Zobraziť přihlasovací formulár

Diastáza brušných svalov a SM systém

Diastáza brušných svalov a SM systém

Diastáza m. recti abdominis je označenie pre rozostúpenie priameho brušného svalu v mieste linea alba, čo je tkanivo alebo väzivo, ktoré spája ľavú a pravú stranu svalu .

V dôsledku vnútrobrušného tlaku sa ľavá a pravá strana svalu oddelia a vytvorí sa medzera. Oslabené a málo elastické väzivo nedokáže udržať vnútorné orgány, tie sa vydúvajú a to spôsobuje ovisnuté brucho alebo vydúvajúci sa hrebeň v oblasti pupka.
Tento defekt brušnej steny sa objavuje u detí, žien ale aj mužov. Veľmi často sa vyskytuje práve u gravidných žien pri veľkom plode alebo väčšom množstve plodovej vody. Taktiež u žien po pôrode, hlavne pri viacpočetných tehotenstvách, ale aj po nedoriešenej menšej diastáze po prvom pôrode. Ak je rozostúpenie krátkodobé a veľmi rýchlo sa upraví, považuje sa za fyziologické. Pokiaľ pretrváva dlhodobo po pôrode, nedochádza ku spontánnemu uzavretiu rozostupu, treba defekt brušnej steny riešiť.
Ďalšiu skupinu tvoria ženy s urologickými problémami a ženy po menopauze. U žien po menopauze sa zistil vzťah medzi užívaním hormonálnej substitučnej liečbe a močovej inkontinencie.
Diastázu u mužov aj žien, môže spôsobiť aj abdominálna čiže brušná obezita, častá zmena hmotnosti, nesprávne cvičenie či nesprávne dvíhanie ťažkých bremien.
Diastáza vo všeobecnosti nespôsobuje väčšie zdravotné problémy, ale podieľa sa napríklad na bolestiach v driekovej chrbtici. Dôvodom je neschopnosť brušných svalov spolupodieľať sa na stabilizačnej funkcii chrbtice.
Vyšetrenie diastázy je klinické (palpačne, meraním, pohybovým vyšetrením) alebo počítačovou tomografiou, ultrazvukom.
Diastázy sa možno zbaviť kedykoľvek, i 20 rokov po pôrode a liečba je buď chirurgická alebo konzervatívna.
Konzervatívna liečba – FYZIOTERAPIA – ktorá využíva rôzne metodiky, zamerané na posilnenie trupového svalstva, šikmých brušných svalov, priečneho brušného svalu, hlbokého stabilizačného systému a svalov panvového dna.
Chirurgická liečba – zahrňuje mnoho typov operácii. Predchádza jej podrobné vyšetrenie a odporúča sa v prípade, že ide o ženy rok a viac po pôrode, u ktorých zlyhala konzervatívna liečba, pretrváva bolesť v driekovej časti chrbtici, v oblasti panvy alebo trpia inkontinenciou.
Prevencia vzniku diastázy spočíva v eliminácií faktorov, ktoré vedú k jej vzniku. Posilňovanie brušných svalov a to aj počas tehotenstva, výrazne zlepšuje priebeh pôrodu a znižuje výskyt diastázy. Ďalej správne dvíhanie ťažkých bremien, správne prevádzané cvičenia ako aj udržanie normálnej telesnej hmotnosti.
Cvičenie SM systému pomáha efektívne posilňovať brušné svalstvo bez toho aby sa diastáza prejavila. Cvičiť je možné aj počas tehotenstva.

5.0
Publikované , prečtené 2970x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku