
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
TORTY |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) Smotanovo-ovocná želé torta[ recept č. 12208 zo dňa 16.3.2009 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY KORPUS: 2 vajcia * 100 g kryštálového cukru * 50 ml oleja * 50 ml vody * 100 g polohrubej múky * 1 KL prášku do pečiva *** PLNKA: 125 ml smotany na šľahanie * 1/2 stužovača šľahačky * 250 ml kyslej smotany * 1 vanilínový cukor alebo 1 kopcovitá PL vanilkového cukru * ovocie *** ŽELÉ: 500 ml vody * 100 g kryštálového cukru * 1 Zlatý klas alebo 40 g kukuričného škrobu * 1 šumienka *** NA OZDOBENIE: 125 ml smotany na šľahanie * 1/2 stužovača šľahačky * ovocie POSTUP PRÍPRAVY Táto želé torta je variantom známeho želé koláča. Ak by ste chceli urobiť koláč na plech, len zdvojnásobte množstvo surovín. Recept venujem Lucke Š. z Prešova. :-) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() 1. Bielka s cukrom vyšľaháme dotuha. Používam kryštálový cukor, úplne sa rozpustí. ![]() 2. Do snehu zašľaháme žĺtka ... ![]() 3. ... a postupne za stáleho šľahania prilievame vodu s olejom. ![]() 4. Nakoniec postupne vmiešame múku s práškom do pečiva ... ![]() 5. ... a cesto vylejeme do tortovej formy (buď dno vysteliem papierom na pečenie alebo dno vymastím a vysypem hrubou múkou, boky sú suché!). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C 20-30 minút. Test so špáradlom čas upresní. ![]() 6. Polovicu smotany na šľahanie (125 ml) vyšľaháme s polovicou stužovača šľahačky, pridáme vanilkový cukor a kyslú smotanu a všetko spolu premiešame. Druhú 1/2 šľahačky spolu s druhou 1/2 stužovača odložíme na ozdobenie. ![]() 7. Vanilínový cukor v malých sáčkoch už nekupujem. Vanilkový cukor si robím doma sama. Do vyššej nádoby dám práškový cukor a zapichnem doň 2-3 vanilkové struky. Tie práškový cukor dokonale prevoňajú. Keď zostane vanilkového cukru už len málinko, vysypem ho a odložím nabok, doplním nádobu obyčajným práškovým cukrom a navrch dosypem "starý" vanilkový cukor. Keď už nie je vanilkový cukor dosť vanilkový, len vymením struky za nové a hotovo. ![]() 8. Smotanovú plnku vylejeme na vychladnutý korpus, uhladíme ju a tortu dáme do chladu na uležanie a stuhnutie. ![]() 9. Na želé potrebujeme zmiešať vodu, kryštálový cukor a kukuričný škrob alebo Zlatý klas. Za stáleho miešania ho varíme ... ![]() 10. ... 1-2 minúty po zovretí. ![]() 11. Hneď po odstavení zo sporáka doň nasypeme šumienku a zamiešame. ![]() 12. Poriadne to zašumí, tak ju treba sypať opatrne, nech nám obsah nevykypí. Šumienku treba vybrať podľa toho, akú chceme farbu želé (malinová-ružová, citrónová-žltá, tropik-žltozelená...). ![]() 13. Za občasného miešania necháme želé chladnúť v studenom vodnom kúpeli. ![]() 14. Medzitým na smotanovú plnku rozložíme ovocie. V podstate je jedno ako ho uložíme, cez želé ho takmer nebude vidieť. Je to skôr kvôli lepšiemu krájaniu torty. ![]() 15. Keď už želé nie je teplé, ale je ešte tekuté, nalejeme ho na tortu ... ![]() 16. ... a naklonením formy do strán sa rovnomerne rozleje po celej ploche. Tortu dáme znovu do chladu na stuhnutie. ![]() 17. Pred podávaním už len tortu dozdobíme šľahačkou (zostala nám 1/2 šľahačky a 1/2 stužovača, tak ich spolu vyšľaháme) a ovocím ... ![]() 18. ... a rozkrájame. Mňam. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
![]() | Jana S. (Popka) ID 40159 (upravené 24.3.2009, 19:18) |
Eli, ![]() A kde je Lucka Š. z Prešova??? ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (27.3.2009, 10:12) |
Jani, tento recept sme doniesli s maminou - každá zo svojej roboty v jeden deň. ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Gabriela K. (Kubaláčka) ID 54261 (22.3.2009, 19:44) |
Ahojky Elenka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (23.3.2009, 12:49) |
Gabika, ďakujem. ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (20.3.2009, 16:43) |
Elenka, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (23.3.2009, 12:49) |
Zlati, ďakujem. Vyskúšaj, ako píše Gabika, je to osviežujúca mňamka. Všetci budú ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |