Iva B. (Iffko) ID 3392 |
 |
mimibazar.sk/iffko |
Oblasť: Považská Bystrica |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 11.4.2006 |
Naposledy: 8.10.2020 9:17 |
Aktualizácia: 17.3.2017 8:43 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 104 návštěvníkov)
Martinkina
[ recept č. 4162 zo dňa 25.2.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
PLNKA :- 400g lučiny bez príchute- 1 biely jugurt- 1-2 vanilk.cukre- 1 želatinu Dr.Oetker- 1 šľahačku- Ovocie – 1konzerva jahôd - 1konz.mandariniek - 1konz. broskýň( ovocie nakrájame na rovnake kocky)KORPUS :- 5 vajíčok- 140g práš.cukru- 10g vanilkového cukru- 200g poloh.múky- 5 PL (polievk.lyž.) vody- citrónová kôra- 1 prášok do pečivaFALOŠNY MARCIPAN - MODELOVACIA HMOTA :1 diel preosiatého sušeného plnotučného mlieka (červená krabica)2 diely preosiatého práškového cukru½ čaj.lyžičky meduVody podľa potreby, ale opatrnePotravinárske farbivo
POSTUP PRÍPRAVY
PLNKA : Lučinu vymiešame s jogurtom a cukrom. Vyšľaháme šľahačku a opatrne vmiešame do masy. Pripravíme si želatinu podľa návodu. Keď je ešte teplá, zamiešame do nej habarkou (metličkou) 2-3PL masy, aby sa trochu vyrovnala s teplotou, možeš to robiť až do konca tak že budeš pridávať masu. Ak by sa ti to zhrudkovalo tak to daj na chvilu do mikrovlnky a mixni to. Potom to nalej na tortu. Postup ďalej v texte.
KORPUS : Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Pridáme vodu, vmiešame múku s práškom do pečiva a citrónovú kôru. Nakoniec vymiešame tuhy sneh z bielkov a opatrne vmiešame do cesta. Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom a pečieme (ja pečiem v plynovej rúre na najslabšom stupni až kým sa cesto nelepí na špajdľu keď ju zapichneš do stredu) Korpus rozkrojíš na 3 pláty aby boli rovnako hrubé. Stredný plát si odložíš nabok, lebo z neho budeš robiť akože trávu navrch. Umytú tortovú formu si zasa zložíš, ale tak aby spodok mal to zahnutie nadol, aby sa potom torta dobre podoberala. Boky tortovej formy vyložíš alobalom. Na spodok položíš spodnú časť korpusu a naleješ na ňu plnku a poukladáš ovocie. Môžeš robiť po vrstvách aby bolo ovocie rovnomerne v celej plnke, aby nebolo spadnute naspodku ( to znamená že plnka ovocie jemne zatlačíš, zasa plnka + ovocie, a rob to tak aby si tam nemala bubliny. Ale veď ty si isto šikovná. Navrch priložíš vrchný plát korpusu a jemne zatlačíš. Dáme chladiť do chladničky, ja som ju tam nechala z večera do rána. Bok tortovej formy otvoríme a stiahneme z torty, opatrne odlepíme aj alobal. Vyšľaháme si 1 šľahačku (podľa potreby aj 2-môže byť aj v sáčku). Natrieme ňou boky formy, necháme si aj na zarovnanie vrchu a na jednotlivé piškóty na prilepenie. Veľký balík dlhých piškót si skrátime rovnako na výšku torty, ale opatrne aby sa moc nepolámali. Na nôž nanesiem šľahačku, natrieme na piškótu a prilepíme na tortu. Nezľakni sa oni sa budú odliepať, preto som ich priviazala tou mašľou, ale myslím že pri krájaní to nerobilo problém, neviem, ja som ju nekrájala. Keď ju máš zviazanú, ešte vyrovnáš šľahačkou vrch torty, aby si zakryla korpus a urobila rovinu medzi bokmi piškót a tortou. Ten odložený stredný korpus si namrvíš ale bez tých bokov, aby to nekazilo farbu. Do šťavy od ovocia prskneš trochu zeleného potravinárskeho farbiva, tak odhadom až kým sa ti nebude farba páčiť. Potom prskáš nejakou štetkou ten rozmrvený korpus a rukami ho opatrne prehadzuj aby sa zafarbil všade, on sa vlastne napije tej šťavy a tým sa aj zafarbí. No a potom to len nasypeš rovnomerne na vrch tej torty ako trávu. No a na vrch dozdobíš podľa fantázie. Buď si kúpiš kvietočky, postavičky alebo si môžeš aj vyrobiť.
FALOŠNY MARCIPAN - MODELOVACIA HMOTA : Ja robievam tak zo 4 PL suš.mlieka a 8PL cukru. Musí to byť preosiate aby si tam nemala nejaké hrudky, alebo kryštáliky cukru. Zo suchej hmoty si odober pre istotu 2PL do nejakej misky, keby si to mala moc riedke. Dám tam med a opatrne vodu, najlepšie po lyžičke. Miesim rukami, až kym to nieje ako plastelina, valkam to a krčím a robim s tým všetko mozne. Daj pozor aby to nebolo moc riedke take stredne. Nesmie sa to lepiť na ruky. Potom to možeš opatrne zafarbiť, po kvapkach, aby to moc nezredlo, alebo možeš datť farbu na začiatok ak to robíš všetko v jednej farbe, namiesto vody. Vysyp si dosku práš.cukrom a možeš valkať, vykrajovať, formovať. Keď to uschne, ja tomu necham ten jeden deň, ono to uplne ztvrdne, potom to očistím štetcom, a možeš tiež potom jemne natrieť olejom, aby sa to lesklo. |
Celkom: 41 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |
 | Maria B. (Scai) ID 81125 (1.3.2009, 17:16) |
Vau, to je nadhera a verim, ze je aj dobra. Mozno raz vyskusam. Este raz je proste super . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Bertova A. (Finky) ID 8784 (7.1.2009, 22:11) |
Ivka, velmi sa mi páči táto Tvoja tortička a najviac na nej tá zelená trávička. Myslíš, že tú zelenú dosiahnem i rozpustením práškovej potravinovej farby?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela K. (Stylla) ID 27963 (17.11.2008, 16:59) |
Super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Linda D. (Lindda D.) ID 51086 (7.9.2008, 14:33) |
Ahoj Ivy, napriek obavám som sa rozhodla inšpirovať Tvojou tortičkou- bola mojou druhou v živote a myslím, že sa vydarila naozaj krásne, pomáhala mi "cukrárenskými radami" aj skúsenejšia sesternica, tiež už robila túto tortu. Tak takto sa mi vydarila http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=340100 Ďakujééém |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka M. (JaMeL) ID 12916, mimibazar.sk/trdlo (28.7.2008, 22:11) |
Ahoj Ivka,prave si hladam nejaku inspiraciu na tortu pre syna k narodeninám a tvoja ma oslovila.Je velmi krasna .Vymyslela si to uplne super.Nieco podobne by som rada aj ja vyskusala len sa bojim pretoze som este nikdy nerobila s marcipanom.Mohla by si mi poslat presný pomer vody a medu?Dakujem Ti velmi pekne a snad sa aspon nieco podobne podari aj mne. S pozdravom Jana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Nika J. (nikolenkaa) ID 47383 (12.6.2008, 17:55) |
babyy, co je to prosim vas ta lučina? ako to ja fakt nepoznaam aa este jedna otazocka....zee mozte mi prosim vas napisat presny recept na ten falosny marcipan?? aj kolko vody ale ako fakt presne lebo raz som ho skusala a teda nepodaril sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Silvia K. (silviakov) ID 45553 (21.5.2008, 21:04) |
jej len skoda ze je tam zelatina......... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lenka P. (lenkamb) ID 46842 (21.5.2008, 20:56) |
Je nádherný, Ivo Nechala jsem se Vámi inspirovat, ale uvnitř je dortík jiný, nepečný. Ale i tak moc chutnal a hlavně - líbil se. Moc děkuji za nápad. Takhle to dopadlo u mě http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=19073&user=96209 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lívia C. (brouk) ID 18788 (20.5.2008, 14:47) |
robila som túto Vašu tortu a musím sa pochváliť - podarila sa. (i keď´k tej vašej mala ďaleko). V podstate to nebolo až také zložité upiecť, ako sa to na prvý pohľad zdalo. Takže odporúčam ju urobiť, lebo je to naozaj veľmi ale veľmi chutná torta. Len to vedieť tak krásne ozdobiť, to už je vyšší level. Takže ďakujem za skvelý recept a aj vdaka vám, som bola v ten deń v svokriných očiach šikula.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Světlana M. (Sveťka) ID 13652, mimibazar.sk/svetka (15.5.2008, 10:14) |
Prenádherná, môžete sa tým aj živiť...... Možno sa aj ja odvážim takú spraviť, Sveťa. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | miriam v. (mirocka1) ID 18717 (4.5.2008, 9:20) |
a tu travicku som nakoniec vyhodila a urobila som zeleny marcipan, ktory som stvrdnuty nastruhala |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | miriam v. (mirocka1) ID 18717 (4.5.2008, 9:19) |
ahoj ivka, tu je moja torta ozdobena podla tvojej. akurat je vo vnutri ina... http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=260478 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina Z. (mata198511) ID 20128 (21.4.2008, 16:41) |
Ahojky, tak aj ja som vyskúšala túto tortu! Všetky tu obdivujeme vaše krásne prevedenia, ale ja môžem napísať, že je aj výborná sice sa mi nevydarila tak ako Vaša, ale snažila som sa a oslávencovi aj ostatným sa veľmi páčila takže odporúčam!!! Len taká menšia rada, ten kto prvýkrát farbil - ako ja- tak nech si vyskúša na troške, lebo mne z toho vznikol taký odpudzujúci materiál , že som musela ofarbiť potom piškoty... http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=5023#diskuse a toť moje "dielko" |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana M. (amina) ID 4894 (3.4.2008, 16:31) |
Tak tá je KRÁSNA....a to je slabé slovo. Dávam dole klobúk až na zem - toto je umenie.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina D. (tinulka3) ID 6104, mimibazar.sk/tinulka3 (23.3.2008, 21:41) |
IVKA, torta je prenádherná a ešte aj to je asi slabé slovo. No a patrí Ti moja veľká vďaka za návod na marcipán. Ja som dnes robila prvý krát v živote kávové zrná, ale nie také napodobeniny ale pravé cukrárenské. No a tam som sa natrápila s marcipánom tak, že som to vzdala. No a teraz večer som chytila druhy dych, je tam len malinká obmena, ale tento marcipán od teba je ÚŽASNÝ, pracuje sa s ním skvele. Kávové zrná som všetky dorobila a neviem sa dočkať zajtrajšej návštevy. ĎAKUJEM  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (23.3.2008, 22:54) |
prosim si recept na "prave cukrarenske kavove zrna" |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina D. (tinulka3) ID 6104, mimibazar.sk/tinulka3 (24.3.2008, 16:12) |
EMILY, nahodim ho do mojho albumceku dnes alebo zajtra.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva M. (Atona) ID 28458 (23.3.2008, 19:48) |
Děkuji za dobré rady a skvělou inspiraci,přeji veselé Velikonoce.Evita. ![[A]](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/i/17.gif) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta K. (marta7) ID 34320 (23.3.2008, 19:43) |
no toto. Prekrásna . A super nápad s tou trávičkou a kvietkami a motýlikmi. No proste bomba.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Kinga G. (KingaG) ID 19784 (23.3.2008, 15:49) |
Podľa Vašej torty som pripravila narodeninovú tortu pre bratovú priateľku Janku k 21. narodeninám. Dúfam, že bude chutiť, večer zistíme http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=233232 ĎAKUJEM!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Barbora V. (barča13) ID 8557 (13.3.2008, 19:20) |
Krásna.................  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 41 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |