
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Jaroslava Z. (jazavka) ID 80567 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) Zemplinsky kolac[ recept č. 11307 zo dňa 17.2.2009 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY ...je to jeden obrovsky kolacisko...komu sataci mensi...nech ho urobi z polovicnej davky, ale je vyborny...ja ho milujem...je ovela menej sladky ako vianocka...ale jemnulinky ako pavucinka...nie je to moj recept nasla som ho na internete... POSTUP PRÍPRAVY Zemplínsky biely koláč Ingredience: 1,25 kg muky 2 vajcia 2 cajove lyzicky soli drozdie mlieko podla potreby (cca 6-7 dcl) 120 gr prachoveho cukru 120 gr masla 120 gr suseneho mlieka 1 prasok do peciva 1 balicek vanilkovy cukor 2 PL lyzice oleja hrozienka Příprava: Muku preosejeme, osolime, pridame cukor ,prasok do peciva, vanilku, susene mlieko a premiesame, pridame nakysnute drozdie ( v troche tepleho mlieka so stipkou cukru - nechame nakysnut ) vajicka a miesime postupnym pridavanim tepleho mlieka ( nesmie byt horuce ! ) , postupne pridavame roztopene vlazne maslo a olej , nakoniec hrozienka. Zamiesime nie velmi tuhe cesto , ktore nechame prikryte na teplom mieste vykysnut. Vykysnute rozdelime na dva diely, (z ktorych bud upletieme vianocku - to sa u nas nerobi casto ) ktore vyvalkame na obdlznik( nie na tenko - tych dva cm ) a kazdy jemne a lahko zatocime do rolady. Dame do primeranej formy ( obdlznikove hladke formy podobne ako na biskupsky chlebicek ), ak nemame do formy ako na bochnik ( ale vyssie okraje, podla formy cesto aj vyvalkame a tvarujeme ), nechame znovu dobre podkysnut, potrieme mliekom alebo vyslahanym zltkom a upecieme do zlatava. Na vychode sa to vola Kolac biely a pripravuje sa na vsetky prilezitosti , ku sviatkam, na svatbu, na kar, na hostiny, na svatby aj ku studenym misam a to preto, lebo pri vsetkych tychto prilezitostiach sa vari fantasticka plnena kapusta a kolac je k nej neodmyslitelny... Ja som to piekla na jednom velkom plechu...cele spolu |
Štefánia H. (Stefania9) ID 43917 (7.4.2012, 17:09) |
No, skúšala som ho už dva krát a nikdy mi tak nenakysol, ako ho máš na obrázku. Aj keď kysol dlho. Čím to môže byť? Všetky prísady boli izbovej teploty. Trochu som sklamaná, že je z toho skôr vianočka než nadýchaný koláč ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
elena j. (nelin) ID 97551 (26.5.2009, 8:06) |
ja by som sa vás Jarka chcela spýtať , aká múka sa dáva - hladká al. polohruba? Dalo by sa to cesto použiť aj na pečené buchty? ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |