Zobraziť přihlasovací formulár

Domáci wellness:zdravšia,krajšia pleť bez ekzémov,uvoľnené svaly,zdravotné riešenie.Časť II. SISAL

Domáci wellness:zdravšia,krajšia pleť bez ekzémov,uvoľnené svaly,zdravotné riešenie.Časť II. SISAL

  Agáve rastú predovšetkým v Mexiku, avšak nájdeme ich aj v južných a západných Spojených štátoch a strednej a Južnej Amerike. Rastliny majú veľkú ružicu tučných listov s ostnatým okrajom a končiacich obvykle ďalším ostňom. Robustný kmeň je zvyčajne krátky, takže listy vpadajú akoby vyrastali priamo z koreňa.Každá ružica rastie pomaly a kvitne iba jedenkrát. Počas kvitnutia zo stredu rastliny vyraší vysoký kmeň ( stožiar) s kvetmi na konci. Potom čo sa z neho vyvinú plody so semenami rastlina odumrie, však prežívajú prírastky, ktoré voľne vyrastajú zo základne kmeňa.

List agávy obsahuje v priemere 1000 technických vlákien dlhých 60-120 cm. Na vysušená vlákna pripadá len asi 3-6% váhy listu.Technické vlákna pozostávajú z elementárnych vlákien s priemernou dĺžkou 3 mm a hrúbkou 21 mikrometrov. Pevnosť vlákna dosahuje cca. 600 MPa (bavlna má 275-667). Vlákno je žltej až hnedočervenej farby,silne hygroskopické (nasiakavé vodou), má vysokú pevnosť v oderu a odolnosť proti vlhku, tvrdý omak, osobitný lesk a možno ho ľahko farbiť.
Spracovanie a použitie: Najhrubšie vlákna sa používajú na výrobu papiera, stredná akosť na laná a povrazy a najjemnejšie druhy najmä na kobercové priadze. Priadza sa vyrába pomerne jednoduchým postupom: vytĺkaním - vyčesaním - posukovaním a dopriadaním na krídlovom stroji. Krátke vlákna a priadne odpady sa používajú (ako u lykových vlákien) na kúdeľ.
Na príklad Brazília vyváža 1430 tex (700m na 1 kg) jednoduchej priadze s pevnosťou v ťahu najmenej 25kg a trojmo tkanej priadze 5000 tex (200m na 1kg), ktoré znáša zaťaženie 170 kg. Brazílske sisalové laná o priemere 38 mm znášajú zaťaženie až 9,5 ton. Sisalové priadze sa často spracovávajú do slučkových tkanín (buklé) zo silnejšej osnovnej priadze a tenkého útku.

Tkaniny vyrobené zo sisalového vlákna odolávajú poveternostným vplyvom, sú koberce, behúne a rohožky vhodné aj na vonkajšie použitie. Krátke vlákna sú využívané vo výrobkoch pre sauny,zdravie a wellness. Pretože trením pokožky dochádza k požadovanému prekrvenie,je veľmi vhodné a účinné rôzne sisalové rukavice,masážne pásy,hviezdice či vrecká využívať pred aj počas saunovania. Tieto pomôcky pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky ako u zdravej pokožky,tak aj pri sebrei,psoriáze či iných podobných neinfekčných ochoreniach kože a pokožky.Zároveň uvoľňuje svalové partie,čo pomáha tak pri regenerácii po fyzickej záťaži ako aj pri niektorých ďalších ochoreniach svalovej a nervovej sústavy (reuma, svalové dystrofie, skleróza multiplex,parkinson,....)

 

1.0
Publikované , prečtené 791x