. .. .. .. .. .. .
. .

Focaccia farcita - plnený taliansky chlieb - RECEPT 8608

CHUŤOVKY

ID 32431 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 108 návštěvníkov)


Focaccia farcita - plnený taliansky chlieb


[ recept č. 8608 zo dňa  ]


Focaccia farcita - plnený taliansky chlieb


POTREBNÉ PRÍSADY

Na kvások: 75 ml teplej vody, 15 g čerstvého droždia /alebo 2 lyžičky sušených kvasníc/, 1 mokka lyžička cukru, štipka soli***Na cesto: 500 g hladkej múky ***T650***, 1 a 1/2 lyžičky soli, 300 ml teplej vody, 3 polievkové lyžice olivového oleja***Na náplň: 200 g mozzarelly, 200 g gorgonzoly, hrsť lístkov bazalky

POSTUP PRÍPRAVY

Dlho som odolávala tomuto receptu, dnes som ho ale vyskúšala a môžem povedať, že je to neuveriteľne voňavý a lahodný plnený chlebík. V tradičnej talianskej kuchyni sa ako náplň používajú napr.: kokteilové rajčinky, mozzarella a lístky rukoly, grilovaná zelenina, olivy, kapary.... Ale kľudne si upravte obsah podľa vlastných chutí. Príprava cesta vhodná aj v pekárničke.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Do misky si nalejeme teplú vodu /mala by mať telovú teplotu/, pridáme droždie, štipku soli a cukor, premiešame, zakryjeme a necháme aspoň 10 min. postáť.
Múku preosejeme (aj dvakrát) - použite uvedenú múku, je určená na pečenie chleba. Pridáme soľ, premiešame,
v strede urobíme priestor, do ktorého nalejeme kvások,olivový olej
prilejeme teplú vodu, premiešame varechou. Bude to lepkavé cesto,
ktoré prehodíme na pomúčenú dosku a aspoň 5-7 min miesime
Keď sa cesto lepí na dosku, poprášime múkou. Takýto bochníček
vrátime do tej istej misy - vymažeme ju olivovým olejom, prikryjeme utierkou a necháme 1 a 1/2 - 2 hodiny vykysnúť.
Kým nám kysne cesto, nakrájame si mozzarellu asi na 2 mm plátky
Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, z misy sa odlepí jedna radosť
rozdelíme si ho na dve časti, každú sformujeme (min. 3 min.) do bochníčka a necháme ich postáť aspoň 10 min.
Potom jeden bochníček vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 26 cm, prenesieme na maslom vymazaný plech /plech si vymažte po celej ploche, nielen pod placku/,
naukladáme plátky mozzarelly a gorgonzolu nakrájame na menšie kúsky. Jeden cm po okrajoch si nechajte voľný
gorgonzola - syr s modrou plesňou
natrhajte lístky bazalky po celej ploche
vyvaľkáme si druhý bochníček, o trošku väčší než ten prvý, aby sme dostatočne prekryli celý obsah a po okrajoch poriadne zatlačíme, aby sa obe placky spojili. Boky späť jemne sformujeme do okrúhlej placky. Necháme postáť ešte ďalších 30 min.
Potrieme olivovým olejom, prstom urobíme do cesta hlbšie jamky /tam by mali ísť rozmarínové lístky, kto má/, jemne posoliť, alebo posypať hrubou soľou
a upečieme pri teplote 190° C cca 30 min. /dozlatista/ - treba odsledovať. Keď to vyberiete z rúry, bude to placka so suchým povrchom, tak sa nezľaknite. Ihneď potrieme olivovým olejom - aspoň jednou lyžicou (ja som potrela najprv aj mliekom) a necháme len chvíľku (asi 10 min.) postáť. Kôrka trošku zmäkne.
vonia ako chlebík, keď naň poklopete, vydáva duté zvuky
Rozdelíme na polovicu zvislo aj vodorovne a každú štvrtinku ešte na tri časti. Podávame ešte teplé.
je mäkkučký, šťavnatý, mňam....


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Pagáče z repy | Focaccia farcita - plnený taliansky chlieb | Pečená kačica s dusenou kapustou a knedľou >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 49 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Ivana H. (aivanka) ID 67942 (8.12.2008, 14:10)
Ahojte, od kedy som objavila tento server, stále skúšam, vypekám, vyváram... je to paráda... asi som sa minula povolaniu... samozrejme, že tento chlebík som vyskúšala tiež a bol úžasný...
Aj keď som tam dala menej syra... ale nabudúce sa nebudem báť... dám oveľa viacej...
Super receptík (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (8.12.2008, 22:14)
;-) (Y) (Y) (Y) Ivanka, ale to je super, keď Ťa kuchtenie a pečenie baví (clamp) (clamp) (clamp) A ja ďakujem za pochvalu, som veľmi rada, že sa chlebík vydaril (*) Kľudne daj syru aj viac, keby bolo len na mne a pre mňa, tak si ešte pridám, ale moji papkáči len tak akurát, ani málo, ani veľa (hotdog) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (3.12.2008, 22:31)
Výborné!!!!! (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (4.12.2008, 8:27)
Ahoj Niky, tak sa to cesto nakoniec umúdrilo? ;-) Som veľmi rada :-), že Vám chutilo a ďakujem (L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (4.12.2008, 14:28)
Umúdrilo sa veru a hneď sa aj minulo :-D! Ďakujem za recept, vyskúšam nabudúce aj s červenou obmenou! (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (4.12.2008, 22:10)
;-) (hotdog) Nie je za čo ďakovať, rado sa stalo (L) (flower)
ODPOVEDAŤ
Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (3.12.2008, 18:59)
No už mi oddychuje bochník pred pečením, naplnený syrmi, čerstvou bazalkou a prosciuto crudom :-D. Cesto mi nejak extra nevykyslo, no som optimista, tak dúfam, že bude dobré (zajic)! Určite napíšem ako to dopadlo ;-)! (hello)
ODPOVEDAŤ
Tatiana H. (tanickask) ID 5946, mimibazar.sk/tanickask (1.12.2008, 23:28)
Nestihla som skôr napísať,ale veľká chvála. Tvoj postup je perfektný, takže som to zvládla, všetkým nám chutilo (Y). Malý sa tak nadlábol.... (child3)
Nakoniec som to teda urobila s mozzarelou a nivou a trochou eidamu. Kúsok som spravila pre krpca len s mozz.a eid. A bazalku som mala len mrazenú, ale aj tak neskutočná mňamka. Trochu som zamrazila, ja totižto nemám rada kysnuté na druhý deň, takto to budem mať čerstvé aj neskôr. :-$
Posielam fotky, s Tvojimi sa to síce nedá porovnať, nabudúce asi trochu viac vyvaľkám, nech je cesto trochu tenšie a pridám syr viac ku krajom. Ale určite zopakujem čoskoro (clamp) (L) Ďakujeeem (hello)
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=393898
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=393899
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (2.12.2008, 8:58)
(radost)Tánička, ďakujem za krásny komentárik (F) (F) (F) Som rada, že chutilo aj drobčekovi (child10)Ale teda vydaril sa Ti nádherne (*) (clamp) (clamp) (clamp) Kľudne Ti stačí nechať 1 cm od kraja voľného cesta, len aby sa placky dobre spojili. My me si to na druhý deň na olovrant zohriali v mikrovlnke a poviem Ti, riadna bašta (hotdog) Už som ani nepotrebovala večerať ;-) A teším sa s Tebou (L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (rikinka) ID 16490 (1.12.2008, 23:54)
no dočkala som sa ;-). Tani :-p (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic), alebo som sa radšej nemala dočkať... to vyzerá fantasticky. Ten vytekajúci syr... och :-o

Aďka, toho týždňa to musííííím vyskúšať !!!!
Len sa chcem opýtať, je to skôr taká chuťovka, alebo dá sa to napr. aj na obed??? Ale skôr asi taká večera, nie? K telke, káve, čajíku..... :-$, no idem het do hajan pre istotu. ;-). Síce dopiekla som sucháre, aj som z nich už čo-to ukradla, ale hlad sa pohľadom na tvoj chlebík vrátil *-) (zajic)
(hello)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (2.12.2008, 9:15)
|:o) |:o) |:o)Martinka, vyskúšaj. Je to veľmi sýte a je toho aj dosť. (X) chcela len krajíky, bez syra, takže nám trom by to stačilo na jedenkrát v pohode. My sme si to práve dali ako chuťovku po večeri, no poviem Ti, že som v tom momente aj zabudla, že som nejakú večeru mala, keď som to ťahala z rúry :-p Ale, keď si dáš dve várky čaju a posedíš pri telke aj dve hodiny, tak môže byť :-D (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (rikinka) ID 16490 (2.12.2008, 21:42)
(Y) (Y) (Y)Ahoj Adka. Vyzerá teda faaakt (zajic). Dám vedieť, keď už budem odfukovať po ňom ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (2.12.2008, 21:44)
Ahooooj Martinka, budem držať palce, nech sa vydarí. (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Tatiana H. (tanickask) ID 5946, mimibazar.sk/tanickask (1.12.2008, 13:12)
tak už kysne............. (D)
No a gorgonzolu nemali, tak som kúpila Nivu, snád to bude fajn.... Potom dám vedieť (smich) :-)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.12.2008, 13:31)
Ahoj Táni, telepatia funguje ;-) Budem zvedavá aj ja (D) Mohla som včera napísať, že hodí sa aj Hermelín a také podobné syry, ktoré sa viac "rozlejú", to ma v rýchlosti nenapadlo (I) Určite mi daj vedieť (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Tatiana H. (tanickask) ID 5946, mimibazar.sk/tanickask (30.11.2008, 21:59)
Mňam, tak toto musím vyskúšať. Skúšali ste to aj s nejakými inými syrmi? (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (30.11.2008, 22:12)
Táni, ja nie, robila som to prvýkrát, ale dá sa plniť akýmikoľvek druhmi syra, no musí to byť šťavnaté. Nám to v tejto kombinácii (Y) veľmi chutilo :-) Tiež sa chystám vyskúšať aj iné, tak potom dám vedieť (hello)
ODPOVEDAŤ
Ľuba H. (1Lilly1) ID 71210 (30.11.2008, 15:22)
Vyzerá super a určite aj tak chutí (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (30.11.2008, 21:45)
Ďakujem Ľubka (F) (F) (F), chutí vynikajúco (hotdog) :-)
ODPOVEDAŤ
lubica s. (marnaty) ID 53484 (25.11.2008, 23:12)
(darecek) (stromecek)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (26.11.2008, 15:04)
(andel) (pack) (pohoda) :-)
ODPOVEDAŤ
lubica s. (marnaty) ID 53484 (25.11.2008, 23:08)
Adka, pokiaľ som nemala pekárničku, tak to tiež fungovalo tak s miskou-kyskou. Ale teraz je to pohodlnejšie, dám všetko do pekárne a kým cesto kysne idem napr. na nákup. Tak prajem, aby u vás pod (stromecek) (darecek) pekárnička bola. (G)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (26.11.2008, 15:02)
Ďakujem Ľubka (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
lubica s. (marnaty) ID 53484 (20.11.2008, 22:55)
Zajtra pečiem zas. A ešte som zabudla napísař, že cesto som robila v pekárničke. (Y) :-)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (21.11.2008, 13:21)
(clamp) (clamp) (clamp) Teším sa, že som sa mohla podeliť o recept na takúto dobrotu (L) Inak, u mňa pekárnička = misa + radiátor ;-) Ale budem dobrá a možno si ju nájdem (stromecek) (hello)
ODPOVEDAŤ
Lenka S. (1Leni) ID 67070 (20.11.2008, 13:58)
No tento stopro vyskusame (Y) (F)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (20.11.2008, 18:12)
Leni, skús, je to mňamkota (hotdog) :-)
ODPOVEDAŤ
lubica s. (marnaty) ID 53484 (20.11.2008, 13:46)
Fantastické, včera som piekla a chlebík bol naozaj užasný. (Y) (Y) (Y) Mala so len jednu mozzarelu, tak som dala ešte na to olivy a bolo to super. (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (20.11.2008, 18:24)
(radost) (radost) Ďakujem Ľubka (F) Samozrejme, plniť sa môže čímkoľvek, čo máte radi :-)Tak to sa teším, že chutilo (jidlo) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Anna J. (andulka2) ID 48309 (18.11.2008, 8:12)
vyskúšané, overené, pečené cez výkend tri krát, vždy s inou plnkou, super
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (18.11.2008, 8:51)
;-) (clamp) (clamp) (clamp) Anka, ďakujem. Sa teším, že chlebík chutil (radost) (radost) Rozmýšľala som, že ho urobím aj bez plnky, tak uvidíme. (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
veronika s. (verenita) ID 25061 (17.11.2008, 14:54)
uhm............ vyskusam, v taliansku sme focacciu mali pravidelne o piatej po diskoteke na ranajky (clamp) (clamp), vyzera fajnovucko
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.11.2008, 21:35)
Téda, keby mi takéto dobroty núkali hneď zrána, ešte fajne teplučké, to by som brala (H) ;-) Veronika, ďakujem (F) Vyskúšaj a daj vedieť, ako Ti to chutilo (jidlo) (L)
ODPOVEDAŤ
Alexandra O. (Alexa11) ID 4164, mimibazar.sk/alexa11 (13.11.2008, 21:52)
slintám tu ako bernardín, mňam to vyzerá, :-p výborne napísaný postup aj skvelé fotky (clamp) (Y) :-)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 21:55)
:-$ Ďakujem Saška (F) (L) My sme slintali včera pri horúcom plechu ;-)
ODPOVEDAŤ
Martina D. (aspeta) ID 7642, mimibazar.sk/aspeta (13.11.2008, 18:12)
márnosť, to je mňamka (pl) určite to urobim (radost) (radost) (radost) (radost)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 21:44)
;-) Je fajnučký Tinka, určite vyskúšaj (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
VLADIMIRA I. (MIMIMI) ID 10009, mimibazar.sk/mimimi (13.11.2008, 12:28)
Ďakujem za skvelýýý tip toto určite vyskúšam a aspoň spotrebujem trocha bazalky čo mi tu rastie ako burina. |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 15:37)
Aj ja chcem, aby mi bazalka rástla ako burina ;-) Vlaďka, skús (jidlo) (L)
ODPOVEDAŤ
VLADIMIRA I. (MIMIMI) ID 10009, mimibazar.sk/mimimi (13.11.2008, 21:36)
Hát, treba bývať tu na juhu :-D
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 21:43)
(H) ja si odskočím pokosiť :-D (K)
ODPOVEDAŤ
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (13.11.2008, 9:35)
Slo by to asi urobit aj z celozrnej muky,vsak?
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:44)
Ľubka, určite áno, ale odporúča sa v tejto knihe u všetkých receptov nahradiť len 1/3 múky za celozrnnú. Ingrediencie sú prispôsobené na bielu múku a každý druh sa správa inak, ale to vieš. Tak pre zachovanie chute a aby bola istota, že sa to vydarí, tak asi zmeniť len to odporúčané množstvo. (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868, mimibazar.sk/hegniki (13.11.2008, 9:25)
Vyzerá viac ako lákavo! (zajic) (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:28)
Ďakujem Niki :-) :-) (L)
ODPOVEDAŤ
Emília M. (Emily26) ID 52273 (13.11.2008, 9:13)
vyzerá to úžasné asi to tiež cez víkend vyskúšam :-) (Y)
i ked sma som ešte nerobila kysnuté cesto *-)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.11.2008, 9:22)
Emily, ďakujem (K) Keď použiješ droždie, ktoré bude mať dobu spotreby ešte v nedohľadne, tak by to určite malo vyjsť. Tak nech sa len vydarí (D) (hello) (L)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 49 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu