkou (nie je nutné)
Dáme piecť do vyhriatej rúry (asi 200°C , 20 min) Bez drobenky sa džem trocha viac rozteká, ale ak dáte hustý, bude to ok.
Tieto sú s drobenkou


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< *♥*Šunkové fliačky*♥* | *♥*Moravské koláče*♥* | *♥*Makové batôžky*♥* >>
nahlásiť
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Petra J. (Petraja) ID 274339 (13.10.2017, 12:39)
Idem ich robit. Uz som sa konecne na ne odhodlala. Dufam ze ich budem mat taketo pekne a ze budu mekke aj druhy den. (flower)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Mária S. (atsi) ID 264015 (29.3.2013, 17:45)
nigin, tieto koláče ideme robiť (Y) Dala som si vyhladať že Moravské koláče a decká podla obrazku vybrali ktore urobime (Y) Poviem, že aj som sa smiala ,-) aj som sa divila *-) ked to vybrali :-) No a tej drobenky sa mi zda jaksi málo či stačilo? No uvidim, to sa da lahko dorobit (Y) (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Mária S. (atsi) ID 264015 (12.4.2013, 10:19)
kristi dakujem za tento recept (clamp) (clamp) (clamp) robila som a budem aj dalej robit .Zedli sa velilce rychlo a ohromne vseckym chutili. Take perfektne to bolo ze mnam (zajic) (zajic) (zajic) (L) (L) (L) (K) (K) (K)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Gabriela J. (gabi1977) ID 1503 (18.6.2010, 14:04)
ja sa len chcem spytat... my sme doma kysnute cesto vzdy krvopotne na striedacku s mamou "vytrepavali" varechou aj 1/2 hodinu, kym cesto nerobilo bubliny. Prave tato makacka ma odradza od robenia kysnuteho cesta a nerobim ho :-(.
Vsimla som si, ze vy cesto vymiesavate elektrickym mixerom. Mam tiez podobny (s vykonom 300W). Taketo mixery kysnute cesto v pohode zvladaju ? Neprehrejem ho ? Dakujem krasne za odpoved (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
kristína s. (nigina) ID 32120 (18.6.2010, 20:15)
Nie, určite nie. Veď predsa na to je to určené. Ja začínam vždy s najmenšou rýchlosťou a miesim asi tak 5 min. No a potom dám o stupeň rýchlejšie a dokončím tak za 3 - 4 minúty. Viem, že by som ho mohla zastoknúť do stojana a nech si to miesi samé, ale takto, keď miesim s nim, mám lepšiu kontrolu cesta. Vôbec sa kysnutého cesta neboj, keď máš tohto pomocníka.Tých 10 minút bohate stačí. Do toho, držím palce (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Eva N. (leskot) ID 98318 (18.6.2010, 16:40)
Gabi, ak máš k mixéru okrem šľahacích metličiek aj háky na miesenie, tak kľudne môžeš. Kým som nemala domácu pekáreň, všetky kysnuté cestá som miesila ručným elektrickým mixérom (len treba správne zapichnúť háky, ja mám šípku, kde zapichnúť červený hák) (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
kristína s. (nigina) ID 32120 (26.9.2009, 14:02)
Neviem, myslím, že tieto...dobré cestíčko :-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (28.4.2009, 22:20)
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
kristína s. (nigina) ID 32120 (20.6.2009, 17:36)
;-) ďakujem Il (F)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Anna J. (andulka2) ID 48309 (21.4.2009, 7:46)
Ja ich robím tak, že batôžky naplnené tvarohom položím spojom dole, opatrne rozvaľkám na priemer cca 15 cm, potriem slivkovým lekvárom a navrch makovou plnkou a drobenkou. Je to vlastne obdoba moravských koláčov. Tieto koláče moji chlapi milujú.
ODPOVEDAŤnahlásiť
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.4.2009, 14:08)
Poznám - Južná Morava. :-) U nás idú najviac tieto, vždy sa len zapráši za nimi . Ale robievam aj tento typ http://nasavareska.blogspot.com/2009/03/makove-rozky-tvarohove-makove-kolace.html :-$
ODPOVEDAŤnahlásiť
Reklama | Podmienky pre používanie služby Mimibazar | Desatoro | Logo Overený obchodník | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Osobné údaje | Kontakt
Jednotné kontaktné miesta / Single Points of Contact | Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky používania služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Cookies | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra | Povinne zverejňované informácie

© 2001–2025 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s.
se sídlem náměstí Marie Schmolkové 3493/1, 100 00 Praha 10, IČO: 02346826, zapsaná v OR, sp.zn. B 19490 a dodávatelia obsahu