. .. .. .. .. .. .
. .

*♥*Štrúdľa so zápražkou*♥* - RECEPT 19885

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 32120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 33 návštěvníkov)


*♥*Štrúdľa so zápražkou*♥*


[ recept č. 19885 zo dňa  ]


*♥*Štrúdľa so zápražkou*♥*


POTREBNÉ PRÍSADY

*Cesto - 250 g hladkej múky, 1/4 čL soli, 1 vajco, 8 PL vlažného mlieka, 50 g mierne zmäknutého tuku* *Zápražka - 100 - 120 g tuku (hera, olej, masť), 70 - 80 g hladkej múky, * *Náplň - 6 väčších jabĺk, 1 višňový kompót (7 dl), 150 g orechov, 2 PL kryštál. cukru, 10 dg maku + 2 kopcovité PL práškového cukru, mletá škorica, sáčok piškótov * *Na potretie - vajíčko + 1 PL mlieka + 1 PL oleja*

POSTUP PRÍPRAVY

Prípravu tejto štrúdle som videla raz dávno na Prime v relácii "Prima vařečka". Bola to príprava jednoduchá ako facka a štrúdle vyzerali krásne. Recept som si zapísala, ale papierik niekde "pošiel" a teraz som sa k receptu znova dostala vďaka jednej milej osôbke z českého MMB. Tak som ho mohla konečne vyskúšať.
Štrúdľa je skvelá, hoci to nie je lístkové cesto, vyzerá tak, chutí tak, lístkuje sa úplne najlístkovatejšie a celé to je založené na tej zápražke. Špica :))

(3.9.2012) Dodatočná poznámka - všetky ingrediencie na cesto nahádzať do DP a spustiť program "Cesto" - cesto po 25 min vybrať, šupnúť do chladničky (zabalené vo fólii)
*****Poznámka k zápražke *****
Ak robíte zápražku z oleja, dajte z neho do panvice najprv iba polovicu objemu, všetku odváženú múku a restujte, postupne môžete trocha oleja priliať, prípadne pridať i viac múky (múka nie je vždy rovnaká, takže preto). Tá zápražka a zrolovanie cesta nám zabezpečuje pekné lístkovanie, preto viac zápražky nie je na škodu.
Ak sa vám zdá zápražka riedka, pridajte viac múky.

Zápražka sa na cesto natiera po vychladnutí, taká letná, vlažná.... (na malom kúsku cesta skúste, ako sa roztiera)
Ak vám zápražka na ceste počas roztierania stuhne, dorobte ešte trocha redšej olejovej zápražky a teplú (nie žeravú) nalejte na prvú zápražku...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Všetky ingrediencie na cesto si pripravíme a vložíme do misy.
Pomocou hnetača alebo aj ručne vyhnetieme cesto. Ja to ručne neviem, ale existujú predsa "mašinky" naši pomocníci. Ja som to rozhnetené cesto ešte dala do mixéra (kto máte Ronic, tak to poznáte... za 30 sekúnd je vymiesené) lebo sa mi nechcelo s tým párať.
Takéto malé cestíčko to bolo, super vypracované. Dáme ho do omastenej mištičky a vložíme do chladničky odstáť asi 1 hodinu.
Kým cestíčko odpočíva, pripravíme si zápražku z oleja (kto sa bojí, tak z masti) a hladkej múky. Keďže to je dosť veľké množstvo, zoberte na to panvicu. A zápražku-okrovku treba robiť pekne pomaly, aby neprihorela. (Ja som ju robila na takej starej liatinovej panvici, ktorá dobre rozvádza teplo).
Odstáte cesto z chladničky vyberieme, dáme ho troška postáť na pomúčenú dosku, aby sa trošku zahrialo
a rozvaľkáme ho na väčšiu plochu ... nie až príliš natenko
potrieme ho celé až po okraje vlažnou zápražkou čo najrovnomernejšie.
Cesto zrolujeme
takto.... nič nevyteká, lebo vlažná zápražka na studenom ceste rýchlo tuhne (preto sa s roztieraním neflákame) :-)
a šulec rozkrájame na 4 rovnaké časti a znova ich šupneme na chvíľu do chladničky stuhnúť.
Po chvíli si vyberieme jednu roládku a dáme na pomúčenú dosku, pomúčime aj zvrchu
pomúčime aj zvrchu a začneme rovnomerne vaľkať... nemusíme sa báť ani teraz, že by čokoľvek vytekalo :-)
a rozvaľkáme natenko ...
Cesto posypeme rozmrvenými alebo zomletými piškótmi
potom nakladieme polovicu strúhaných jabĺk, posypeme trochu mletou škoricou a 1 PL cukru
Predchádzajúce vrstvy posypeme ešte mletými orechami (môžu byť aj hrubo mleté), založíme okraje cesta a zrolujeme ho smerom k sebe
Podobne postupujeme aj pri štrúdľach s makovou náplňou. Na rozvaľkané cesto dáme piškotovú drť, na to nasypeme polovicu maku zmiešaného s práškovým cukrom a nakladieme polovicu višní, ešte posypme škoricou. Tu už necukrujeme kryštálovým, netreba. Tiež založíme okraje a zrolujeme smerom k sebe. P.S. Ak chcete, resp. nemáte starosti s líniou, pred rolovaním štrúdle pokvapkajte mak rozpusteným maslom. Inak buď mliekom alebo trochou šťavy z kompótu. Nie je to nutné, ale je to potom šťavnatejšie.
Rovnako urobíme s ďalšími cestíčkami, celkovo budeme mať 4 štrúdličky - 2 jablkové, 2 višňové. Všetky štrúdle potrieme zmesou vajko+olej+mlieko a dáme ich piecť na plechu s PNP pri 180°C.
Rovnako urobíme s ďalšími cestíčkami, celkovo budeme mať 4 štrúdličky - 2 jablkové, 2 višňové. Všetky štrúdle potrieme zmesou vajko+olej+mlieko a dáme ich piecť na plechu s PNP pri 180°C. Ja som dala piecť obidva plechy naraz (s ventilátorom).Piekli sa asi 15 - 20 minút, presne neviem, len tak odoka.
Upečené necháme najskôr vychladnúť, cez sitko pocukrujeme práškovým cukrom
a môžeme zvolať rodinku, aby si zgustla :))
detail


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< ORECHOVÉ TAŠTIČKY | *♥*Štrúdľa so zápražkou*♥* | Pagáčiky so semienkami >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 25 (zobrazuje sa 21-25)<< predošlé 1, 2
gabriela z. (gabca2408) ID 36679 (upravené 9.11.2009, 19:04)
Kristínka,toto môže byť fantastické,milujem štrúdle (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (9.11.2009, 19:03)
Gabika, pravdu máš :-) nedá sa to všetko, čo na MMB vidíme. Lebo je tu naozaj véééľmi veľa zaujímavých vecí. Ak náhodou budeš túto štrúdľu robiť, daj vedieť, ako si spokojná :-) Ahojky (hello) (L)
ODPOVEDAŤ
Klaudia R. (kladika) ID 65067 (9.11.2009, 17:12)
(Y) mnam, vyzera famozne (clamp) cakam na dalsie obrazky (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (9.11.2009, 18:54)
Ďakujem :-) Obrázky sú už všetky, jedine že by som ešte išla odfotiť frcok štrúdly, čo zvyšil :-D ani neviem ako sa stratila ;-)
ODPOVEDAŤ
alena a. (Lilly006) ID 31057 (9.11.2009, 17:04)
Kristinka,mna zaujal ten nazov,tak som si nan klikla....Naozaj to velmi dobre vyzera, ja strudle moc,moc lubim....urcite vyskusam, vdaka za recept (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (9.11.2009, 18:52)
Alenka, vyskúšaj ju, oplatí sa. Malá námaha, nízka cena surovín, efekt výborný |:o) Tá zápražka a rolovanie tam robia to lístkovanie (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (9.11.2009, 16:54)
- jeej Ronic poznám - mala som ho 11 rokov a nedám na neho dopustiť |:o) |:o) |:o) - žiaden mixér sa na neho nechytá, to možem potvrdiť, lebo Ronic som si už za tie roky zničila a bola som odkázaná kúpiť iný robot +o( - ale je na potvoru :-# 8-| ......... a štrúdlička ma teda zaujala - vyzerá úúúplne fantasticky (Y) (Y) - čakam na posledné obrázky :-$ :-$
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (9.11.2009, 18:49)
Maťka, ja som si myslela, že Ronic je nezničiteľný :-) ale teraz máš pokazený ten nový, tuším si spomínala? 8-|
Štrúdľu som robievala vždy z lístkového cesta, toto som teraz robila prvýkrát. Ale cesto je super, je to jednoduché, lacné, už asi zostanem pri nej. (H) ;-)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (9.11.2009, 19:38)
- no ronic je zničiteľný :'( :'( - robila som na ňom všetko - a je mi za ním strašne ľúto 8o| - nový fungulje - ale s Ronicom sa nedá ani porovnávať +o( ... to moj ručný hnetač mi takmer vybuchol v ruke (smich) (smich) - tak ten musím teraz naháňať *-) ........ a štrúdličku na 100% vyskúšam už sa na to normálne teším :-p :-p :-p papa
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (12.11.2009, 19:46)
Keby sa mi pokazil tento, asi by som chcela zasa len Ronic . Tu majú stránku http://ronic-slovakia.sk/c1-kuchynske-roboty-ronic/ je síce dosť drahý, ale podľa mňa je najlepší. Iba čo ma jedovalo, bolo, že mal aj nádstavec na odšťavovanie a my sme už odšťavovač mali. Takže pre mňa bol ďalší odšťavovač zbytočný. Ale čo už? *-) Tak dúfam, že sa mi tak skoro nepokazí (Y) U nás tá štrúdľa záhadne rýchlo zmizla, cez víkend mám robiť znova ;-) Maťka, potom daj vedieť, aká bola (Y) ahojky (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (9.11.2009, 16:44)
velice zaujímavé Kristínka (Y) (Y) (Y) ešte som o voľačom takom nepočula *-) *-) určite si počkám, kým nahodíš celý postup...na obrázku vyzerá štrúdlička extra mňamózne a chrumkavučko (zajic) (zajic) (zajic) (clamp) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (9.11.2009, 18:33)
Ahoj Evi :-) ja som veru oči vypliešťala :-o na obrazovku, keď som to videla tú kočku robiť. A celé to bolo raz dva hotové. Tak sa mi to vtedy zapáčilo. No a fakt je to malina v porovnaní s výrobou lístkového cesta. (Y)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 25 (zobrazuje sa 21-25)<< predošlé 1, 2
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu