Syrové pečivo

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na kvások: 1 dl mlieka, štipka cukru, štipka soli, 20 g droždia* 100 g polohrubej múky, 100 g hladkej múky špeciál, 200 g Hery, 150 g tvrdého syra, štipka soli, 1 lyžička cukru, na potretie žĺtok a 1 lyžička vody. Na posypanie: rasca, nemletý mak, sezamové, ľanové semienka..., podľa chuti
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Kvások: do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a soli, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, premiešame, pridáme kvások,trošku premiešame, |
 |
pridáme nastrúhané maslo, |
 |
najemno nastrúhaný syr. |
 |
Vymiesime cesto, bude veľmi lepkavé, ale to nevadí, také to má byť. |
 |
Ja to ešte jemne posypem múkou, prevrátim a znovu posypem múkou. Odložíme do chladničky aspoň na dve hodinky. |
 |
Dáme na múkou posypanú dosku, cesto ešte jemne poprášime múkou |
 |
vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme rôzne tvary. |
 |
naukladáme na papier na pečenie, potrieme žĺtkom zmiešaným s vodou a ľubovoľne posypeme. Ja si iba pri prvom kúsku najprv namočím prst do vody, potom do korenia a tak ho jemne pritláčam na cesto. Potom už iba do korenia a na cesto. Ja som použila teraz aj provensálske sušené bylinky. Sú perfektné. |
 |
Upečieme pri teplote cca 180-185° C, tak 7-8 min. dozlatista. Dĺžku pečenia udávam podľa mojej rúry, tak si to treba radšej odsledovať. Ochutnávajte ich až po vychladnutí, potom je to to pravé orechové :-) |