Zobraziť přihlasovací formulár

Predsudky v slovenskej kuchyni : BATATY (sladké zemiaky)

Predsudky v slovenskej kuchyni :  BATATY (sladké zemiaky)

U mňa v tejto skupine "obchádzaných" potravín dlhodobo viedli 3 produkty - bataty (sladké zemiaky),  ružičkový kel a strukoviny (šošovica, fazuľa, hrach, cícer, ...). Postupom času som prišla na to, že každá z týchto surovín je malým pokladom v kuchyni, pretože obsahuje mnoho cenných látok prospešných pre náš organizmus. Jednoznačným víťazom sú však Bataty (sladké zemiaky), koré sú vraj najvýživnejšou zeleninou vôbec, pre obsah rôznych látok prospešných pre organizmus (betakarotén, draslík, pektín, luteín, zeaxantín, vláknina, vitamíny B6 a C). Tieto látky majú priam blahodárny vplyv na zdravie človeka - od zníženia tlaku a cholesterolu až po prevenciu vznikiu srdcových chorôb či dokonca niektorých druhov rakoviny.

A postupne som zistila, že batatom sa úspešne vyhýba väčšina gazdiniek. Mňa azda najviac odrázdal práve názov "sladké zemiaky", ktorým sa bataty označujú na Slovensku - mala som utkvelý pocit že kombinácia chuti zemiakov a sladkej chuti je niečo nechutné.

Omyl - bataty sú len jemne sladkasté, pričom táto sladkastá chuť sa skvele dopĺňa s výraznejším dochutením počas prípravy - soľ, korenie, cesnak, chilli, parmezán, Niva, Bryndza a pod.

Bataty nájdu uplatnenie všade tam kde klasické zemiaky - môžete ich variť, piecť, grilovať, robiť zemiakovú kašu. Možno ich robiť samotné alebo v kombinácii s klasickými zemiakmi - fantázii sa medze nekladú.Výborné sú zapekané s varenou cvikľou a slaným syrom.

Ja som zatiaľ stihla vyskúšať pečené v rúre na kolieska nakrájané a potreté zmesou olivového oleja, cesnaku, soli a korenia - môžem konštatovať, že sú hádam lepšie ako klasické zemiaky. Rovnako výborná je zemiaková kaša pripravená tradičným spôsobom či už v kombinácii s klasickými zemiakmi alebo len zo samotných batatov a dochutená strúhaným parmezánom - delikatesa. Zapekané s cvikľou a slaným syrom - lahôdka. Teda, zahoďte predsudky a pri najbližšom nákupe pridajte do košíka aj zopár týchto oranžových pokladov a vyskúšajte recept, ktorý je vášmu srdcu (či žalúdku) najbližší, určite nebudete ľutovať. 

 

0.0
Publikované , prečtené 4237x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 24. 2. 2016, 6:48
sú naozaj sladké ...chutia skôr ako mrkva (aj tak vyzerajú pre svoju oranžovú farbu) ...takže očakávať,že budú ako zemiaky :-( sa neoplatí ...nie sú zlé,ale bude to sklamanie ...pokiaľ nemáte radi sladké prílohy k jedlám
zumma 25. 6. 2016, 1:31
@ ... stačí ich len správne dochutiť ... samotné nie sú nič moc - ale pečené so soľou a cesnakom alebo kaša s parmezánom ... mňamka