Zobraziť přihlasovací formulár

moja skúsenosť s plošticami - dodatok

moja skúsenosť s plošticami - dodatok

Moja domácnosť je presne pol roka po tom, čo sme sa zbavili ploštíc. S veľkou pomocou špecializovanej firmy. Boli to našťastie hlavne tie malé nymfy a k tomu možno dve dospelé (teda našla som len dve). Poprevracali sme všetko čo sa dalo. Rozobrali drevenú detskú poschodovú posteľ. Tenké matrace - prídavné, kvôli mäkkosti - išli od vákuových vriec. Vytriedili sme množstvo nepotrebných vecí. Vysávanie a umývanie nebralo konca. Mezitým sme objednali firmu.

Po zásahu firmy sme mali zopár igelitových vriec naplnených vecami, ktoré sa nemohli prať  (alebo nie nad 40 stupňov). Rôzne krabice s hračkami, a na nich spacák, deky a jemné oblečenie. Deratizér nastriekal insekticídny prípravok brániaci vývoju na veci navrchu a po 1 hodine sme mohli vrece uzavrieť. Použili sme na to také tie moderné pásiky - zatiahneš a máš vrece zaviazené. Otázkou ostalo, kedy môžeme začať tie veci vyberať.

 

Názory odborníkov sa rôznili. Jeden myslel, že malé potvorky, ktoré by sa vo vreci vyliahli (postrek nezabíjal vajíčka na 100%), veselo vylezú von. Celá domácnosť bola postriekaná insekticídom, takže by mali po nejakom čase vyhynúť. Iný profesionál bol názoru, že vrecia - ich obsah - sú predsa postriekané, a preto kedykoľvek môžeme vrecia otvoriť, čo sa dá vyprať, vyprať a hotovo.

 

Ukázalo sa, že sa asi obaja mýlili. Jedno vrece čakalo na svoje otvorenie 4 mesiace. Boli v ňom veci, ktoré sme v lete  nepotrebovali. Ako sa menila sezóna, prišiel čas na deky a svetre. Tie som prala len pri 30 stupňoch. A asi po týždni som si uvedomila, že ma v noci niečo doštípalo a že to nebol komár...

 

Keďže tentokrát som zareagovala naozaj pohotovo a urobila som postrek jednak insekticídom, ktorý používajú záhradkári na zabitie všetkého, ktorý som mala pre istotu kúpený, a po pár dňoch ešte aj postrekom kúpeným cez internet špeciálne proti blchám a plošticiam, o ďalšie dva týždne bola domácnosť už bezpečná.

Na záver zhrniem: aj po zásahu firmou sa zásobte spoľahlivým insekticídom, aby ste v prípade nového ohniska mohli zareagovať hneď a iba lokálne. Stačilo dať jednu izbu, v ktorej bol výskyt, do "karantény" - postrekom (nielen - čítajte ďalej), zabrániť rozšíreniu potvor do iných miestností. Ošetriť treba plochu pred a za dverami, dobré je rozobrať prah a postrek mať aj pod ním, a tiež zárubne resp. blízke okolie dverí vrátane stien aspoň do výšky 1m. Ak aj niečo prelezie, je to nasiaknuté insekticídom a pokiaľ sa podarí zabrániť rozmnožovaniu, po pár týždňoch by mal byť pokoj.

Súčasťou úspešného plánu je aj dočasné odsťahovanie časti obyvateľov. Z územia, kde nie sú ploštice - aby tam za nimi nepriliezli. Spali sme núdzovo všetci, ktorí sme ostali, v jednej - v tej zamorenej - izbe. V trojizbovom byte sme ostali len dvaja z pôvodných 4 stálych obyvateľov. Ploštice hrýzli len mňa. Boli mi verné.

Keby sme toto neurobili, som si istá, že by to zas skončilo zásahom firmy za 150 Eur - a to je naozaj dobrá cena za postriekanie celého (3-izbového) bytu.

 

 

 

 

 

5.0
Publikované , prečtené 619x