končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
VŠETKY NÁVODY FOTOGRAFIE SCRAPBOOK |
RUČNÍ PRÁCE BYDLENÍ ZAHRADA |
AKTIVITY S DĚTMI SPORTOVNÍ AKTIVITY DIETY |
DOMÁCÍ MAZLÍČCI SBĚRATELSTVÍ RŮZNÉ VYCHYTÁVKY |
RŮZNÉ VYCHYTÁVKY |
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 10 návštěvníků) Koľko surovín na tortu?[14.9.2011] Častokrát sa mi stáva, že sa mi ohromne páči nejaký recept na tortu, avšak chyba lávky - recept je na iný rozmer formy ako je tá moja. Ak nechceme mať z torty nízku placku alebo naopak privysoký bochník, tak si množstvo surovín treba upraviť. Ale ako? S použitím základoškolskej matematiky :) 1. Vypočítame si polomery tort - tej v recepte a našej formy. Napr. recept je na korpus 21 cm - ako tento výborný na kubánsku tortu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=23309, ale ja mám 26 cm formu. Polomer mojej formy je teda 26/2 = 13 cm a polomer formy v recepte je 21/2 = 10.5 cm. 2. Dáme do pomeru druhé mocniny polomerov. V našom príklade: 13x13 = 169, 10.5 x 10.5 = 110.25, pomer je teda 169 / 110.25 = 1.53. 3. Z výsledku určíme, o koľko treba suroviny upraviť. Čiže pri čísle 1.53 to znamená, že na tortu s priemerom 26 cm musíme použiť 1.53 x viac surovín ako na tortu s priemerom 21 cm. Ešte jednoduchšie - o 53% viac, nič sa nestane, ak tam proste dáme o 50% viac surovín. V preklade: v recepte na 21 cm tortu je napísaných 4 vajcia, tak na 26 cm tortu ich tam musíme dať ešte o polovicu viac, čiža 6. A tak ďalej aj s ostatnými. Tak. Teraz som zvedavá, koľké sa na tomto budete náramne zabávať, aké je to zložité :) a či máte použiť do torty 6.3 vajca a podobne... :D Skúseným pekárkam klobúk dole, ale my, čo pečieme tortu 2x za rok pre deti na narodeniny... ja som radšej za presné postupy :) |
Adriána D. (dodobubu) ID 127074 (4.8.2012, 22:02) |
ODPOVEDAŤ |
Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (19.9.2011, 20:03) | |
Dievčatá, ďakujem za pochvalu. Proste ma už nebavilo večne odhadovať, koľko múky do torty na formu 26 cm, keď recept je na 24, 21 atď. A pri mojej šikovnosti to väčšinou nevyšlo. Tak som sa naštvala, vyhrabala som vzorec na objem valca... a ideš | |
ODPOVEDAŤ |
Ivana Š. (ivusik) ID 886, mimibazar.sk/ivusik (18.9.2011, 9:33) | |
super využitie matematiky v kuchyni, ale ja by som asi neupiekla nič | |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana b. (zunan) ID 7297 (16.9.2011, 20:51) |
ODPOVEDAŤ |
Sofia S. (sofika03) ID 11207, mimibazar.sk/sofika03 (15.9.2011, 21:02) |
Ja žasnem je to super ako niekto vie matematiku použiť hoci kde klobuk dole |
ODPOVEDAŤ |
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (15.9.2011, 18:55) | |
náhodou šikovný nápad,veľmi chválim | |
ODPOVEDAŤ |
Milada K. (milad) ID 54061 (14.9.2011, 21:21) |
Tak, tak, kto pečie, má to "v oku", kto menej, môže to pomôcť, ak vie počítať... |
ODPOVEDAŤ |
Lenka H. (babyny) ID 83453 (14.9.2011, 13:17) | |
ODPOVEDAŤ |
Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (14.9.2011, 15:25) | ||
No ved som vravela - pre tie, co vedia piect, je to , ale pre menej skusene - mozno to niekomu pomoze | ||
ODPOVEDAŤ |