. .. .. .. .. .. .
. .

Focaccia farcita - plnený taliansky chlieb - RECEPT 8608

CHUŤOVKY

ID 32431 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 108 návštěvníkov)


Focaccia farcita - plnený taliansky chlieb


[ recept č. 8608 zo dňa  ]


Focaccia farcita - plnený taliansky chlieb


POTREBNÉ PRÍSADY

Na kvások: 75 ml teplej vody, 15 g čerstvého droždia /alebo 2 lyžičky sušených kvasníc/, 1 mokka lyžička cukru, štipka soli***Na cesto: 500 g hladkej múky ***T650***, 1 a 1/2 lyžičky soli, 300 ml teplej vody, 3 polievkové lyžice olivového oleja***Na náplň: 200 g mozzarelly, 200 g gorgonzoly, hrsť lístkov bazalky

POSTUP PRÍPRAVY

Dlho som odolávala tomuto receptu, dnes som ho ale vyskúšala a môžem povedať, že je to neuveriteľne voňavý a lahodný plnený chlebík. V tradičnej talianskej kuchyni sa ako náplň používajú napr.: kokteilové rajčinky, mozzarella a lístky rukoly, grilovaná zelenina, olivy, kapary.... Ale kľudne si upravte obsah podľa vlastných chutí. Príprava cesta vhodná aj v pekárničke.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Do misky si nalejeme teplú vodu /mala by mať telovú teplotu/, pridáme droždie, štipku soli a cukor, premiešame, zakryjeme a necháme aspoň 10 min. postáť.
Múku preosejeme (aj dvakrát) - použite uvedenú múku, je určená na pečenie chleba. Pridáme soľ, premiešame,
v strede urobíme priestor, do ktorého nalejeme kvások,olivový olej
prilejeme teplú vodu, premiešame varechou. Bude to lepkavé cesto,
ktoré prehodíme na pomúčenú dosku a aspoň 5-7 min miesime
Keď sa cesto lepí na dosku, poprášime múkou. Takýto bochníček
vrátime do tej istej misy - vymažeme ju olivovým olejom, prikryjeme utierkou a necháme 1 a 1/2 - 2 hodiny vykysnúť.
Kým nám kysne cesto, nakrájame si mozzarellu asi na 2 mm plátky
Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, z misy sa odlepí jedna radosť
rozdelíme si ho na dve časti, každú sformujeme (min. 3 min.) do bochníčka a necháme ich postáť aspoň 10 min.
Potom jeden bochníček vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 26 cm, prenesieme na maslom vymazaný plech /plech si vymažte po celej ploche, nielen pod placku/,
naukladáme plátky mozzarelly a gorgonzolu nakrájame na menšie kúsky. Jeden cm po okrajoch si nechajte voľný
gorgonzola - syr s modrou plesňou
natrhajte lístky bazalky po celej ploche
vyvaľkáme si druhý bochníček, o trošku väčší než ten prvý, aby sme dostatočne prekryli celý obsah a po okrajoch poriadne zatlačíme, aby sa obe placky spojili. Boky späť jemne sformujeme do okrúhlej placky. Necháme postáť ešte ďalších 30 min.
Potrieme olivovým olejom, prstom urobíme do cesta hlbšie jamky /tam by mali ísť rozmarínové lístky, kto má/, jemne posoliť, alebo posypať hrubou soľou
a upečieme pri teplote 190° C cca 30 min. /dozlatista/ - treba odsledovať. Keď to vyberiete z rúry, bude to placka so suchým povrchom, tak sa nezľaknite. Ihneď potrieme olivovým olejom - aspoň jednou lyžicou (ja som potrela najprv aj mliekom) a necháme len chvíľku (asi 10 min.) postáť. Kôrka trošku zmäkne.
vonia ako chlebík, keď naň poklopete, vydáva duté zvuky
Rozdelíme na polovicu zvislo aj vodorovne a každú štvrtinku ešte na tri časti. Podávame ešte teplé.
je mäkkučký, šťavnatý, mňam....


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Pagáče z repy | Focaccia farcita - plnený taliansky chlieb | Pečená kačica s dusenou kapustou a knedľou >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 49 (zobrazuje sa 41-49)<< predošlé 1, 2, 3
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (13.11.2008, 9:04)
uz viem co cez vikend napeciem manzelovi (zajic) (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:17)
:-)Budem držať palce, nech sa vydarí (L) (flower)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (16.11.2008, 16:18)
uz som vyskusala, je to paradne mnam :-)) budem robit isto castejsie (clamp)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.11.2008, 14:01)
:-$ Zuzanka, vážne? Si Ty ale šikuľka (clamp) (clamp) (clamp) Veľmi ma to teší (radost) (radost) A skúšala si túto kombináciu syrov? (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (17.11.2008, 14:06)
vazne vazne ;-)
hej robila som ho s mozzarelou, gorgonzolou a s bazalkou, nabuduce skusim namiesto mozarely nejky vyraznejsi syr, moznou goudu :-) kedze my mame radi aj vyrazne chute...ale aj takto je to mnamka na (zajic) (pl)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.11.2008, 14:15)
;-) Poviem pravdu, že som nečakala takú rýchlu odozvu. Aj ja mám rada výraznejšie, aj pikantné chute, mne to vôbec nevadí, ale musím to prispôsobiť všetkým (hotdog) Alebo to podeliť na placke a robiť im chute :-D (D)
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (17.11.2008, 14:28)
:-D :-)
definitivne nabuduce nasekam namiesto bazalky chilli :-)))) kedze bazalka uz pomly hynie *-)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.11.2008, 14:33)
*-) :-D :-D :-D Som myslela také slanšie syry :-p Bazalku ešte majú veľmi peknú v marketoch (H) :-)
ODPOVEDAŤ
Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (13.11.2008, 8:48)
Po dlhej dobe je to receptík, pri ktorom mi už pri čítaní tiekli slinky ;-) (Y) určite vyskúšam, aj keď nie som odborník na kysnuté cesto (smich)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:15)
:-$ ;-)Hanka, ďakujem (F) Neboj sa, nemáš čo pokaziť. Budem držať palce (L) (flower)
ODPOVEDAŤ
Alžbeta Š. (betyna8) ID 43155, mimibazar.sk/betyna8 (13.11.2008, 8:28)
My si vzdy pochutnávame na tom v jednej kaviarnicke,doma som este nrobila,ale urcite vyskusam.Syrik -je jedno aký,ja veru môžem aj denne. dik za tip (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:12)
Bety, tak už môžeš skúšať aj doma (H). Aj keď to nie je pečené v otvorenej peci, chuťovo je fantastický. (cinky) vravel, že "to sa z taniera chváli samo" ;-) (L)
ODPOVEDAŤ
Alžbeta Š. (betyna8) ID 43155, mimibazar.sk/betyna8 (13.11.2008, 10:27)
Vobec o tom nepochybujem a verim,ze domace bude chutit sto krat lepsie ako v kafejke....
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 17:40)
Alžbetka, tak sme skúsili dnes poobede ohriať v mikrovlnke a zbaštiť (hotdog) Skvelý (D) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina R. (MR.13) ID 7284 (13.11.2008, 8:12)
Adrianka, nádherne nafotené, vyzerá to fantasticky, určite vyskúšam cez víkend bude príležitosť (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:09)
Ďakujem Martinka (K) Budem rada, keď sa potom s nami podelíš o Tvoju skúsenosť (L)
ODPOVEDAŤ
Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (13.11.2008, 7:41)
(Y) (Y) tak toto určite vyskúšam (zajic)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:08)
Jani, budem držať palce (hello) (L)
ODPOVEDAŤ
Helena B. (hela2) ID 37749 (13.11.2008, 7:38)
(F) (F) (F) tak tento plnený chlebík musí byť vynikajúúúúúúci. Určite vyskúšam.
Už teraz mi tečú slinky (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:07)
Helka, ďakujem. Skús, po natretí kôrka zmäkne. Ostala ešte polovica z "druhej" večere, tá padne dnes poobede (jidlo) (hello) (L)
ODPOVEDAŤ
Iveta P. (narcis26) ID 42855, mimibazar.sk/narcis26 (12.11.2008, 22:54)
(Y) (Y) (Y) (Y) Vyzerá perfišne určite vyskúšam len sa chcem spýtať Aďka musí tam ísť tá mozarella a gorgonzola takéto syry nemusím môžem tam dať aj eidam údený a neúdený *-) *-) *-) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (12.11.2008, 23:04)
Ivka, mozzarella je, jemná, skoro bez chuti" - ako sladký čerstvý ovčí syr, tú milujeme a gorgonzolu môžeš nahradiť - husto posypať strúhaným. Ja som bola skôr zvedavá, je to podľa pravej receptúry. Určite to budem robiť častejšie, je to veľmi rýchle a tiež budem meniť "obsah" podľa chuti. (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (12.11.2008, 22:46)
Mnami tak to by bolo supiš na silvestra alebo na neake posedenie (hotdog) ^o) ^o) (hello)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (12.11.2008, 22:58)
Na Silvestra máš mať vyložené nohy (D) a nie okolo pece sa točiť :-D Určite, poznáme, však? (Y) Pre istotu sa moji navečerali, ak by náhodou z toho nič nebolo, ale oči nám jedli, tak sme spratali polovicu len tak na jeden hlt ;-) Inak, ten syr chutí úplne inak za "surova" - tak menej :-$ a inak, keď je tepelne upravený. Jedna báseň. (L)
ODPOVEDAŤ
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (12.11.2008, 23:27)
Gorgonzola je mnami mnam pouzivam ho,ale ked ochutnas surovu tak je mazlava a horka vsak. Susedia Taliani ho maju velmi raki a tu v Slovinsku sa tiez dost pouziva a noky s omakou z gorgonzoly su fajnove aj syrova omačka čo tu robia zo syrov je mnamota. (pl) (pl) (pl) (hello)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:27)
Áno, chuťovo je tak, ako píšeš, ale v teplom stave nemá chybu (kytara) Poviem Ti, že som ho skúsila prvýkrát a neľutujem. Určite skúsim aj na cestoviny, my také môžeme (pl) (hello)
ODPOVEDAŤ
Jana V. (Boni) ID 950 (12.11.2008, 22:14)
Nerozumiem - najprv upiecť chlieb a potom naplniť a zapiecť, alebo naplniť pred pečením?? :-$ :-$ dík za odpoveď
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (12.11.2008, 22:43)
Jani, už som konečne "dolepila" obrázkový. (hello)
ODPOVEDAŤ
Jana V. (Boni) ID 950 (13.11.2008, 16:05)
Ahááá - asi som bola moc rýchla, že? ;-) no vyzerá to super - vyskúšame - dík.
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 17:37)
(L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 49 (zobrazuje sa 41-49)<< predošlé 1, 2, 3
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu