
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
TORTY |
Evka Š. (Zigi222) ID 86477 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 25 návštěvníkov) Čo všetko spraviť pre dobre upečený korpus[ recept č. 12989 zo dňa 9.4.2009 ] PRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY Vajíčka ,cukor,múka atd. POSTUP PRÍPRAVY Tento recept som našla v knižke- ,mám ju moc rada sú tam skvelé veci. Keď že sa mi konečne podarilo rozhodla som sa napísať všetko čo o piškótovom ceste viem z tejto knižky takže: Piškótový korpus s práškom do pečiva. Spotreba surovín na formu s priemerom 26 cm. 4 žltky,180g krupicového cukru,1 balíček vanilínového cukru,4 bielky,3až 4 PL vody,150g hladkej múky, 100g maizeny/ nikdy som ju nepoužívala ale cesto sa mi zdalo pevnejšie/ 3 zarovnané ČL prášku do pečiva. Maslo a múka alebo strúhanka na vymastenie a vysypanie formy/ja som použila teflonovú fóliu/ Pracovný postup: -Všetky potrebné suroviny a prísady si pripravíme ,tuhé zložky presne odvážime, múku preosejeme ,čím odstránime všetky nečistoty a hrudky -Pri vážení cukru odporúčame na dno váhovej misky položiť pergamenový papier a odvážené množstvo cukru sypať z papiera -Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov _Žĺtky a polovicu cukru s vanilínovým cukrom vareškou alebo elektrickým šľahačom vymiešame na hustú penu -Bielky s vodou napoly vyšľaháme, pridáme zvyšok cukru a šľaháme ďalej na tuhý sneh -Bielkový sneh zľahka vareškou /nie elektrickým šľahačom/ zamiešame do žĺtkovej zmesi -Múku premiešanú s maizenou a s práškom do pečiva nasypeme do zmesi bielkového snehu a žĺtkovej hmoty a zľahka vareškou/nie elektrickým šľahačom/ premiešame -Cesto vlejeme do formy, povrch uhladíme a 25 až 30 min. pečieme na prostrednej priečke rúry. Prvých 15 min. pečenia rúru neotvárame , aby sa cesto nezrazilo - Po 25 min. urobíme skúšku špáradlom a cesto ešte podľa potreby dopekáme. - upečený tortový korpus vyberieme z rúry, necháme vo forme čiastočne vychladnúť. Potom tenkým nožom korpus uvoľníme od okrajov formy , snímeme plechový okraj , korpus preložíme na kuchynskú mriežku a necháme celkom vychladnúť. -Čím dlhšie po upečení tortový korpus odpočíva , tým lepšie sa dá prekrojiť na pláty. Môže to byť 2 až 6 hodín, ale najlepšie je korpus nechať odležať cez noc. Klasický piškótový korpus bez prášku do pečiva Spotreba surovín na formu s priemerom 26 cm: 6 žĺtkov, 180 g krupicového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 6 bielkov, 120 g hladkej múky, 80 g maizeny. Pracovný postup: Postupujeme rovnako ako pri príprave korpusu s práškom do pečiva. Jediný rozdiel je , že múku s maizenou pridávame do snehovej hmoty bez prášku do pečiva. Vymastíme a vysypeme len dno formy, okraje nie. Ďalšie rady. Keď pečieme piškótový plát bez prášku do pečiva , vždy vymastíme a vysypeme iba dno formy. Keď dávame aj prášok vymastíme a vysypeme aj okraje. Jemné piškótové cesto zo žĺtkov , cukru a snehu spracúvame rýchlo. Po pridaní bielkového snehu už nemiešame , zničili by sme vzduchové bublinky ,ktoré dodávajú cestu ľahkosť. Ani múku s maizenou a kakaom do vajcovej zmesi nevmiešavame ale skôr varechou opatrne spojíme na cesto. Pripravené piškótové cesto nenechávame dlho stáť ,ale čo najskôr ho dáme do rozohriatej rúry. Dlhým státím cesto padá a stráca na ľahkosti. Dôležitým činiteľom vplývajúcim na kvalitu piškótového cesta je dokonale vyšľahaný sneh. Ak ho taký chceme mať, musíme pracovať úplne s čistým náradím bez stopy po mastnote alebo žĺtkoch. Preto bielky veľmi opatrne oddeľujeme od žĺtkov. Bielky šľaháme najprv bez cukru na mäkkú penistú hmotu. Potom za stáleho šľahania pridávame cukor a šľaháme ďalej pokým sneh nie je lesklý a tuhý natoľko ,že rez nožom zanechá na jeho povrchu viditeľnú stopu. |
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (16.4.2009, 20:48) |
![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (upravené 15.4.2009, 17:21) |
Evi korpus som vcera vecer hned aj vyskusala upiect a podaril sa na jednotku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Evka Š. (Zigi222) ID 86477, mimibazar.sk/zigi222 (9.4.2009, 14:17) |
Za málo Jani, sú tam všetky cestá aj zmrazovanie zákuskov atď. -proste veci ktoré sa berú ako samozrejmosť v receptoch ale ja som ich moc neovládala a potom som sa čudovala ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (9.4.2009, 12:20) |
Evka vdaka za recept.Presne toto som potrebovala ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |