Zemiakové pečivo

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250 hladkej múky špeciál, 1 HERA, 2 žĺtky, 250 g varených zemiakov (vychádza to na 2 väčšie zemiaky), 1/2 balíčka prášku do pečiva, lyžička soli, na potretie žĺtok a lyžička vody, na posypanie: podľa chuti
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Do misy preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, soľ, premiešame |
 |
pridáme najemno nastrúhané zemiaky /zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť/ |
 |
maslo, žĺtky |
 |
a vymiesime. Bude to opäť lepkavé cesto (ale o to je jemnejšie pečivko) |
 |
ktoré ešte jemne poprášime múkou, otočíme a opäť poprášime múkou. Odložíme do chladničky aspoň na dve hodinky. |
 |
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm |
 |
a vykrajujeme požadované tvary. Ak sa nechcete zabávať, tak si len vyvaľkajte cesto, potrite žĺtkom vymiešaným s vodou, posypte koreninami a radielkom nakrájajte tyčinky. Príborovým nožom ich už len preniesť na papier na pečenie. |
 |
Preložíme na papier na pečenie, potrieme žĺtkom vymiešaným s vodou, ľubovoľne okoreníme a dáme upiecť dozlatista pri teplote cca 180-190° C, cca 7-8 min. Treba si odsledovať, kým nie je aj spodok pečivka upečený dozlata. Vtedy sú hotové. Použila som na posypanie okrem rasce, provensálskych byliniek a sezamových semienok aj zmes na americké pečené zemiaky a mleté slané kešu oriešky. Báječné :o) |
 |
Ochutnávajte ich až po úplnom vychladnutí. *Dobrú chuť a nazdravie!* |