. .. .. .. .. .. .
. .

Čo všetko spraviť pre dobre upečený korpus - RECEPT 12989

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

TORTY

ID 86477 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 25 návštěvníkov)


Čo všetko spraviť pre dobre upečený korpus


[ recept č. 12989 zo dňa  ]
PRO INSPIRACI


POTREBNÉ PRÍSADY

Vajíčka ,cukor,múka atd.

POSTUP PRÍPRAVY

Tento recept som našla v knižke- ,mám ju moc rada sú tam skvelé veci. Keď že sa mi konečne podarilo rozhodla som sa napísať všetko čo o piškótovom ceste viem z tejto knižky takže:

Piškótový korpus s práškom do pečiva.

Spotreba surovín na formu s priemerom 26 cm.
4 žltky,180g krupicového cukru,1 balíček vanilínového cukru,4 bielky,3až 4 PL vody,150g hladkej múky, 100g maizeny/ nikdy som ju nepoužívala ale cesto sa mi zdalo pevnejšie/
3 zarovnané ČL prášku do pečiva.
Maslo a múka alebo strúhanka na vymastenie a vysypanie formy/ja som použila teflonovú fóliu/



Pracovný postup:

-Všetky potrebné suroviny a prísady si pripravíme ,tuhé zložky presne odvážime, múku
preosejeme ,čím odstránime všetky nečistoty a hrudky
-Pri vážení cukru odporúčame na dno váhovej misky položiť pergamenový papier a odvážené množstvo cukru sypať z papiera
-Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov
_Žĺtky a polovicu cukru s vanilínovým cukrom vareškou alebo elektrickým šľahačom vymiešame na hustú penu
-Bielky s vodou napoly vyšľaháme, pridáme zvyšok cukru a šľaháme ďalej na tuhý sneh
-Bielkový sneh zľahka vareškou /nie elektrickým šľahačom/ zamiešame do žĺtkovej zmesi
-Múku premiešanú s maizenou a s práškom do pečiva nasypeme do zmesi bielkového snehu a žĺtkovej hmoty a zľahka vareškou/nie elektrickým šľahačom/ premiešame
-Cesto vlejeme do formy, povrch uhladíme a 25 až 30 min. pečieme na prostrednej priečke rúry. Prvých 15 min. pečenia rúru neotvárame , aby sa cesto nezrazilo
- Po 25 min. urobíme skúšku špáradlom a cesto ešte podľa potreby dopekáme.
- upečený tortový korpus vyberieme z rúry, necháme vo forme čiastočne vychladnúť. Potom tenkým nožom korpus uvoľníme od okrajov formy , snímeme plechový okraj , korpus preložíme na kuchynskú mriežku a necháme celkom vychladnúť.
-Čím dlhšie po upečení tortový korpus odpočíva , tým lepšie sa dá prekrojiť na pláty. Môže to byť 2 až 6 hodín, ale najlepšie je korpus nechať odležať cez noc.



Klasický piškótový korpus bez prášku do pečiva

Spotreba surovín na formu s priemerom 26 cm:

6 žĺtkov, 180 g krupicového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 6 bielkov, 120 g hladkej múky, 80 g maizeny.

Pracovný postup:
Postupujeme rovnako ako pri príprave korpusu s práškom do pečiva. Jediný rozdiel je , že múku s maizenou pridávame do snehovej hmoty bez prášku do pečiva. Vymastíme a vysypeme len dno formy, okraje nie.

Ďalšie rady.
Keď pečieme piškótový plát bez prášku do pečiva , vždy vymastíme a vysypeme iba dno formy. Keď dávame aj prášok vymastíme a vysypeme aj okraje.

Jemné piškótové cesto zo žĺtkov , cukru a snehu spracúvame rýchlo. Po pridaní bielkového snehu už nemiešame , zničili by sme vzduchové bublinky ,ktoré dodávajú cestu ľahkosť. Ani múku s maizenou a kakaom do vajcovej zmesi nevmiešavame ale skôr varechou opatrne spojíme na cesto.

Pripravené piškótové cesto nenechávame dlho stáť ,ale čo najskôr ho dáme do rozohriatej rúry. Dlhým státím cesto padá a stráca na ľahkosti.

Dôležitým činiteľom vplývajúcim na kvalitu piškótového cesta je dokonale vyšľahaný sneh. Ak ho taký chceme mať, musíme pracovať úplne s čistým náradím bez stopy po mastnote alebo žĺtkoch. Preto bielky veľmi opatrne oddeľujeme od žĺtkov.

Bielky šľaháme najprv bez cukru na mäkkú penistú hmotu. Potom za stáleho šľahania pridávame cukor a šľaháme ďalej pokým sneh nie je lesklý a tuhý natoľko ,že rez nožom zanechá na jeho povrchu viditeľnú stopu.
<< Šťavnatý makový zákusok | Čo všetko spraviť pre dobre upečený korpus | Špagetky ala lenivá nevesta >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (16.4.2009, 20:48)
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (upravené 15.4.2009, 17:21)
Evi korpus som vcera vecer hned aj vyskusala upiect a podaril sa na jednotku (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Dnes torticku dorobim a vecer mozme oslavovat |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (hello) (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Evka Š. (Zigi222) ID 86477, mimibazar.sk/zigi222 (9.4.2009, 14:17)
Za málo Jani, sú tam všetky cestá aj zmrazovanie zákuskov atď. -proste veci ktoré sa berú ako samozrejmosť v receptoch ale ja som ich moc neovládala a potom som sa čudovala *-) prečo to mám nízke .Tak veľa štastia pri pečení (Y)
ODPOVEDAŤ
Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (9.4.2009, 12:20)
Evka vdaka za recept.Presne toto som potrebovala (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu