
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
MÚČNIKY, POHÁRE |
kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) *♥*Moravské koláče*♥*[ recept č. 13335 zo dňa 21.4.2009 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY Cesto - 1/2 kg polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, trocha soli (cca 1 čL), 3 žĺtka, 1,25 dl oleja (alebo 1 dl oleja a 6 dg rozpusteného masla) , 1 kocka kvasníc, 2,5 dl mlieka, Plnka - 1 kocka tvarohu, 1 žĺtko, práškový cukor podľa chuti, trocha citrónovej kôry, hrozienka + hustý džem alebo lekvár a drobenka POSTUP PRÍPRAVY Z uvedených surovín vymiesime hladké cesto a necháme ho vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a rozkrájame ho na štvorce. Tieto naplníme tvarohovou plnkou s hrozienkami, bochníčky dobre uzavrieme a kladieme na plech vymastený a vysypaný múkou (alebo na plech s papierom na pečenie). Necháme stáť cca 15 min. Potom do každého urobíme priehlbinku (vtlačíme tam čajovú lyžku) a do nej vkladáme hustý džem (najlepšie pasujú jahodový alebo malinový) . Koláče pomastíme na povrchu olejom a môžeme posypať tzv. drobenkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry (asi 200°C , 20 min) (Drobenka - do misky vložíme kopcovitú lyžičku zmäknutého masla, pridáme polohrubú múku a práškový cukor - množstvá tak odoka. Mrvíme prstami a podľa konzistencie pridávame prísady. Má sa to drobiť, veď preto drobenka) P.S. Niekedy si pomáham prepichovaním koláčov špajdlou, aby džem z nich nestekal. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() Z uvedených surovín vymiesime hladké cesto ![]() a necháme ho prikryté kysnúť (40 - 60 min) na teplom mieste ![]() Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a rozkrájame ho na štvorce. ![]() Pripravíme tvarohovú plnku z uvedených ingrediencií - jednoducho ich pomiešame. ![]() Hrozienka nemusíme do tvarohu zamiešať, stačí ich pridať až pri plnení cesta ![]() bochníčky dobre uzavrieme ![]() tak, aby z nich plnka nemohla uniknúť...snažíme sa :)) ![]() pretočíme ich spojom na pomúčenú dosku a dáme im ten správny tvar ![]() kladieme na plech vymastený a vysypaný múkou (alebo na plech s papierom na pečenie). Necháme stáť cca 15 min. Potom lyžičkou urobíme v strede každého priehlbinu, do ktorej vložíme džem (lekvár). ![]() Každý koláč dôkladne pomastíme olejom a posypeme drobenkou (nie je nutné) ![]() Dáme piecť do vyhriatej rúry (asi 200°C , 20 min) Bez drobenky sa džem trocha viac rozteká, ale ak dáte hustý, bude to ok. ![]() Tieto sú s drobenkou OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
![]() | Petra J. (Petraja) ID 274339 (13.10.2017, 12:39) |
Idem ich robit. Uz som sa konecne na ne odhodlala. Dufam ze ich budem mat taketo pekne a ze budu mekke aj druhy den. ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Mária S. (atsi) ID 264015 (29.3.2013, 17:45) |
nigin, tieto koláče ideme robiť ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Mária S. (atsi) ID 264015 (12.4.2013, 10:19) |
kristi dakujem za tento recept ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Gabriela J. (gabi1977) ID 1503 (18.6.2010, 14:04) |
ja sa len chcem spytat... my sme doma kysnute cesto vzdy krvopotne na striedacku s mamou "vytrepavali" varechou aj 1/2 hodinu, kym cesto nerobilo bubliny. Prave tato makacka ma odradza od robenia kysnuteho cesta a nerobim ho ![]() Vsimla som si, ze vy cesto vymiesavate elektrickym mixerom. Mam tiez podobny (s vykonom 300W). Taketo mixery kysnute cesto v pohode zvladaju ? Neprehrejem ho ? Dakujem krasne za odpoved ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (18.6.2010, 20:15) |
Nie, určite nie. Veď predsa na to je to určené. Ja začínam vždy s najmenšou rýchlosťou a miesim asi tak 5 min. No a potom dám o stupeň rýchlejšie a dokončím tak za 3 - 4 minúty. Viem, že by som ho mohla zastoknúť do stojana a nech si to miesi samé, ale takto, keď miesim s nim, mám lepšiu kontrolu cesta. Vôbec sa kysnutého cesta neboj, keď máš tohto pomocníka.Tých 10 minút bohate stačí. Do toho, držím palce ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Eva N. (leskot) ID 98318 (18.6.2010, 16:40) |
Gabi, ak máš k mixéru okrem šľahacích metličiek aj háky na miesenie, tak kľudne môžeš. Kým som nemala domácu pekáreň, všetky kysnuté cestá som miesila ručným elektrickým mixérom (len treba správne zapichnúť háky, ja mám šípku, kde zapichnúť červený hák) ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (26.9.2009, 14:02) |
Neviem, myslím, že tieto...dobré cestíčko ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (28.4.2009, 22:20) |
![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (20.6.2009, 17:36) |
![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna J. (andulka2) ID 48309 (21.4.2009, 7:46) |
Ja ich robím tak, že batôžky naplnené tvarohom položím spojom dole, opatrne rozvaľkám na priemer cca 15 cm, potriem slivkovým lekvárom a navrch makovou plnkou a drobenkou. Je to vlastne obdoba moravských koláčov. Tieto koláče moji chlapi milujú. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (21.4.2009, 14:08) |
Poznám - Južná Morava. ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |