Zobraziť přihlasovací formulár

Lanzarote

Lanzarote

Kanárske ostrovy boli kedysi pre našinca iba snom. Ja osobne som nikdy týmto smerom akosi neplánovala cestovať, ale po dlhšej dobe necestovania som tento rok spolu s kamarátkou tak akosi náhodou, či riadením osudu zablúdila práve sem. A neľutujem. Rozlohou je to malý ostrov, najmenší z Kanárskych ostrovov, ale zistila som, že disponuje naozaj krásnymi zákutiami. Ak sa teda rozhodnete cestovať na Kanárske ostrovy, jeho výber môžem iba odporúčať. Ostrov nie je vďaka jeho rodákovi - architektovi a umelcovi Cesare Manriquemu zastavaný výškovými a ultra modernými budovami, naopak zachoval si svoju typickú architektúru. 

My sme bývali v najväčšom stredisku (Puerto del Carmen), iba pár krokov od najväčšej pláže Los Pocillos Beach. Ostrov sme navštívili tesne pred začiatkom hlavnej sezóny, na prelome júna a júla, keď tu nebolo ešte veľa turistov, teplota vzduchu bola okolo 24°C a teplota oceánu 21°C. Na ostrove v tomto čase trocha viac fúka vietor, ale nebolo to nič hrozné. Od sprievodcu sme sa dozvedeli, že najlepší čas na návštevu je september, keď je vietor miernejší, oceán aj vzduch o pár stupňov teplejší - tak možno ešte niekedy navštívim ostrov aj v tomto ročnom období.

Pláž bola čistá a udržiavaná, k dispozícii boli bezplatné čistučké a moderné sociálne zariadenia či sprchy. A zvuk oceánu je úžasný.

Ak budete na ostrove, určite si nenechajte ujsť výlet po ostrove - v ponuke je viacero možností. My sme si zvolili veľký okruh, v rámci ktorého sme navštívili lagúnu El Golfo, národný vulkanický park (ten určite nevynechajte, je to zážitok), vinársku oblasť La Geria, Haríu, miestnu plantáž, na ktorej sa pestuje Aloe a vulkanickú jaskyňu Jamón del Aqua s úžasnou koncertnou sieňou vybudovanou priamo v jaskyni.

Individuálne sme navštívili kaktusovú záhradu Jardín de Cactus a hlavné mesto Arrecife. Po ostrove sa veľmi dobre cestuje miestnou dopravou - klimatizované autobusy chodia často a nie sú drahé. Ak ste milovníkom kvetov, rozhodne navštívte kaktusovú záhradu, kde sa nachádza cez 10 000 kaktusov z 5 kontinetov sveta. V záhrade (a samozrejme aj inde) je možnosť ochutnať aj jedlo typické pre ostrovy - Papas arrugadas, čo sú v preklade vráskavé zemiaky - zemiaky uvarené v šupke vo vode s veľkým množstvom soli (ktorá sa tu ťaží) a citrónom, ktoré sa podávajú s rôznymi druhmi omáčok - je to jednoduché ale chutné jedlo.

V Haríi sme ochutnali miestnu kuchyňu a lokálny palmový likér, ktorý sa podával s kopčekom šľahačky, posypaný škoricou - chutil dobre samotný aj po zmiešaní so šľahačkou. V stredisku bolo kopec reštaurácií a obchodov. Ostrov má vybudovanú všetku infraštruktúru, kvalitnú cestnú sieť a oplatí sa ho vidieť.

5.0
Publikované , prečtené 152x

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku