. .. .. .. .. .. .
. .

RECEPTY

Maria K. (merry) ID 73219
.
Oblasť: Levice
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 12.12.2008
Naposledy: 23.6.2023 19:00
Aktualizácia: 30.1.2013 14:10
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 16
RODINNÉ FOTOGRAFIE 15
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 9
RECEPTY 2
NÁVODY 0
NÁZOV
prohledat zároveň postup a přísady
VŠETKY TYPY RECEPTOV | RECEPTY S POSTUPOM | RECEPTY PRE INŠPIRÁCIU
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY
Celkom: 2 (zobrazuje sa 1-2)

BRAVČOVÉ MÄSO

Panelákový Kotlíkový Guláš De Luxe



POTREBNÉ PRÍSADY

Rozpis je na cca 4-5 litrov gulášu. Suroviny: Bravčové pliecko 1,5 kg // Bravčová masť (2 PL) // Rastlinný olej (4 PL) // Domáca (Gazdovská) údená slanina // Cibuľa (4 ks) // Cesnak (8 strúčkov) // Mrkva 1 ks // Petržlen 1 ks // Paprika zelená 2 ks // Paradajka 2 ks // Paradajkový pretlak malý 1 ks // Sušené hríby 2 hrste // Sladká mletá paprika 4-5 ČL // Pálivá paprika (Feferónka) podľa chuti // Mleté čierne korenie 3-4 ČL // Gulášová zmes ½ sáčku // Horčica 2 PL // Mletá rasca 1 ČL // Bobkový list 1 ks // Masox 2 kocky // Vegeta-Dobrotka 3 ČL // Svetlé pivo 1,5 dl // Zemiaky 8-10 ks // Majoránka // Soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Do veľkého kastróla dáme roztopiť na kocky nakrájanú slaninku, netreba veľa, iba pre chuť tak 2-3 PL, chvíľu topíme, pridáme bravčovú masť a olej a na to na kocky nakrájanú cibuľu, a teraz naozaj pomaly, pomaly cibuľku pražíme a miešame cca 10 minút, keď už začína chytať okraje, podlejeme ju vodou tak 2 dl, zakryjeme a dusíme ďalších aj 20 minút, je to dôležité pre celkové zahustenie a chuť gulášu. Medzitým si očistíme a nastrúhame nahrubo 1 mrkvu, 1 petržlen, pokrájame na kocky 2 papriky a 2 rajčiny a spolu s pretlakom pridáme do cibuľového základu, popražíme-podusíme ďalších 10-15 minút. Teraz je čas na mäsko, ktoré už máme nakrájané na kocky a nakorenené čiernym mletým korením, príp. aj gulášovou zmesou, hodíme do hrnca a poopekáme zo všetkých strán, kým zbelie. Pridáme koreniny: mletú sladkú papriku, pálivú (s tou radšej opatrne), čierne mleté korenie, rascu, vegetu, bobkový list, gulášovú zmes, horčicu, bujón, namočené hríby aj s nálevom, cesnak pokrájaný na plátky – ale pozor iba 4-5 strúčkov, ostatný si necháme na záverečné dochutenie. Posolíme, ale radšej s citom, aby sme to neprehnali, je tam už vegeta aj bujón a gulášová zmes tiež býva prisolená. Podlejeme pivom a mierne vodou, nie veľa, naozaj iba do ¾, aby sa mäsko dusilo a nie varilo. A teraz už len pomaly dusíme, miešame, podľa potreby prilievame vodu, dusíme tak zo 2 hodinky, skúšame či je mäsko mäkké, ja ozaj dusím kým je už skoro hotové, až potom dávam zemiaky nakrájané na kocky. Keď už sme dali zemiaky, teraz môžeme priliať vodu na potrebné množstvo a varíme na miernom ohni, kým zemiačky zmäknú a troška aj viac, musia byť také „zaguľatené“. Ak sme to neprehnali s vodou, mal by byť guláš akurát hustý, ja ničím nezahusťujem, keď, tak rozpučím pár zemiačkov cez vidličku a to stačí. Na záver ako tradične – dosolíme, doštipľavíme, pridáme 2-3 strúčky pretlačeného cesnaku a v dlaniach rozmrvený majorán. Toť vsjo! Chce to hlavne trpezlivosť a zaručujem Vám, že Vás chlapi budú nosiť na rukách :) Je to môj „vytunený“ recept a to som sa ich veru zopár 100 litrov navarila. Dokonca tento gulášik má príchuť diviny, čo aj mňa samu prekvapilo, to asi robí tá slaninka a pivo (inak sa nebojte, vôbec ho nie je cítiť). Tak hor sa do práce, ja už mám navarené a veru dobrá polka už padla za vlasť :) Pekného Silvestra všetkým! :)

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (7) posledné: 29.9.2017, 22:34 | PRIDAŤ KOMENTÁR

POLIEVKY

Vianočná/Silvestrovská kapustnica - "Životabudič"



POTREBNÉ PRÍSADY

Tak mi trvalo pár rôčkov, kým som našla pre moju rodinku tú "našu kapustnicu“ :) Už ju aj moja mamka varí podľa mňa :) Množstvo je na cca 6 litrov poctivej kapustnice. Suroviny: Údené koleno (plece, krkovička, rebierka, skrátka - pekné voňavé údené mäsko) cca 1 kg, // 2 kg kyslej kapusty // 2 cibule // 4-6 strúčkov cesnaku // Celé čierne korenie (20 ks) // Celé nové korenie (8-10 ks) // Bobkový list (3-4 ks) // Mletá sladká paprika (4 ČL) // Mletá pálivá paprika (1/2 ČL) alebo primeraný kus feferónky // Mleté čierne korenie (2 ČL) // Mletá rasca (1 ČL) // Vegeta (Dobrotka) (2 ČL) // Hovädzí bujón (2 ks) // Sušené hríby (2-3 hrste) // Domáca údená klobáska (20-30 cm) // Šľahačková smotana 33% (malá-2 ks)

POSTUP PRÍPRAVY

Najskôr dáme variť údené mäsko do studenej vody tak, aby bolo podľa možnosti ponorené, zakryjeme a necháme pomaly variť aj 2 hodiny, kým je úplne mäkké (odpadáva od kosti), tým máme základ na našu kapustnicu. Následne môžeme ho vybrať, ale ak máme dostatočne veľký hrniec, nemusíme.
Pridáme kapustičku, pre lepšiu manipuláciu pri konzumácii doporučujem pokrájať na drobnejšie, ja som dala prvé kilo komplet aj so šťavou (a veru „písala“ :) my takú máme radi), ale druhé kilo už radšej bez šťavy, každému podľa vkusu a hneď dáme všetky koreniny: celé + mleté čierne korenie, celé nové korenie, sladkú + pálivú papriku, bobkové listy, cesnak a cibuľu pokrájané nadrobno, vegetu (bez Glutamanu), ďalej mletá rasca, masox-hovädzí bujón, sušené huby (môžete predtým namočiť, tie kupované nie a nie zmäknúť), zatiaľ nesolíme. Dolejeme vodou, kľudne viac, vyvarí sa, zakryjeme a pomaly varíme a varíme, čím dlhšie, tým lepšie, všetky chute nech sa pekne vyvaria a vydajú svoju chuť.
Ak ste tam nechali to mäsko, tak ho vyberte (čo si budeme vravieť, supy už dávno krúžia za tými vôňami:)), keď sem-tam ostane kúsok, nevadí, chlapov to poteší :) a dolejte primerane vodu. Ja to varím takmer celý deň, na pomalom ohni, po cca 2-3 hodinách tam hodíme klobásku, VCELKU (zachová si chuť aj odovzdá čo-to do polievočky) a ešte kľudne hodinku nech si tam bublá. Potom ju vyberieme, pokrájame na tenké kolieska a hodíme naspäť. A už je čas na finále:
Dve sladké smotanky vylejeme do misky, pridáme tak 2-3 PL hladkej múky, nechceme z toho mať omáčku, môžeme doriediť mliekom alebo vodou, rozhabarkujeme do hladka a pre istotu ešte cez sitko vlejeme do kapustnice, stále miešame! Necháme prevrieť, to je minútka. Teoreticky by jej už nemalo nič chýbať, ak je veľmi kyslá, môžeme docukriť, resp. dosoliť a doštipľavieť :) Každému podľa vkusu. Ale čo je hlavné, treba ju variť deň vopred, nech sa pekne uleží a chute sa prepoja. Čo Vám budem hovoriť, je fantastická :) Tešíme sa na ňu rok čo rok. Dobrú chuť a Šťastný Nový Rok! :)

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (5) posledné: 31.12.2015, 13:49 | PRIDAŤ KOMENTÁR
Celkom: 2 (zobrazuje sa 1-2)
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu