Zobraziť přihlasovací formulár

PCR pozitívny test - poučenie

PCR pozitívny test - poučenie

Sekvencia RNA nejakého vírusu, ktorú našlo testovaie metódou PCR u konkrétnej osoby, ešte nemusí byť virálna, t.j. nemusí predstavovať riziko infekcie.

Na to, aby sa potvrdilo, že osoba je infekčná, by bolo potrebné urobiť referenčný test, čiže vírus overiť na bunkovej kultúre.

V laboratóriu majú bunkové kultúry - namnožené bunky rôznych živočíchov, aj ľudské. Keď do týchto buniek napichajú vírus, pozorovaním sa zistí, ako sa tento vírus v bunkách správa. Až keď sa vírus začne množiť a bunky začnú umierať, je opodstatnené tvrdiť, že osoba, u ktorej bol získaný PCR pozitívny výsledok testu (na nejaký vírus), môže byť infekčná.

A to ešte neuvažujeme o tom, že samotná sekvencia RNA nejakého vírusu môže byť produktom metabolizmu samotného organizmu. Tak ako chorý metabolizmus diabetika vypúšťa do moču glukózu. Nejaká iná choroba by sa mohla "objaviť" vďaka špecifickej sekvencii RNA alebo DNA, ktorá sa nájde u niektorých ľudí v tele (ako produkt rozkladu nejakej bežne sa vyskytujúcej biologickej molekuly ʷ). Zjednodušene: glukóza v moči = diabetes; sekvencia DNA/RNA v krvi = nová choroba.

Vezmime si teraz príklad človeka s rakovinou. Keby sa u ľudí s rakovinou našla nejaká špecifická molekula (v krvnom sére), ktorú zdraví ľudia nemajú, dal by sa urobiť PCR test na zistenie tejto molekuly. Predtavte si tú paniku, aká by nastala. Každý, u koho by bola táto molekula zistená, by bol považovaný za vysoko nákazlivého, od koho možno dostať rakovinu! Musel by ísť do doživotnej karantény, nesmeli by ho navštíviť ani najbližší príbuzní... A kým by nevymysleli nejakú vakcínu proti tejto molekule, bola by vyhlásená pandémia s lockdownami, uzavretím štátnych hraníc, zatvorili by sa školy, prestali by ordinovať všeobecní lekári, všade by ste potrebovali negatívny PCR test.

A čo ak vedci nejakú takú molekulu v blízkom čase objavia???

P.S. Nemám medicínske vzdelanie. Zdroj informácií uvedených v prvých troch odsekoch:

https://www.cebm.net/covid-19/pcr-positives-what-do-they-mean/

 ʷ Jeme bunky. Rastlinné a nevegáni aj živočíšne. Trávenie je vlastne rozkladanie zložitých živých alebo uvarených buniek na jednoduchšie molekuly. Výsledok rozkladu je povedzme rovnaký - ale nemusí byť rovnaký postup. Jednotlici môžu spracúvať potravu rôznymi cestami - tak, ako existujú (niekedy) viaceré spôsoby riešenia školského príkladu z matematiky. Niekoho čerstvý chlieb nafukuje, iný ho zvládne stráviť bez ťažkostí. Niekto nemá enzým na rozklad laktózy, niekto zle metabolizuje alkohol. Príkladov by sa dalo uviesť veľa. Presný spôsob trávenia všetkého  u každého nepoznáme.

Okrem trávenia ešte rozkladáme aj vlastné bunky. Čo sa deje so starými bunkami nášho tela? Rozložíme ich na súčiastky, čo sa dá, využijeme, ostatné vylúčime. Podobne ako pri trávení, ani tu nemusí vždy ísť o rovnaký postup.

A keďže ako rastlinné, tak aj živočíšne, aj naše vlastné bunky obsahujú buď DNA alebo RNA, tak sa v tele - aspoň dočasne - môžu vyskytovať produkty rozkladu týchto nukleových kyselín. Niekde v tele, napr. v slezine, ich môže byť veľké množstvo. Je sekvencia, ktorú hľadá nejaký PCR test, vždy naozaj taká jedinečná, že nemôže byť jednoducho produktom trávenia alebo bežného upratovania odumretých buniek?

 

0.0
Publikované , prečtené 158x