Prečo deti nechcú jesť? 7tipov pre moderné mamy
Počas prázdnin som s deťmi navštívila svoju babičku. Bola tam aj sesternica so svojimi chlapcami. Pri nedeľnom obede mi povedala: “Ty si šťastná mama. Ja Ti tak závidím, že tvoje deti toľko jedia.”
Nikdy som si nemyslela, že trucovitosť detí v jedle môže predstavovať taký problém. Vtedy som si spomenula aj na slová našej učiteľky z MŠ: “My hneď vidíme, ktoré dieťa má z domu stravovacie návyky, ktorá mama doma varí domácu stravu. Máme deti, ktoré nedočkavo očakávajú hranolky na tanieri každý deň. A nielen to. Mala som dieťa, ktoré sa každý deň pýtalo, kedy budú konečne na obed dinosauríkové nugetky”, zdôverila sa mi učiteľka. Raz prišiel syn domov a povedal mi, že dvaja jeho kamaráti ešte nikdy nejedli hrášok (nie rozmixovaný, ale normálne zelené guličky).
Odhliadnuc od dedičných predispozícií (zasa veď nie všetci musia byť jedáci, musia tie deti po niekom byť ), vzťah k jedlu si treba vypestovať! Skúsme to teda milé moderné maminky spolu!
- Budujme vzťah k jedlu – a to od malinka. Jedlo je za odmenu, je to rituál a k tomu treba mať pozitívny vzťah. Usmievajte sa, pripravujte jedlo s chuťou a radosťou. Keď uvidí dieťatko ako sa vy tešíte na jedlo, odzrkadlí váš úsmev.
- Estetika stolovania – prvý tanierik a pohárik, teda keď dieťa začína už samo jesť, vyberajte spoločne! Nechajte dieťa vybrať si ten “svoj” najkrajší a jedinečný tanierik a pohárik. Pri večeri ho potom ukážte celej rodine, aby bolo na neho hrdé. Uvidíte, ako to zaberá a z krásneho tanierika aj jedlo chutí lepšie.
- Spoločné stolovanie – praktizujte to vždy ako je to len možné. Ideálne každý deň v tú istú hodinu (spoločné raňajky, či večera). Práve toto je základ správnych stravovacích základov a to hlavne po psychickej stánke. Počas neho preberá dieťa návyky od svojich rodičov, odpozeráva ich správanie pri stole. V neskoršom veku sa mi tento rituál osvedčil ako vynikajúci spôsob na budovanie dôvery, začiatok každodennej komunikácie a zdieľanie spoločných zážitkov, ktoré sme prežili každý svojo
- Prestieranie – jedlo má byť zážikom. Krásne jedlo naaranžujte a myslite na to, že jedia aj oči. Pri deťoch to platí dvojnásobne.
- Pomenovanie – tento trik perfektne uplatníte najmä v predškolskom veku (3-6r.). Deti milujú hru a majú neskutočnú fantáziu. Využite to! Ja som na to zvolila svoje vlastné názvy jedál. Tak napríklad:
- Shrekova polievka ( špenátová)
- Polievočka s futbalovými loptami (hrášková)
- Zajačikova maškrtka (hocičo s mrkvou)
- Rytierska pochúťka, od ktorej budeš mať silu (jedlo s mäskom)
- Liečivá polievočka proti bacilom (kurací vývar)
- atď.
6. Jedlo je dar -už od 5rokov učím svoje deti, že jedlo je dar a ten si treba zaslúžiť. Vysvetľujem im, ako sa jedlo dostane na tanier:
“Rodičia musia chodiť na práce, aby zarobili peniaze. Za ne si potom môžu nakúpiť potraviny v obchode. Z potravín sa varí jedlo. Jeho príprava je však dosť náročná a mnohokrát vyčerpávajúca. Preto majú deti veľké šťastie, že im jedlo podá usmiata mama na stôl. Je v ňom veľa lásky! Treba vážiť a nenechávať na tanieri.”
7. Nech jedlo chutí – moja babička vždy hovorí: “Varte tým deťom, čo im chutí!”
A tak to má byť!
Milé mamičky,
budem vám držať palce, ale myslite na to, že nič nejde jednoducho a ihneď. Buďte pre svoje deti príkladom a ukážte ako sa jedlo vychutnáva!
Zdroj: www.modernirodicia.sk
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia
Komentáre k článku






