Janka T. (esmae) ID 47720 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
Parížske rožteky od mojej pra-pra-pra...babky
[ recept č. 11929 zo dňa 7.3.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Moja stará mama bola úžasná cukrárka (nie povolaním) a vypekala torty pre kopec ľudí. Škoda, ze to nie je zdokumentované. Ja som sa tento receptík od nej naučila a čo si pamätám, tak sú to pre mňa asi najjemnejšie rožteky aké som kedy jedla. Zatiaľ sa mi vždy podarili. Ako malá som na nich milovala ten jemnulinký krém. Viem, že receptov na parížske rožteky je tu už kopec, no podľa mňa aj tento stojí za odskúšanie.
Cesto: 3 bielka, 30 dkg práškového cukru, 15 dkg mletých vlašských orechov
Plnka: 2 dcl mlieka, 4 dkg kryštálového cukru, 3 žĺtky, 5 dkg hladkej múky, 15 dkg práškového cukru, 25 dkg masla, 1 čajová lyžicka kakaa, tuk, čokoláda
POSTUP PRÍPRAVY
Cesto: vyšľaháme si bielka, pekne do tuha. Pridáme pr. cukor a nad parou šľaháme do zhustnutia. Masa by mala získať pekný lesk. Potom pridáme ml. orechy a na pomastený plech vytláčame rožteky. Nepečieme ich, len sušíme pri 150°C.
Plnka: mlieko, kryštálový cukor, žĺtky a hl. múku uvaríme nad parou na hustú kašu. Práškový cukor, maslo a kakao dobre vymiešame. Do masla zapracujeme po kúskoch uvarenú kašu.
Krém zdobíme na rožteky a potom máčame v roztopenej čokoláde.
Príjemné mlsanie :o) |
Miriam P. (mimapa) ID 84018 (20.11.2010, 20:51) |
Dobry vecer. My tiez milujeme taketo rozteky. Zatial len skusame recepty, tak by som teraz skusila ten Vas. Mozem sa opytat, ako dlho ich susite? Vopred dakujem za odpoved. Miriam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka T. (esmae) ID 47720 (21.11.2010, 13:05) |
Miriam, ja to sledujem podla farby. Ked sa mi uz zda, ze su hore zasusene, tak skusim jeden opatrne nadvihnut a ak dolu uz jemne chyta farbu, tak ich vyberiem z rury von  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Miriam P. (mimapa) ID 84018 (21.11.2010, 14:40) |
Dakujem, urcite vyskusam. Vsetko dobre. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Janka T. (esmae) ID 47720 (21.11.2010, 18:47) |
Dakujem velmi pekne. Nech sa dari. Aj Vam vsetko dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (19.11.2010, 21:38) |
chcem sa opytat kolko dni pred vianocami ich robite? myslim,upect by sa mohli aj skor ale kolko vydrzi en krem dakujem za odpoved  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka T. (esmae) ID 47720 (19.11.2010, 22:09) |
Mariannka, ja ich robim tak den, ci dva vopred. A uchovavam ich v skatuli alebo doze na bakone |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (20.11.2010, 11:07) |
DAKUJEEEEEEEEEEEM  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela H. (kikahu) ID 85238 (18.11.2010, 12:13) |
Ahoj Janka, sneh na rožteky treba najskôr vyšľahať a až potom dať nad paru? a šľahať ďalej? Ďakujem.....rada by som tieto rožteky urobila na sviatky, dúfam, že sa podaria... ) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka T. (esmae) ID 47720 (19.11.2010, 21:32) |
Danielka, Ano presne tak, najprv vyslahat a potom este do toho poriadne tresnut nad parou . Su fajnucke krehucke Tak nech sa dari, ak budem robit do sviatkov, tak skusim to aj nafotit a pridat foto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
hana s. (hanamax) ID 81024 (18.11.2010, 11:35) |
Od kedy som objavila Tvoj recept po babičke robím len tieto rožteky, sú perfektné a nenáročné na suroviny čo sa mne osobne páči,že sú lacné,jednoduché a chutia perfektne...dík |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka T. (esmae) ID 47720 (19.11.2010, 21:33) |
Jeeeej Hanka, tak teraz si ma dojala k slzam stara mama tu uz bohuzial nie je, ale aj ona by bola rada robim ich uz roky, lebo je to bez zbytocnych okolkov a su krehunke a podla mna vynikajuce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika P. (babulina21) ID 59418 (7.3.2009, 20:51) |
ja milujem tieto rozky,nebolo by zle pridat aj fotecku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka T. (esmae) ID 47720 (8.3.2009, 12:51) |
noo, dcerke idu teraz zubky, tak sa mi je neradno pustat do nicoho pracnejsieho, ale slubujem, ze akonahle sa bude dat, pridam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |