Zobraziť přihlasovací formulár

Denník študentky

Denník študentky

Nadpis by mal správne znieť Denník disidentky študentky.

Na tomto svedectve je najzaujímavejšia okolnosť, že pri protestnej akcii študentov na jednom z námestí Minska neboli "zabasení" iba samostní účastníci "vzbury", ale aj zopár občanov v okolí.

Uvedený je príklad manžela protestujúcej študentky, ktorého policajti odchytili v ulici vedúcej na inkriminované námestie, ako svojej ženuške niesol v termoske horúci čaj.

No a študentka, ktorá píše svedectvo, sa prehrešila tým, že randila so svojim milým v blízkom parku. "Normálni ľudia", ako jej bolo povedané, by sa okoliu námestia v tom čase snažili zďaleka vyhnúť.

Protest študentov prebiehal aj cez noc. Postavili si na námestí stany a nehodlali sa odsťahovať skôr, než bude vláda rokovať o ich požiadavkách. Termín - 21. marca 2006.

Meno študentky: Volha Kuzmič.

Pozadie udalostí v Bielorusku: Vládne média a provládne noviny a tiež internetové zdroje vypúšťali toľko pro-ruskej propagandy, že to mnohým bielorusom už veľmi prekážalo. Tento protest ukázal, že skutočne prevracajú fakty. Z protestujúcich študentov, požadujúcich normálne veci, urobili kriminálne živly a dali im nálepku závislých na drogách.

Nasleduje preklad strany 169 spomínanej publikácie (v prvom dieli série Denník disidenta). Názov: Médiá v Bielorusku

Bieloruským médiám vládnu denníky a TV stanice podporujúce súčasný režim. (tu pripomínam, že sa to týka obdobia udalostí opisovaných v knihe, ktorá vyšla v roku 2010. - pozn. prekl.)

Televízna stanica ONT, jedna z najpopulárnejších štátnych TV staníc, často predstavuje opozíciu ako kriminálnikov, drogovo závislých alebo hrdlorezov.

 

Existuje zopár opozičných periodík, ako napríklad nezávislé noviny Naša Niva, ale tieto nie sú veľmi rozšírené. Takisto na internete je niekoľko stránok s pravdivými informáciami o udalostiach. Ak chce niekto sledovať dianie v Bielorusku zo zahraničia, nájde reportáže na stránke Charter 97•. Žiaľ, nezávislí novinári sú často zastrašovaní autoritami. Po oslavách Dňa Slobody v r. 2008, organizácia Reporters without Borders a Medzinárodný Výbor na ochranu novinárov (International Commitee to Protect Journalists) protestovali proti zatýkaniu, použitiu fyzického násilia a braní do väzby novinárov počas demonštrácií v Minsku.


stránku som preverila. Existuje v anglickej a bieloruskej verzii. Dnes tam visí správa o masívnom presune ťažkej vojenskej techniky do kraja Homel. Správa je z 24.1.2022.

 

Niekoľko pokusov o rozšírenie spektra bieloruských médií bolo uskutočnených, napríklad prostredníctvom satelitnej stanice Belsat, s vysielačom v Poľsku.

 

Nakoniec je tu uvedený zdroj na internete - BBC News: Belarus Country Profile - Media, (link snáď netreba vkladať, kto chce, ten nájde.)

 

Na záver si neodpustím poznámku. Bielorusi (mnohí, aspoň tí, čo sú internetovo gramotní, čiže s výnimkou starších ročníkov) - vedia, že ich médiá klamú. Vznikajú generačné konflikty, pretože deduškovia a babušky prilepení na obrazovky a stránky provládnych médií, sú zhypnotizované tým, čo sa im podsúva. Teda taká bola situácia už pred rokom 2010.

V tomto smere Bielorusko predbehlo dobu o vyše desať rokov.

 

 

 

0.0
Publikované , prečtené 239x