Zobraziť přihlasovací formulár

moja skúsenosť s plošticami

moja skúsenosť s plošticami

Ako zistíte ...

Môžete sa pregoogliť k fotkám štípancov, prečítať si o typických znakoch uštipnutia (pozor, larvy štípu jemnejšie, nemáte po nich typické štípance!) alebo navštíviť kožného lekára. Poznať to môžete aj podľa toho, že na oblečených partiách štípance nemáte (pričom komár vás bez problémov poštípe aj cez ponožky či tričko).

Čo urobiť ako prvé.

Sami, pokiaľ nemáte už skúsenosti a know-how, to nezvládnete. Nespoliehajte sa na pár sprejov Biolitu, ktorý ste kúpili v drogérii. Pomôžu len krátkodobo. Začnite hľadať dobrú DDD firmu! Dobrá a nepredražená DDD firma má totiž dlhšie čakacie doby.

Ako nájsť spoľahlivú DDD firmu. 

V prvom rade pozrite firmy, ktoré sú na zozname cechu profesionálov DDD. Iné ani neskúšajte kontaktovať. CHemické prostriedky na hubenie ploštíc sa menia, ploštice si vybudovali rezistenciu na kopu prípravkov. Neregistrované firmy nemusia mať spoľahlivú formulu a budete mať problém ako na začiatku. (Keď firma príde urobiť zásah, nechajte si napísať názov prípravku, ktorým robili postrek. Je to dôležité. Postreky treba robiť vo väčšine prípadov dva a použité chemické látky treba obmieňať, práve na prevenciu vybudovania rezistencie - odolnosti.)

Znaky, podľa ktorých spoznáte, že firma nemusí byť tá pravá. 

Na internete sa môže firma prezentovať bombasticky. Príklad: Suchá para 300 stupňov Celzia. Uvedomte si, že papier začína horieť už pri 60 stupňoch, drevo podobne. Pri 150 stupňoch by ste prišli o všetok nábytok a knihy. 300 stupňov je podvrh. Ekologické ničenie - ďalšia hlúposť. Ak nechcete použiť chemikáliu - jed, zbaľte celé zariadenie bytu do vákuového vreca a nechajte bez vzduchu 4 týždne - to by bolo ekologické ničenie. Záruka - pokiaľ nebývate v sude ako Diogenes alebo v japonskom bunkovom hoteli s tromi kusmi nábytku - nikto vám nemôže zaručiť, že sa niekde v zabudnutom kúte neschovala nejaká larva, ktorá sa rozhodla postiť a čakať, kým sa jedovatá látka, ktorou bol byt skoro celý postriekaný, nevyvetrá. Tak ako u ľudí, aj u ploštíc sú rôzne "nátury" a modely správania. Nedá sa 100% tvrdiť, že ploštica v noci príde nacucať sa. Jedna u mňa bývala v montérkach socialistického typu, strašne sa jej páčili. Nechala som montérky vo výške 2 metre, 2 metra od mojej postele. Myslíte si, že po noci (kedy sa predpokladalo, že sa príde napiť), sa usadila v koberci pri posteli alebo v parketách? Nie. Parkety boli postriekané po zásahu zrejme silnejšie ako rám poschodovej postele. A montérky na ňom - tie voňali ešte bezpečnejšie. Alebo si naozaj myslíte, že ploštice nemajú čuch?

 

Takže všetky firmy ponúkajúce záruku po jednom zásahu = jasný podvod.

 

Čo robiť doma, kým firma príde urobiť zásah.

Viete, čo všetko ploštice dokážu?

Poupratujte, vytrieďte nepotrebné veci a vyhoďte ich bezpečne. Ak ste vytriedili oblečenie a chcete ho hodiť do Humany, najprv ho postriekajte tým Biolitom z drogérie a potom vložte do vreca. Pevne uzatvorte. Počkajte 1 deň a môžete to hodiť do kontajnera Humany. Nakúpte si dostatočné množstvo vákuových vriec. Vyradené knihy vložte do vriec, vysajte vzduch a takisto počkajte 1-2 dni, kým ich vybalíte a posuniete ďalej.

Keď budete vysávať. Ak máte vysávač s papierovým vreckom, po každom dni vysávania ho vyberte a uzavrite aspoň v mikroténovom sáčku, lepšie v dvoch. Určite nechcete, aby z vysávača v noci vyliezli nejaké malé larvy a prišli vás navštíviť. Ak vyhadzujete obsah vysávača do smetného koša - opäť do plastového vreca - najneskôr večer uzatvoriť. Hadica od vysávača - po každom vysávaní uzatvorte hoci mikroténovou rukavicou a upevnite gumičkou - aby nevyliezli z tej rúry, kde sa mohli zachytiť.

Ak stihnete, povysávajte nábytok aj odspodu. Odsuňte skrine, postele, gauč - ten rovno aj postavte nabok a pozrite sa, čo všetko tam je. Ak tam uvidíte rozsypaný mak - viete, že tam majú hniezdo.

Zožeňte si veľké plastové vrecia. Na stavebný odpad. Pevné. Všetko oblečenie, deky, hračky, ktoré sa nedajú prať pri teplote aspoň 30 stupňov, vložte do týchto vriec. Vrecia nechate otvorené. Deratizéra potom požiadate, aby postrek urobil aj v tých vreciach. Pripravte si rýchlozaväzovacie pásky a najskôr 1 hodinu po postreku vrecia čo najlepšie uzavrite. Je možné, že bude treba tieto vrecia presúvať po byte, aby ste sa dostali tam, kam potrebujete. Preto radšej čo najpevnejšie.

Ak máte v okolí zamorených postelí ešte veľa oblečenia, pokrývok (ktoré viete vyprať), v deň zásahu ich dajte tiež do plasotvých vriec alebo aspoň vriec na smeti a uzavrite. Pripravte si čisté posteľné oblečenie a rezervné prikrývky. Oblečenie z uzatvorených vriec budete postupne prať.

 

Čo nerobiť.

Ak máte viacizbový byt či dom, a ploštice zatiaľ štípu len v jednej izbe, určite budete chcieť, aby ste aspoň v ostatných častiach obydlia mali od nich pokoj a cítili sa tam bezpečne. Nie vždy sa to podarí - niekedy obyvatelia bytu nespolupracujú dostatočne dôsledne.

Nepresúvajte svoju nočnú polohu. Dodržiavajte svoje zvyky. Sú niekde blízko vašej postele? Tak nech zostanú radšej len tam!

Na noc sa oblečte najviac, ako znesiete - nech nie ste doštípaní od hlavy po päty. Svrbí to strašne. Kožný lekár Vám vie predpísať mentolový alkohol, po ktorom sa vám uľaví a zároveň si štípance vydezinfikujete. Nechcete dostať nejakú chorobu, ktorá sa prenáša krvou.

Ráno, tak skoro, ako sa dá, si nočné oblečenie vyzlečte a buď ho dajte vyprať na 60 alebo do vákuového vreca, alebo ho radšej nechajte pohodené na posteli. V žiadnom prípade sa v ňom nepremávajte po byte! Nejaká oneskorená ploštica môže byť v pyžame a vy si ju pekne prenesiete do kuchyne, či do obývačky na gauč. Tam z vás konečne zlezie a bude čakať na príležitosť, kedy si z vás zoberie ďalšiu životodárnu dávku moku.

 

Ak ste citliví, robte to ako ja.

Ak sa v noci zobudíte na uštipnutie, máte výhodu. To myslím naozaj vážne. Pripravte si k posteli - dezinfekciu, okuliare, lupu, bielu servítku a dve kovové lyžičky alebo lyžice.

Čím viac ploštíc sa vám podarí v noci uloviť, tým menej vás bude v nasledujúcich nociach štípať. Toto je tiež ekologické, len asi nezabijete všetky.

 

Za celú dobu, čo sme mali doma ploštice - 3 týždne pred zásahom a 3 týždne po ňom - som mala jeden jediný typický ploštičný štípanec. Ostatné boli od lariev, lebo tie štípu slabšie.

Tú dospelú som striasla skôr, než sa stihla napiť druhýkrát. Som ekzematik, mám suchú a citlivú kožu. Cítim, keď po mne llezie kliešť. A keď ma štipne dospelá ploštica, cítim ju aj v spánku.

Dospelú plošticu nezabijete puknutím medzi nechtami, je príliš tuhá. Preto tie lyžice.

Čerstvo vyliahnuté larvičky sú príliš malé na to, aby ste ich pri nočnom umelom osvetlení videli bez lupy. Ešte tip na záver: ak to myslíte s lovením vážne, skúste si zohnať špeciálnu baterku s polarizovaným či UV svetlom. LOVU zdar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.0
Publikované , prečtené 4429x