Zobraziť přihlasovací formulár

Domáci wellness:zdravšia,krajšia pleť,uvoľnené svaly,riešenie zdravia.Časť III. AROMOTERAPIA

Domáci wellness:zdravšia,krajšia pleť,uvoľnené svaly,riešenie zdravia.Časť III. AROMOTERAPIA

 Veď koľkokokrát ste vzali do rúk masážny olej na úľavu boľavých svalov, kúpeľový olej na relax alebo vonné sviečky na navodenie tej "správnej" atmosféry ?! Ak ste niekedy absolvovali rehabilitácie či kúpeľnú liečbu,stretli ste sa s vôňami borovice,eukalyptu,gáfru ale aj šalvie,levandule či medovky ... Aromaterapia tisíckami rokov overená a vyskúšaná metóda používania prírodných olejov extrahovaných z kvetov, kôry, stoniek, listov, koreňov alebo iných častí rastliny na zvýšenie psychologickej a fyzickej pohody. Inhalovaná aróma z týchto "základných" olejov stimuluje funkcie mozgu. Esenciálne oleje= silice, môžu byť absorbované aj cez kožu, kedy po prechode do krvného obehu podporujú liečbu celého tela. V súčasnej dobe získava aromaterapia na obľube nielen vo forme alternatívnej medicíny. Používa sa na rôzne aplikácie vrátane úľavy od bolesti, zlepšenia nálady a zvýšenie kognitívnych funkcií (pri učení a zapamätávavaní si).

Svojim pacientom a klientom vždy odporúčam hľadať v pravých 100% esenciálnych olejoch=siliciach. Každý výťažok je charakteristický vlastnou špecifickou vôňou a terapeutickými vlastnosťami. Všetky prírodné esenciálne (éterické) oleje sú najvyššej kvality, sú vyrobené parnou destiláciou alebo lisovaním za studena a neobsahujú žiadne umelé prísady,konzervanty, farbivá či iné chemické látky. Ak ste sa rozhodli,že si doma založíte jednoduchú domácu lekárničku zo silíc či ich zmesí,mali by ste vedieť aspon to najjednoduchšie použitie:

Bergamo(n)t: Svieža citrusová vôňa vyžívaná v starostlivosti o pokožku.Inhalácia pri prechladnutí a kašli,odstraňuje pachy a čistí vzduch,hojí rany,jazvy,akné (vhodný aj pri oparoch a lupinách),je vhodný pri črevných parazitoch a hnačkách,harmonizuje pečeň

Borovica: Napomáha koncentrácii,obnovuje sebadôveru a zbavuje pesimizmu.Pomáha pri chrípke,zápale pľúc,astme,prechladnutí,lieči reumatické bolesti a nečistú mastnú pleť.

Citrón: Svieža citrusová vôňa,ktorú si každý z nás predstaví.Symbol dôvery,jasnosti,sviežosti. Jeden z najlepších olejov na očistu (pečeň, žlčník, lymfa),vhodný pre obdobie zníženej imunity,osvieži a dezinfikuje domácnosť,vhodný na mastnú pleť a akné.Citrónový esenciálny olej okrem očisty organizmu a domácnosti prečistí priestor aj energeticky, vhodný je na použitie v priestoroch, kde sa zdržuje množstvo ľudí (napr. kancelárie, obchody), oceníte ho v prípade, že sa potrebujete sústrediť napríklad v kombinácii s rozmarínom,pri prechladnutí skúste kombinovať citrón s eukalyptom alebo borovicou.

Eukalyptus: Má stimulačné,antiseptické,antivírusové vlastnosti a používa sa aj ako repelent proti hmyzu.Pomáha pri hnačkách,prechladnutí,virózach,respiračných ťažkostiach,vyčerpaní,na rezné a povrchové rany. Odporúčam miešať s olejmi benzoe,yzop,levanduľa,citrón,lemongrass, medovka,borovicova,ružova.Napomáha tvorbe kožného tkaniva.Vmasírovaním do chodidiel privoláva spánok. 

Fenikel: Má sladkú bylinnú vôňu,ktorá rozpustí hlieny pri vlhkom kašli(podobne ako aníz,preto sú vzájomne nahraditeľné).Rímski vojaci používali fenikel na udržanie zdravia a sily. Podporuje trávenie,je vhodný pri kolikách kojencov,parazitoch,pomáha pri celulitíde,dne a nadváhe, aktivizuje hormonálny systém (estrogén) a je osožný pri ústnej hygiene.Feniklový esenciálny olej sa často používa do masážnych zmesí, skúste na odvodnenie masáž (smerom k srdcu) v kombinácii s gerániom,rozmarínom alebo šalviou.Prehnali ste to s alkoholom? Vyskúšajte kúpeľ s himalájskou soľou a pridajte tiež borievkový a rozmarínový esenciálny olej. 

Jazmín: Umocňuje radosť,posilňuje vášeň,istotu a radosť,obnovuje tvorivé schopnosti, zlepšuje intuíciu,povznáša myseľ a optimizmus.Hoci je veľmi drahý,1kvapka stačí....

Klinček (hrebíček): Zahrievajúci,antiseptický,dezinfekčný,zmierňuje bolesť, repelent proti hmyzu. Pomáha pri duševných poruchách,neuralgii,respiračných ťažkostiach, bolestiach zubov,ústne a kožné poranenia. Odporúčané miešanie s olejmi bazalkový, citrusové a oleje z korenín.1kvapka zabíja mravce. Použiť v osviežovačoch vzduchu. 

Levanduľa: Potlačuje pocit hystérie, plachosť, rozpačitosť, precitlivenosť, utišuje bolesti hlavy, migrény, nespavosť, výrazne znižuje vysoký krvný tlak, má široké hojivé pôsobenie, pôsobí ako repelent.

Mandarínka: Osviežujúca,vzpružujúca.Pomáha ako psychický stimulant,pri migréne,svalových kŕčoch. Odporúčané miešanie s olejmi bergamot,levanduľa,santal,nerolový.Vhodný pre deti,najmä na ich upokojenie. 

Mäta kučeravá aj pieporná): Stimuluje nervy i mozog, zlepšuje koncentráciu a toleranciu, pri štúdiu.Pomáha pri chrípke s vysokými horúčkami, zapálenom krku a bolestiach hlavy, na vykašliavanie, pri nevoľnosti

Medovka: Pri nervovom rozrušení, depresii, pri zmätenosti a závislosti, nedôvere, Bolesti hlavy, migréna, podporuje potenie, znižuje horúčku a krvný tlak, pri štikútke

Patchouli (pačula):Málokto vie,ale ak Vás trápia tráviace problémy ako hnačka, nevoľnosť,ale aj ekzém,lupienka,herpes,jazvy,... tento sladkastý zemitý výťažok Vám pomôže.Zároveň znižuje horúčku,posilňuje imunitu,čistí vzduch,ideálny repelent (aj) proti moliam,rieši nespavosť, nepokoj,vyčerpanie, a je skvelým afrodiziakom,pre tých,čo žijú stále v napätí

Ruža: patrí medzi extrémne drahé silice! Dodáva však pocit pohody,prináša pokoj,pôsobí ako afrodiziakum. e účinná pri nespavosti,bolestiach hlavy,znižuje horúčku,pri nevoľnosti,podporuje menštruáciu,krvný obeh,čistí krv a uľahčuje pôrod.

Šalvia: Sa používa najčastejšie na duševnú únavu a nervovú slabosť, upokojuje myseľ a pomáha pri náladovosti. Účinne lieči nadmerné potenie, podporuje trávenie, tlmí menštruačné bolesti a silne dezinfikuje.

Škorica: Je nervový stimulant, pomáha pri napätí, nervozite, je to afrodiziakum, ktoré navodzuje pocit tepla. Silne prekrvuje, pôsobí pri celulitíde, protizápalovo, dezinfikuje a čistí.

Tea tree: Posilňuje energiu, podporuje prietok krvi v mozgu, pri duševnej únave, nervovej slabosti, povznáša morálku, odvahu, pozitívne myslenie, zvyšuje pocit istoty. Je to najsilnejšie antiseptikum, pri všetkých vírových a infekčných ochoreniach, silne posilňuje imunitný systém.

Tymian: Pomáha pri nízkej sebadôvere, apatii, strachu, dodáva odvahu, povzbudzuje ducha i myseľ, pri uzavretosti, nabáda k aktivite. Má silné antibakteriálne a antimykotické účinky, je účinný pri chrípkach so zimnicou a bolestiach kĺbov, pri zápale priedušiek a pľúc

Ylang – Ylang: Upokojuje myseľ, harmonizuje, povznáša, odstraňuje bloky v sexuálnej oblasti, robí prístupným, je to účinné afrodiziakum. Priaznivo pôsobí pri impotencii a frigidite, vysokom krvnom tlaku, búšení srdca, nespavosti, potlačuje epilepsiu, pri cukrovke, zabraňuje strate vlasov

Pri aromoterapii môžeme využiť niekoľko druhov aplikácií: najbežnejším spôsobom je kvapnúť do aromolampy do misky s vodou niekoľko kvapiek.Tu postupujeme podľa objemu aromolampy,ale vo väčšine bežne predávaných veľkostí je optimom 4-6kvapiek.Ak dáte viac,môže byť vôňa príliš silná a miesto napr.upokojenia sa dočkáte tak nervozity ... Druhým spôsobom je naparovanie (inhalátorom alebo priamo nad nádobou s vriacou vodou,do ktorej kvapnete silicu).Pretože ide o veľmi priame použitie,používame 1-max.2kvapky! Nie veľmi rozšíreným (ale maximálne účinným) spôsobom je použitie v kúpeli (stretávame sa s ním skôr vo wellnessoch,klasických liečebných kúpeľoch a pod.zariadeniach).Na bežnú vaňu sa pridáva 4-10kvapiek podľa objemu vody.Aby však nedošlo k neželanému dráždeniu pokožky,zvyčajne sa toto množstvo rozmieša v troche mlieka, v šálke soli či s troškou (1cl) jemného nosného oleja (napr.olivový,mandľový a pod). Čisté silice sa používajú aj do kozmetiky (mydlá,šampóny,conditioner,pleťová voda...) ale aj do masážnych olejov.Obvyklé riedenie je DO 10 kvapiek na 100ml nosného oleja.To znamená,že ak máte v dávkovacej fľaške 100ml napr.argánového oleja a chcete si vyrobiť vlastnú masážnu zmes,pridávate 1-2 kvapky z vhodne zvolených silíc a kombinujete podľa Vášho "nosa" alebo požadovaného účinku,pokiaľ nedosiahnete maximálne množstvo 10kvapiek!!! Menej však niekedy býva viac :-D

5.0
Publikované , prečtené 689x