Zobraziť přihlasovací formulár

Santorini

Santorini

Konečne sa mi podarilo navštíviť tento ostrov. Milujem ostrovy všeobecne, majú pre mňa nejaké osobité čaro a pri Santorini to platí dvojnásobne. Zakotvili sme pri hlavnom meste Fira, ktoré sa rovnako ako väčšina miest nachádza na samom vrchole ostrovného brala. Na cestu hore sme využili lanovku (jedna cesta 6€). Fira sa veľmi podobá Oi, ktorá propaguje ostrov najčastejšie. Mesto je zastavané typickou architektúrou - nízkymi bielymi stavbami, ktorých väčšina je využívaná ako hotely, reštaurácie či obchody. Vo Fire môžete nakúpiť rôzne suveníry, ochutnať miestnu kuchyňu v niektorej z mnohých reštaurácií - my sme navštívili tradičnú grécku reštauráciu Parea Tavern a pochutili sme si. Reštaurácia ponúka riadne porcie chutných gréckych jedál za prijateľnú cenu (10-15 €). A určite si tu nenechajte ujsť návštevu úžasnej gelaterie (zmrzlinárne) Zotos, ktorá ponúka cez 50 druhov úžasnej zmrzliny.

Ale nezostávajte iba vo Fire, aj keď ponúka naozaj krásne výhľady na more. My sme využili ponuku miestnej cestovnej kancelárie a nechali sme sa autom previezť po ostrove, aby sme videli aj iné krásne miesta či bežný ostrov mimo turistých centier. Boli sme na konci sezóny (október), takže sa dalo cestovať celkom plynulo, v hlavnej sezóne podľa nášho "VIP" vodiča Jorgosa sa dlho stojí v zápchach. Úprimne, neviem si predstaviť to množstvo turistov cez hlavnú sezónu, pretože aj v októbri tu bolo preplnené.

Nenechajte si ujsť návštevu pláže s červeným pieskom, ktorá je prístupná oficiálne loďou po mori, ale dá za k nej prísť aj autom a zostúpať trocha krkolomným chodníkom priamo na pláž. Kontrast krásnej modrej farby mora a sýto červenej farby okolitých brál je úchvatný. Navštívili sme aj Perissu a pláž s čiernym pieskom, ktorá už bola skoro úplne opustená, iba piesok a more, pretože hlavná sezóna už skončila, ale zopár slnečníkov, lehátok aj turistov tam ešte bolo. Videli sme dedinky Pyrgos Kallistis, Emporio, Therasiu, Agios Georgios.

Ak ste "historický" typ, určite si nenechajte ujsť návštevu Akrotiri - prehistorického mestečka (jeho časti), odkrytého spod popola po výbuchu sopky v minulosti. Gréci celú časť mestečka obstavali a zastrešili - bol zážitok vidieť časti stavieb a ulíc tak, ako boli kedysi v minulosti postavené. Ak rozumiete anglicky či grécky, vodič vám rád porozpráva o histórii aj bežnom živote na ostrove.

Ak budete mať možnosť, zostaňte a vychutnajte si západ slnka - ktorý možno nie je vo Fire taký úchvatný ako v Oi, ktorá je najdrahším mestom ostrova ba možno aj celého Grécka (cena za izbu na deň sa tam podľa informácií nášho vodiča pohybuje v cenách 500 - 2000 €), ale aj tak je nádherný. Naša loď odchádzala práve tesne pred západom slnka, ale za odmenu som mala možnosť natočiť nádherný západ slnka na mori. Z Firy sme do prístavu zišli pešo, chodníkom spolu s oslíkmi, ktoré vozia turistov obomi smermi.

Na Santorini by som sa určite rada ešte vrátila, aby som si pozrela zvyšnú časť ostrova - pláž s bielym pieskom, maják, calderu, modrú jaskyňu .... 

0.0
Publikované , prečtené 222x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku