Zobraziť přihlasovací formulár

Vysvetlenie niektorých medicínskych pojmov pri ochoreniach chrbtice.

Vysvetlenie niektorých medicínskych pojmov pri ochoreniach chrbtice.

 

Spondylóza - Spondylóza je degeneratívne ochorenie chrbtice, pri ktorom dochádza k prestavbe kostného tkaniva a k tvorbe kostných výrastkov (tzv. osteofytov) najmä na spodnej časti stavcov. V konečnom dôsledku dochádza k zrastaniu stavcov (premosteniu) a degenerácií medzistavcovej platničky. Toto ochorenie je nebezpečné najmä preto, že s pribúdajúcim vekom stále postupuje a zhoršuje sa.

Spondylartróza – artróza medzistavcových kĺbov. Prejavuje sa bolesťami chrbta, hlavne po záťaži, zvýšeným napätím svalov chrbtice, omedzenou pohyblivosťou..

Spondylolistéza – posun stavca dopredu voči susednému nižšie umiestnenému. Vzniká najčastejšie v lumbosakrálnej oblasti chrbtice. Príčinou je porušený vývoj (osifikácia) stavcového oblúka, alebo mikrotraumatizácia poprípade zlomenina. Vzácne je to úraz alebo zápal.

Ankylozujúca spondylitída (Bechterevova nemoc) - je typ artritídy (zápalu), ktorý postihuje chrbticu. Symptómy ankylozujúcej spondylitídy zahŕňajú bolesť, strnulosť od krku až k bedrovej chrbtici. Jednotlivé stavce sa môžu pritom zrásť alebo zlúčiť, čo spôsobuje rigiditu (stuhnutosť) chrbtice.

Spondylolýza- znamená rázštep stavcového oblúka, väčšinou vrodený. Vzniká poruchou v kostnatení, alebo po úraze. Zvyčajne sa nachádza oblasti 4. a 5. driekového stavca chrbtice.
Sekundárne sa môže zo spondylolýzy vyvinúť spondylolistéza (skĺznutie stavca dopredu oproti nižšiemu stavcu).

Schmorlove uzly- v období rastu keď boli platničky tvrdšie než kosti stavcov môže dôjsť k „vtlačeniu“ platničiek do kosti stavcov a vznikajú nerovnosti povrchu stavcov. To môže viesť k vzniku ďalších degeneratívnych zmien predovšetkým pri osteoporóze a tiež k zmenám na chrupavkách.

Chondróza platničiek- zmena mäkkých väzivových častí platničiek na chrupavčitú - teda na tuhšie tkanivo prípadne skostnatenie. Takého platničky sú nepoddajné, zle sa prispôsobujú pohybom stavcov a často tlačia na vystupujúce nervy medzi stavcami z bokov a spôsobujú bolesti a tuhnutie svalov.

Stenóza spinálneho kanála- je všeobecne definovaná ako zúženie spinálneho kanála a otvorov pre odstupujúce nervy z miechy.

Pri väčšine týchto diagnóz ej veľmi nápomocné rehabilitačno-rekondičné cvičenie SM SYSTÉM.

5.0
Publikované , prečtené 6436x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku