Zobraziť přihlasovací formulár

Chania (Kréta, Grécko)

Chania (Kréta, Grécko)

Chania bola náhradnou zastávkou na našej plavbe. Pôvodne sme mali navštíviť Mykonos, na ktorý som sa veľmi tešila. Kvôli zlému počasiu sa na Mykonose nedalo zakotviť, preto naša loď zakotvila v prístave Souda na Kréte, odkiaľ nás kyvadlová doprava dopravila do Chanie.

Chania nás privítala nevľúdnym upršaným počasím a bola to veru odlišná návšteva oproti mojej predchádzajúcej návšteve pred pár rokmi počas letnej dovolenky. Vďaka mojej spolucestujúcej, ktorá tu kedysi žila som však mala možnosť spoznať niečo nové. Tešila som sa na tržnicu, ktorú spomínala, avšak táto bola práve v rekonštrukcii. Ale našli sme pôvodný miestny podnik Bougatsa lordanis, ktorý už celé roky ponúka typické krétske raňajky - bougatsu. Bougatsa je tenučké cesto naplnené čerstvým kozím syrom (slaná verzia) alebo sladkým vanilkovým krémom (sladká verzia), zapečené, pokrájané, ktoré sa podáva posypané cukrom (aj slaná verzia) a cukrom a škoricou (sladká verzia). Ja rada ochutnávam nové chute, ale keď sa ma pani opýtala či chcem posypať cukrom vraj som mala značne nedôverčivý výraz. Ale na moje prekvapenie to s tým cukrom chutilo výborne - áno čerstvý kozí syr v chrumkavom ceste posypaný cukrom!!! Potom sme sa vybrali do Limani (stará časť Chanie).

Obchodíky, reštaurácie, grécka hudba, plno turistov - všetko fungovalo, ale v nevľúdnom počasí to bolo iné ako v lete. Mrholilo, fúkal vietor a more v zálive bolo rozbúrené, vlny špliechali ďaleko na chodník. Ale nakoniec som bola rada, že som mohla vidieť aj túto druhú tvár Chanie.

V miestnom bistre sme si dali gyros, kúpili sme nejaké drobnosti na pamiatku, ochutnala som zmrzlinu - mimochodom gréci majú oveľa lepšiu zmrzlinu ako taliani, ktorí sú ňou povestní. Ja rada ochutnávam príchute, ktoré nepoznám - tu som ochutnala príchuť Pavlova a bola výborná - aj v tomto sychravom počasí. A po nákupoch a ochutnávkach adieu - späť na loď. Ale za mňa Chania radšej v lete ako na jeseň.

0.0
Publikované , prečtené 221x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku